Pixbo Wallenstam
Jonas Gustafsson är ny tränare i Pixbo Wallenstam.
Foto: Idrottsfoto och Per Wiklund
Superligan

Nya Pixbo-tränaren ser fram emot lugnet – efter kaotiska säsongen

ANNONS

Både Pixbo och Jonas Gustafsson kommer från en stormig säsong – nu ska båda förenas för ett bättre 2022/21

Jonas Gustafsson blev inför säsongen 202/21 nu huvudtränare för allsvenska Warberg. Han kom närmast från Herr1an-laget Varla som han hade lett till en sjundeplats året innan. Tiden hos den anrika Hallands-klubben blev dock kortvarig då han fick gå redan i december, trots att laget låg högt upp i tabellen.

I början av januari blev han assisterande tränare för Pixbos damer, en förening han tidigare varit verksam i. Men inte heller den sejouren skulle bli särskilt långvarig – när huvudtränaren Jonas Eliasson fick gå så lämnade Gustafsson självmant sitt uppdrag. Han hade en dialog med klubben om att ersätta Eliasson, men istället försvann han helt och hållet. 

- Det funkar så här: En huvudtränare väljer sin assisterande tränare. Då blir den roll du accepterar och i den rollen krävs det full lojalitet. Så länge det inte sker något brottsligt i princip så håller du den lojaliteten, sa Gustafsson till Innebandymagazinet då och tillade:

- Det är svårt. Jag sviker ett lag och en förening jag älskar, men det är underordnat den lojaliteten. Från och med nu är jag en av lagets största supportrar. Det är så det funkar och ska funka i den roll som jag har. 

Pixbos säsong slutade med en en silvermedalj, men de temporära tränarna Fredrik Larsson och Jesper Falk valde att inte fortsätta. Deras ersättare? Johan Gustafsson.

Han ser dock inget konstigt i att återvända till en föreningen som han självmant lämnat några månader vidare. 

- Jag ser det inte riktigt så. Jag var i Pixbo i många år tidigare och var med i damlaget en kort sejour tidigare. Det är en ny säsong och en nystart, säger han till Innebandymagazinet.

Hur upplevde du din säsong som gick, med allt som hände?

- Där och då var det upp-och-ner. Men det har varit lärorikt på det sättet: Jag kliver in i den här säsongen med mer erfarenheter i ryggsäcken. Antingen kan man brytas ner av det eller så växer man och blir starkare av det. 

Vilket uppbrott blev jobbigast – när du fick lämna Warberg eller när du själv valde att lämna Pixbo?

- Under tiden i Warberg så faller det tillbaka på vad jag själv kunde ha gjort annorlunda. Där har jag mig själv att skylla, på många sätt. Där kunde jag själv vara med och påverka, så det blir inte lika tungt nu efteråt. 

- I Pixbo var mer en reaktion på att jag hoppar in i ett uppdrag där jag har en vänskaplig relation, och ställer upp för en person på det sättet. Där hade jag inte samma möjligheter att påverka, vilket gör det lite jobbigare. Det är klart att jag hade ett val i Pixbo men jag kunde inte påverka det fullt ut.

Ska det bli skönt med en säsong som förhoppningsvis innebär lite mer lugn och ro för din del?

- (Skratt) Det vet man aldrig om det blir. Men absolut, det ska bli jättekul. Det har känts fantastiskt bra med ledarstaben och spelartruppen. De relationer man han bygga under den tiden (förra säsongen) har skapat en bra grund att stå på. Vi har alla möjligheter att bygga något riktigt fint. 

Den grunden som Gustafsson nämner är något som Pixbo länge stått starkt på. Man har gjort sig kända för att vara ett defensivt starkt lag och ett hårt jobbande kollektiv, och det är ingen som Gustafsson tänker bryta upp allt för mycket. 

- Som ny tränare vill man komma in och bidra och påverka. De ändrade spelet lite med tränarbytet under sista delen av säsongen. Men det finns olika delar i det där. Träningsmässigt hoppas jag att vi gör på ett annat sätt, med en annan träningsstruktur. Det finns lite nya idéer där. Rent spelmässigt kommer vi försöka utveckla den grund som finns och addera med ytterligare verktyg som vi kan ta till. Ett tillägg till det grundspel som finns.

Det kommer inte heller ske några stora förändringar truppmässigt. Man är det enda SSL-laget som varken kommunicerat ut värvningar eller förluster – istället kommer man plocka upp några spelare från sin akademi. 

Samtidigt har många andra toppkonkurrenter spetsat trupperna rejält. Lag som Mora, Endre och Täby brukar tillhöra toppen samtidigt som Sirius slagit sig in i toppen och Falun tippas göra detsamma. 

- Thorengruppen har vunnit SM-guld och verkar bara förstärka laget, så de är favorittippade och kommer vara det av de flesta, om de inte tappar halva truppen. Det blir spännande att se Sirius, de ser intressanta ut och har haft en positiv utveckling. Det finns ett antal lag: Täby, Endre och så kommer Falun säkert ha en ganska klar slutspelsplats. Men Thorengruppen är laget som sticker ut, menar Gustafsson.

Laget har tränat i fyra veckor nu och har två inbokade träningsmatcher: Man möter Lund den 12:e augusti och Warberg den 21:a samma månad, innan gruppspelet i Svenska Cupen tar vid.


TV: ”Kimmo Eskelinen har haft ett otacksamt jobb”

”Bult” sågar nivån i Allsvenskan: ”Ser ut som mig i kroppen - det är faktiskt riktigt dåligt på sina håll”

Matchrapporter: 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama Pixbo Wallenstam lyckades bärga segern mot IBK Lund Drömläge för Pixbo Wallenstam att avgöra mot IBK Lund efter ny seger

Den här artikeln handlar om: