Guldsteget
Emil Kalentun och Hanna Blom.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

20 spelare uttagna i Guldsteget – kommentarer på alla

ANNONS

10 herr- respektive damspelare får chansen i programmet Guldsteget, som fungerar som en brygga till A-landslaget.

Guldsteget är för spelare som är mellan 19 och 23 år som ska "överbrygga glappet mellan U19-landslaget och A-landslaget", som Svensk Innebandy beskriver det. De uttagna spelarna kommer jobba ihop med förbundskaptenerna Åsa Karlsson och Niklas Nordén/Thomas Brottman och kommer i september delta i en turnering där man möter Finlands och Schweiz U23-landslag i Lettland.

Totalt 20 spelare är uttagna i Guldsteget – 10 på herr- respektive damsidan. Nedan kan du läsa om samtliga spelare som fått chansen.

Damer

Stephanie Dalbjer, Nacka Wallenstam (född 1997)

Målvakt som startade 15 matcher i år med Nacka Wallenstam, med ett räddningsprocent på 78,1. Har representerat Nacka sedan 2013. Fanns med i Guldsteget även förra året.

Elin Rosén, Malmö FBC (1999)

Startade likt ovan nämnda Dalbjer 15 matcher säsongen som gick, detta i Malmös mål. Hennes räddningsprocent landade på 76,5. Har trots sin unga ålder varit med i SSL-sammanhang en längre tid, hon tillhörde Linköpings trupp redan säsongen 2015/16.

Elsa Frisk, IK Sirius (1996)

En av de mer rutinerade spelarna i damernas Guldsteg-trupp. Debuterade 2015/16 med Dalen och bytte till Mora inför 2019/20. Nu ska backen spela för sitt tredje SSL-lag i form av Sirius, som hon nyligen skrev på för. 

Ida Eliasson, Pixbo Wallenstam (2000)

Back som gjorde sex matcher för Västerås Rönnby 2019/20, men det var i år som den riktiga debutsäsongen kom, detta i Pixbos tröja. Svarade för ett fint förstaår även om hon fick se en stor del av SM-finalen från sidan. Kommer ursprungligen från IBF Borlänge.

Hanna Berg, Nacka Wallenstam (2000)

Utanför planen jobbar hon inom förvaret, men på planen är det anfall som gäller. 15 poäng under sin debutsäsong 2019/20 blev 25 under hennes andra, vilket gav henne en plats i Guldsteget. Fortsätter hon utvecklas i samma takt går hon en spännande framtid till mötes.

Rebecka Jansson, IK Sirius (2000)

Lite av en sensation under årets säsong. Fick det inte att lossna i Täby och inledde året i allsvenska Telge, för att sedan lånas ut till Sirius. Där blev det fina 19 poäng på 16 matcher med slutspelet inräknat. Kan explodera kommande säsong!

Anna Nilsson, IBK Lund (1999)

Likt Jansson hade Nilsson svårt att slå igenom i sitt tidigare SSL-lag, i det här fallet Malmö, och hon bytte till nykomlingen Lund förra sommaren. Svarade för en riktigt bra säsong med 27 poäng på 25 matcher. 

Malin Blohm, Nacka Wallenstam (1997)

Nacka har många lovande och unga spelare vilket tre uttagningar i Guldsteget vittnar om. Blohm kom in i årets säsong med stor skadehistorik men imponerade i de 11 matcher hon hann spela i. Kommer bli väldigt intressant att följa om hon får bli skadefri i höst. 

Emma Stenberg, Pixbo Wallenstam (1999)

En av spelarna på listan som bör vara närmast en landslagsplats. Kommer från sin tredje fulla säsong i SSL vilket också var hennes bästa. 43 poäng på 35 matcher är imponerande siffror – detta i en framgångsrik kedja ihop med Cajsa Elm och Amanda Berggren.

Alma Kilpeläinen, Jönköpings IK (1999)

Har hunnit skaffa sig bra med SSL-rutin vilket hennes 68 matcher i högstaserien vittnar om. En riktigt snabb back som jagades av seriekonkurrenter men som nyligen kritade på ett nytt tvåårsavtal med Jönköping. 

Herrar

Andreas Blom, Linköping IBK (1998)

Kommer från en riktigt fin säsong – slutade sexa i målvaktsligan bland de som startade fler än tio matcher. Är ohotad etta i sitt Linköping men har en bit kvar till att kunna utmana om A-landslagsplatserna där konkurrensen är mördande.

Emil Lilja, IBF Falun (1997)

Gick från att vara lite av en doldis till en stjärna över en dag när han plötsligt fick chansen i SM-finalen och storspelade. Är i förmodligen andramålvakt i Falun i dagsläget men i ett annat lag hade han kunnat vara etta. Kan stå inför ett genombrottsår säsongen som kommer. 

Filip Samuelsson, Linköping IBK (2000)

Har en viktig roll i sitt Linköping där han numera är en nyckelspelare i lagets förstafemma. Klubben har en fin tradition av backar som håller hög SSL-nivå och Samuelsson är på god väg att bli nästa spelare i den uppsättningen. 

Kevin Haglund, FBC Kalmarsund (1998)

Har funnits med i Guldsteget tidigare och fick även en plats i den senaste A-landslagstruppen. Fick sitt stora genombrott i år, inte minst i slutspelet där han snittade två poäng per match. Förmodligen den Guldsteg-spelare som är närmast en ordinarie landslagströja. 

Albin Hedstål, FBC Kalmarsund (2000)

Fick, något överraskande, en plats i Niklas Nordéns och Thomas Brottmans första stora landslagstrupp, men har under säsongen bevisat varför han finns med på radarn. Gör inte flest poäng men är en otroligt nyttig tvåvägscenter.

Pontus Sölve, FC Helsingborg (2000)

Lite av en doldis jämfört med de andra uttagna spelarna på herrsidan. Fick känna på spel i SSL 2019/20 och gjorde i år sin första hela säsong i Helsingborgs tröja. Hade en fin utveckling och avslutade säsongen i Helsingborgs förstafemma i slutspelet.

Emli Ruud, IBF Falun (2001)

Nybliven svensk mästare som gjort haft det något tufft att komma upp i samma nivå som under sin debutsäsong i SSL med Örebro för tre år sedan. Är fortfarande en väldigt spännande spelare som blev bättre ju längre säsongen led.

Emil Kalentun, IBF Falun (2001)

Det har inte kryllat med göteborgare i det svenska herrlandslaget på senare år, men Kalentun kan vara näst på tur. Stod för en oerhört stark insats i SM-finalen mot Storvreta och kan få sitt riktigt stora genombrott säsongen som kommer. 

Filip Eriksson, Storvreta IBK (2001)

Gjorde den närmast förbjudna flytten från Sirius till Storvreta förra sommaren. Har inte nått upp i samma galna produktion som under säsongen 2018/19, då det blev 66 poäng, men kommer få stort förtroende nästa säsong i Storvreta som en del av den nya generationen.

Hampus Öhgren, Team Thorengruppen SK (2000)

Har gått lite under radarn den här säsongen men fanns av goda skäl med i diskussionerna om Årets Rookie. Det blev 41 poäng på hans första 26 matcher i SSL. Förlängde nyligen med Thorengruppen där han får chans att utvecklas i en stor roll.



TV: Poddpanelen om Nykvarn - "De hade inget annat val"

Ska vinna SM-guld 2025: ”Satt sig i ett läge där alla kommer vilja slå dem”

Den här artikeln handlar om: