långläsning
Max Gustafsson.
Foto: Simon Attefall
Herrettan

Ny roll för lovande framtidsnamn

ANNONS

Möt tränartalangen Max Gustafsson, som siktar på att ta upp moderklubben till Allsvenskan.

Han har kallats ett av innebandyns framtidsnamn på tränarfronten. 23 år gammal har han nyligen klivit in i rollen som ny huvudtränare för Hovslätts herr A-lag. Trots anbud från flera klubbar högt upp i seriesystemet har Max Gustafsson hela tiden varit trogen moderklubben. 

Som ung innebandyfantast drömmer många om att få spela innebandy på den absoluta toppen. Att få äran att dra på sig den blågula landslagströjan, lyfta SM-pokalen eller kanske till och med få avgöra en VM-final. Att vara i händelsens centrum ute på banan lockar många, men för Max Gustafsson lockade det mer att få styra och ställa vid sidan om. 

Vid åtta års ålder började Max spela innebandy i Hovslätts IK, en klubb från Jönköping. Kärleken till sporten har aldrig avtagit, men vid 17 års ålder insåg Max att spela innebandy inte var hans sätt att utöva sporten. Han valde i stället att ta sig an rollen som tränare.

- Det finns en klyscha att alla tränare säger att man är för dålig som spelare och jag får väl ändå instämma den klyschan även om jag inte var allt för dålig kanske, säger Max Gustafsson till Innebandymagazinet med ett leende. 

Idag är Max ett av framtidsnamnen på tränarsidan i innebandysverige. Med sina blott 23 år står han kanske inför ett av de tuffaste uppdraget in sin unga tränarkarriär, att ta över moderklubben Hovslätts hårdsatsande herr A-lag i Division 1.  

För att förstå hur en 23-årig tränare lyckats ta sig hela vägen till Division 1 behöver vi blicka tillbaka i tiden och förstå den resa som Max Gustafsson gjort. Allt började när han som ung spelade innebandy i Hovslätt. Han kände att han trivdes bra med att ta sig an en ledarroll i laget. De unga tränarna Max hade som spelare har också inspirerat honom att söka sig in på tränarspåret, men han lyfter fram en person extra som öppnade upp dörren och gav Max hans första uppdrag som tränare. 

- Jag kom ihåg att jag satt i en idrottssal tillsammans med Stephan Knuthas, ordförande i Hovslätt, och pratade om innebandy och jag sa till honom att tränare hade varit kul. Han svarade att jag skulle hänga med nästa helg på Fair Play Cup med hans lag så startar vi där. Det var pojkar födda 2001 och på den vägen var det. Stephan Knuthas har varit otrolig och är än idag en bidragande faktor till att jag fortsätter i Hovslätt.

Från 2015 fram till 2018 var Max tränare för Hovslätts herrjuniorer på olika sätt. Med talanger som Wille Knuthas, Leo Olsson och Adam Bäck, som alla idag spelar på hög nivå, gjorde laget avtryck i närområdet och i innebandysverige. Under tidsspannet vann laget Gothia Cup-guld och 2018 tog laget SM-guld i P16 klassen, ett minne som idag är ett av Max bästa som tränare. 

Efter sin lyckade tid som tränare i herrjuniorerna tog Max över Hovslätts damjuniorer 2019, där det blev en större satsning på innebandyn. Antalet timmar spenderade på innebandyn ökade. Två år spenderades hos damjuniorerna där återigen ett Gothia Cup-guld kunde läggas till i samlingen. Fem år i juniorinnebandyn fick räcka för Max innan han valde att ta steget ut till elitnivån. Hovslätts dam A-lag i Allsvenskan anställde Max som deras nya tränare, men på grund av pandemin blev sejouren extremt kortvarig då serien stängdes efter fem omgångar spelade. 

Idag är Max alltså tränare för ett nytt lag. Trots anbud från andra klubbar är han fortsatt kvar moderföreningen, men nya uppdraget kan vara det tuffaste och svåraste uppdraget har tagit sig ann då Max är Hovslätts herr A-lags nya huvudtränare. 

”Det är ingen popularitetstävling att vara tränare, du behöver inte slå dig själv för bröstet och tro att du är bäst i världen”  

Numera är Max tränare för ett nytt lag. Trots anbud från andra klubbar är han fortsatt kvar moderföreningen, men nya uppdraget kan vara det tuffaste och svåraste uppdraget har tagit sig ann hittills. I mars presenterades Max som Hovslätts herr A-lags nya huvudtränare. Hovslätt är just nu mitt uppe i försäsongsträningen och seriespelet ser ut att börja i höst om pandemin inte sätter käppar i hjulet. Att som 23 åringen får ta över sin moderförenings herr A-lag i division 1 är en bedrift i sig och som ung tränare med sin snabba karriär har han skapat ett eko i innebandysverige. Idag nämns Max när man diskuterar framtidslöften på tränarfronten. 

När Max Gustafsson inte tränar Hovslätts A-lag studerar han till gymnasielärare på Jönköping University och jobbar som innebandyinstruktör på en högstadieskola. Dessutom avslutade han nyligen sina studier till tränare på Malmös högskola. Men trots sina tidigare bedrifter och sitt driv för innebandyn är det fortsatt vågat av Hovslätt att anställa en oprövad 23-åring på herrnivå. Att Max trots det får förtroendet att ta över en klubb som vill klättra i seriesystemet visar på att Hovslätt verkligen tror på sin egen produkt.

- Det har varit många klubbar som har hört av sig inför den här säsongen på alltifrån division 1, herr och dam, upp till SSL-nivå på dam och herr.

- Jag tror att mitt hårda arbete och kontaktnät har gett mig den här möjligheten. Tittar man i Hovslätt finns det en fantastisk sportchef och sportgrupp som verkligen tror på mig och vill att jag ska ta kliv i min moderförening. Det är jag extremt tacksam över och något jag verkligen går in ödmjuk i. 

Max tillägger även att tiden som läggs ner på innebandyn från hans sida är avgörande.

- Jag tror att tiden är viktig. Jag har laget ner otroligt mycket timmar på innebandy vilket har gett frukt. Om man exempelvis tittar på videoanalyser och det är jättebra, nu är det många som jobbar med det inklusive jag själv. Det krävs arbete, det krävs tid med video och det har jag lagt ned. Jag försöker finnas där för individen, kunna klippa video till spelarna på individnivå där jag tar fram viktiga saker. Engagemang kan nog vara ett adekvat ord på det jag precis har beskrivit. 

Som det framtidsnamn Max är har klubbar utanför Jönköping hört av sig. Klubbar som Visby i Herr Allsvenskan och Lund i Svenska Superligan dam har visat intresse. Innebandymagazinet har nämnt hans namn bland tränare att hålla ögonen på. På frågan varför hans namn tas upp i dessa sammanhang svarar Max ödmjukt med ett litet skratt.

- De har ingen koll, nej jag vet faktiskt inte. Jag försöker inte slå mig själv för bröstet, men det är jättekul att de skriver. Det är bara tacka och ta emot. 

Max söker kunskap och inspiration från en rad olika tränare, men studerar inte bara innebandy för att utveckla de taktiska delarna i spelet. Bland annat har många timmar lagts på basketen då sporten enligt Max arbetar otroligt mycket med detaljer. Det kan handla om screening, fotarbete och man mot man moment. 

- Det finns otroligt mycket att ta med från basketen till innebandyn när det kommer till detaljer, där ligger innebandyn efter.

Som ung tränare kan det vara viktigt att ha förebilder och någon att fråga om råd. För Max finns det många förebilder, men en tränare som Max tar extra inspiration från och har många samtal med är Andreas Harnesk i Rönnby. 

- Många har betytt mycket för mig, det är såklart svårt att lyfta någon. Egentligen är det svårt att lyfta en, men ska man nämna någon specifikt så är det min goda vän Andreas Harnesk i så fall som har hjälp mig mycket.

Tränaryrket handlar inte enbart om kunskap och taktik. En tränare måste också vara en ledare. Att ta över ett lag där flertalet spelare är äldre än en själv är en stor utmaning. Max måste få med sig omklädningsrummet och blir en respekterad ledare. 

- Ledarskap för mig är att få människor att växa. Jag som huvudtränare måste få mina ledare och spelare att utvecklas i sina roller både på och utanför plan.  

Inom ledarskapet finns det ett flertal olika typer av stilar. Former för att utöva sitt ledarskap skiljer sig från person till person. För Max finns det dock ett tydligt svar, när det gäller vilken egenskap som är allra viktigast. 

- Älska människan, det är nog det viktigaste. Älska människan och viljan att människan ska växa. Det är ingen popularitetstävling att vara tränare, du behöver inte slå dig själv för bröstet och tro att du är bäst i världen. Du behöver bara visa att du vill att människan ska växa. 

Fram mot hösten drar Division 1 i gång igen och vi kommer få se Max Gustafsson stå och styra skutan. Och enligt Max är målet med säsongen tydligt.

- Vi ska upp till Allsvenskan.


TV: ”Kimmo Eskelinen har haft ett otacksamt jobb”

”Bult” sågar nivån i Allsvenskan: ”Ser ut som mig i kroppen - det är faktiskt riktigt dåligt på sina håll”

Matchrapporter: Hovslätt klar seriesegrare efter seger Hovslätt avgjorde tät match mot Höllviken i tredje perioden Hovslätt besegrade Nilsby och toppar nu tabellen Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt Seger för Hovslätt i toppmötet med FBC Lerum

Den här artikeln handlar om: