Tjeckien
Eliska Krupnova och Daniel Novák.
Foto: Per Wiklund och Czech Floorball (inklippt)
Internationellt

Nya chefen i Tjeckien: ”Eliška en stor inspiratör för unga tjejer”

ANNONS

Tjeckisk innebandy med ny förbundsbas lovar fortsatt expansion och VM-medaljer.

Tjeckien är världens tredje största innebandynation efter att ha passerat Schweiz för ett par år sedan i antalet spelare. En anmärkningsvärd utveckling av tjeckisk innebandy eftersom den startade ungefär 25 år efter att bland annat Sverige, Finland och Schweiz drog igång innebandyn på allvar under 1970-talet.

Tjeckiska Innebandyförbundet bildades 1992 och hade som första pionjär Czech Open-chefen Martin Vaculik som ordförande. Han såg till att VM redan 1998 hamnade i landet och efter det tog Filip Suman över som ordförande i det starkt växande förbundet. Efter mer än 20 år som ordförande avgick han i förra veckan. 

Innebandymagazinet har därför tagit ett första samtal med den nya ordföranden. En person vid namn Daniel Novák som är en bit över 190 centimeter lång och både har blont hår och blåa ögon.

- Hade jag pratat svenska skulle nog många kunna tro att jag var svensk. I tio år har jag fungerat som vice ordförande i tjeckiska förbundet och är nu mer än redo att ta över ansvaret som ordförande, säger Daniel Novák till Innebandymagazinet.

Första frågan måste bli, vem är du och vad har du gjort inom innebandyn hittills?

- Jag är 46 år gammal, har tre barn och kommer från en liten stad inte långt ifrån Prag. Jag var med och bildade en klubb i Nymburk och spelade många år i näst högsta ligan i Tjeckien. Genom åren spelade jag mot svenska lag många gånger under Czech Open turneringen. Jag arbetar som IT-konsult utöver mitt uppdrag som ordförande. 

Får passa på att gratulera till din nya roll, hur känns det?

- Tack så mycket. Jag är glad att nyheten kom ut så snabbt till Sverige. Här i Tjeckien har det varit mycket uppståndelse sedan jag blev vald, det var inget som jag förväntat mig men jag uppskattar det mycket att intresset för tjeckisk innebandy är stor. Jag ser också fram emot ett framtida samarbete med Innebandymagazinet.

Vad vill du uppnå nu när du är ny president?

- Jag väljer att svara kontinuitet. Jag har varit med i styrelsen under flera år innan jag blev vald till ordförande och fortsätter det arbetet som Filip tidigare har ansvarat för och som jag varit en del av. Jag vill också fokusera på ett kritiskt område för innebandyn vilket är den internationella utvecklingen för tjeckisk innebandy och dess sportinfrastruktur som inte ligger på samma nivå som i Sverige. Vi måste verkligen arbeta med det. Tjeckisk innebandy har expanderat väldigt snabbt med antalet spelare, tränare och anställda i föreningarna att vi ibland saknar plats för dem, att vi inte kan ta hand och utnyttja vår potential.

Hur ser du på dina föregångare Martin Vaculik och Filip Suman? Martin som grundade det tjeckiska förbundet på tidigt 1990-tal och Filip som var ordförande i över 20 år.

- Martin Vaculik och Filip Suman lade grundstenen för innebandyn i Tjeckien och var de som ledde arbetet under sportens stora expansion. Naturligtvis kommer det att vara utmanande att gå i deras fotspår, särskilt Filip, som har varit ordförande för vårt förbund i mer än 20 år. Därför känns det bra att jag sprungit med honom i hans arbete under många år och kan därför konstatera att jag kommer följa hans principer och moraliska värderingar som han fastställde här under den perioden. Det ligger nära mig dessutom varmt om hjärtat.

Hur tycker du tjeckisk innebandy mår idag?

- Tjeckisk innebandy är i gott skick trots den svåra tid vi haft med covid-19. Självklart är vi alla inom tjeckisk innebandy ledsna över att alla internationella turneringar som ställts in under de två senaste säsongerna. Vi inom tjeckisk innebandy hade haft stora förhoppningar att då ha uppnått bättre sportsliga resultat än någonsin. Nu får vi blicka framåt istället. Jag ser fram emot vårat hemma-VM för herrjuniorer i Brno där vi vill försvara vårt VM-guld. Jag har även stora förhoppningar på fina resultat under damjunior-VM i september.

Den 22 december 2020 utsågs Eliška Krupnová till världens bästa damspelare. Tjeckisk innebandymedia har beskrivit händelsen som en historisk milstolpe, hur ser du på det?

- Att Eliška utsågs till världens bästa damspelare 2020 har varit väldigt viktigt för tjeckisk innebandy. Utmärkelsen fick mycket uppmärksamhet i tjeckisk media och gjorde henne till en mer lysande sportikon. Det är mycket värdefullt varje gång innebandyn profileras till den breda publiken. Utmärkelsen var viktig även för att det är en inspiration för unga tjejer som tack vare hennes framgång kan bli än mer intresserad av innebandy. Jag hoppas att vi gradvis kommer att få fram en ny generation spelare som kan bygga vidare på Eliškas framgång. Vi har fortfarande ett stort gap mellan antalet män och kvinnor som spelar innebandy. Eliška är därför en naturlig inspiratör och ambassadör för daminnebandyn.

Hur ser du på innebandyn i Sverige?

- Svensk innebandy har alltid varit en stor inspiration för oss inom tjeckisk innebandy. Sverige är världsledande inom många områden men vi är nu redo att utmana Sverige på en rad områden, inte minst sportsligt i de kommande mästerskapen. En milstolpe var naturligtvis när vi 2019 vann två gånger mot Sverige i junior-VM och blev världsmästare.

I Sverige säger statistiken att antalet spelare har gått ner under covid-19. Från tjeckisk håll är tongångarna något mer försiktigt positivt om vi förstått det rätt?

- Det har varit en utmanande tid för oss alla inom innebandyn men säsongen 2020/21 har trots allt varit positiv. Vi kunde avsluta våra mästerskap och tack vare det har vi tagit ett steg ytterligare intressemässigt och utövarmässigt. Alla våra spelare har återgått till innebandyn och många klubbar redovisar nya medlemmar som anmält sig till att spela. Covid-19 har inte gjort att vi tappat i utveckling. Om det inte kommer någon mer våg, vilket jag inte hoppas har vi tagit oss igenom denna svåra tid på ett positivt sätt trots allt. 



TV: "Många lag kör på tre femmor för länge"

Faluns Emil Johansson spelade över 40 minuter i SM-finalen. Poddpanelen diskuterar hur hårt man egentligen kan och bör matcha spelare.

Den här artikeln handlar om: