Sök
långläsning
Max Gustafsson.
Foto: Simon Attefall
Herr1an

Ny roll för lovande framtidsnamn

Möt tränartalangen Max Gustafsson, som siktar på att ta upp moderklubben till Allsvenskan.

Han har kallats ett av innebandyns framtidsnamn på tränarfronten. 23 år gammal har han nyligen klivit in i rollen som ny huvudtränare för Hovslätts herr A-lag. Trots anbud från flera klubbar högt upp i seriesystemet har Max Gustafsson hela tiden varit trogen moderklubben. 

Som ung innebandyfantast drömmer många om att få spela innebandy på den absoluta toppen. Att få äran att dra på sig den blågula landslagströjan, lyfta SM-pokalen eller kanske till och med få avgöra en VM-final. Att vara i händelsens centrum ute på banan lockar många, men för Max Gustafsson lockade det mer att få styra och ställa vid sidan om. 

Vid åtta års ålder började Max spela innebandy i Hovslätts IK, en klubb från Jönköping. Kärleken till sporten har aldrig avtagit, men vid 17 års ålder insåg Max att spela innebandy inte var hans sätt att utöva sporten. Han valde i stället att ta sig an rollen som tränare.

- Det finns en klyscha att alla tränare säger att man är för dålig som spelare och jag får väl ändå instämma den klyschan även om jag inte var allt för dålig kanske, säger Max Gustafsson till Innebandymagazinet med ett leende. 

Idag är Max ett av framtidsnamnen på tränarsidan i innebandysverige. Med sina blott 23 år står han kanske inför ett av de tuffaste uppdraget in sin unga tränarkarriär, att ta över moderklubben Hovslätts hårdsatsande herr A-lag i Division 1.  

För att förstå hur en 23-årig tränare lyckats ta sig hela vägen till Division 1 behöver vi blicka tillbaka i tiden och förstå den resa som Max Gustafsson gjort. Allt började när han som ung spelade innebandy i Hovslätt. Han kände att han trivdes bra med att ta sig an en ledarroll i laget. De unga tränarna Max hade som spelare har också inspirerat honom att söka sig in på tränarspåret, men han lyfter fram en person extra som öppnade upp dörren och gav Max hans första uppdrag som tränare. 

- Jag kom ihåg att jag satt i en idrottssal tillsammans med Stephan Knuthas, ordförande i Hovslätt, och pratade om innebandy och jag sa till honom att tränare hade varit kul. Han svarade att jag skulle hänga med nästa helg på Fair Play Cup med hans lag så startar vi där. Det var pojkar födda 2001 och på den vägen var det. Stephan Knuthas har varit otrolig och är än idag en bidragande faktor till att jag fortsätter i Hovslätt.

Från 2015 fram till 2018 var Max tränare för Hovslätts herrjuniorer på olika sätt. Med talanger som Wille Knuthas, Leo Olsson och Adam Bäck, som alla idag spelar på hög nivå, gjorde laget avtryck i närområdet och i innebandysverige. Under tidsspannet vann laget Gothia Cup-guld och 2018 tog laget SM-guld i P16 klassen, ett minne som idag är ett av Max bästa som tränare. 

Efter sin lyckade tid som tränare i herrjuniorerna tog Max över Hovslätts damjuniorer 2019, där det blev en större satsning på innebandyn. Antalet timmar spenderade på innebandyn ökade. Två år spenderades hos damjuniorerna där återigen ett Gothia Cup-guld kunde läggas till i samlingen. Fem år i juniorinnebandyn fick räcka för Max innan han valde att ta steget ut till elitnivån. Hovslätts dam A-lag i Allsvenskan anställde Max som deras nya tränare, men på grund av pandemin blev sejouren extremt kortvarig då serien stängdes efter fem omgångar spelade. 

Idag är Max alltså tränare för ett nytt lag. Trots anbud från andra klubbar är han fortsatt kvar moderföreningen, men nya uppdraget kan vara det tuffaste och svåraste uppdraget har tagit sig ann då Max är Hovslätts herr A-lags nya huvudtränare. 

”Det är ingen popularitetstävling att vara tränare, du behöver inte slå dig själv för bröstet och tro att du är bäst i världen”  

Numera är Max tränare för ett nytt lag. Trots anbud från andra klubbar är han fortsatt kvar moderföreningen, men nya uppdraget kan vara det tuffaste och svåraste uppdraget har tagit sig ann hittills. I mars presenterades Max som Hovslätts herr A-lags nya huvudtränare. Hovslätt är just nu mitt uppe i försäsongsträningen och seriespelet ser ut att börja i höst om pandemin inte sätter käppar i hjulet. Att som 23 åringen får ta över sin moderförenings herr A-lag i division 1 är en bedrift i sig och som ung tränare med sin snabba karriär har han skapat ett eko i innebandysverige. Idag nämns Max när man diskuterar framtidslöften på tränarfronten. 

När Max Gustafsson inte tränar Hovslätts A-lag studerar han till gymnasielärare på Jönköping University och jobbar som innebandyinstruktör på en högstadieskola. Dessutom avslutade han nyligen sina studier till tränare på Malmös högskola. Men trots sina tidigare bedrifter och sitt driv för innebandyn är det fortsatt vågat av Hovslätt att anställa en oprövad 23-åring på herrnivå. Att Max trots det får förtroendet att ta över en klubb som vill klättra i seriesystemet visar på att Hovslätt verkligen tror på sin egen produkt.

- Det har varit många klubbar som har hört av sig inför den här säsongen på alltifrån division 1, herr och dam, upp till SSL-nivå på dam och herr.

- Jag tror att mitt hårda arbete och kontaktnät har gett mig den här möjligheten. Tittar man i Hovslätt finns det en fantastisk sportchef och sportgrupp som verkligen tror på mig och vill att jag ska ta kliv i min moderförening. Det är jag extremt tacksam över och något jag verkligen går in ödmjuk i. 

Max tillägger även att tiden som läggs ner på innebandyn från hans sida är avgörande.

- Jag tror att tiden är viktig. Jag har laget ner otroligt mycket timmar på innebandy vilket har gett frukt. Om man exempelvis tittar på videoanalyser och det är jättebra, nu är det många som jobbar med det inklusive jag själv. Det krävs arbete, det krävs tid med video och det har jag lagt ned. Jag försöker finnas där för individen, kunna klippa video till spelarna på individnivå där jag tar fram viktiga saker. Engagemang kan nog vara ett adekvat ord på det jag precis har beskrivit. 

Som det framtidsnamn Max är har klubbar utanför Jönköping hört av sig. Klubbar som Visby i Herr Allsvenskan och Lund i Svenska Superligan dam har visat intresse. Innebandymagazinet har nämnt hans namn bland tränare att hålla ögonen på. På frågan varför hans namn tas upp i dessa sammanhang svarar Max ödmjukt med ett litet skratt.

- De har ingen koll, nej jag vet faktiskt inte. Jag försöker inte slå mig själv för bröstet, men det är jättekul att de skriver. Det är bara tacka och ta emot. 

Max söker kunskap och inspiration från en rad olika tränare, men studerar inte bara innebandy för att utveckla de taktiska delarna i spelet. Bland annat har många timmar lagts på basketen då sporten enligt Max arbetar otroligt mycket med detaljer. Det kan handla om screening, fotarbete och man mot man moment. 

- Det finns otroligt mycket att ta med från basketen till innebandyn när det kommer till detaljer, där ligger innebandyn efter.

Som ung tränare kan det vara viktigt att ha förebilder och någon att fråga om råd. För Max finns det många förebilder, men en tränare som Max tar extra inspiration från och har många samtal med är Andreas Harnesk i Rönnby. 

- Många har betytt mycket för mig, det är såklart svårt att lyfta någon. Egentligen är det svårt att lyfta en, men ska man nämna någon specifikt så är det min goda vän Andreas Harnesk i så fall som har hjälp mig mycket.

Tränaryrket handlar inte enbart om kunskap och taktik. En tränare måste också vara en ledare. Att ta över ett lag där flertalet spelare är äldre än en själv är en stor utmaning. Max måste få med sig omklädningsrummet och blir en respekterad ledare. 

- Ledarskap för mig är att få människor att växa. Jag som huvudtränare måste få mina ledare och spelare att utvecklas i sina roller både på och utanför plan.  

Inom ledarskapet finns det ett flertal olika typer av stilar. Former för att utöva sitt ledarskap skiljer sig från person till person. För Max finns det dock ett tydligt svar, när det gäller vilken egenskap som är allra viktigast. 

- Älska människan, det är nog det viktigaste. Älska människan och viljan att människan ska växa. Det är ingen popularitetstävling att vara tränare, du behöver inte slå dig själv för bröstet och tro att du är bäst i världen. Du behöver bara visa att du vill att människan ska växa. 

Fram mot hösten drar Division 1 i gång igen och vi kommer få se Max Gustafsson stå och styra skutan. Och enligt Max är målet med säsongen tydligt.

- Vi ska upp till Allsvenskan.


TV: ”Kimmo Eskelinen har haft ett otacksamt jobb”

”Bult” sågar nivån i Allsvenskan: ”Ser ut som mig i kroppen - det är faktiskt riktigt dåligt på sina håll”

Matchrapporter: Hovslätt ryckte i sista perioden och vann mot CL98IC A Hovslätt vände underläge till seger Hovslätt segrare borta mot Växjö IBK U CL98IC A vann efter avgörande i förlängningen mot Hovslätt

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten