cornelia fjellstedt
Cornelia Fjellstedt.
Foto: Tomas Brandt Wangel
SSL

Födelsedagsbarnet Fjellstedt siktar på rekordår

ANNONS

Idag fyller Cornelia Fjellstedt 28, och hon har en häftig säsong framför sig som kan bli hennes mest lyckade hittills.

En av svensk innebandys absolut bästa och största  spelare under 2010-talet och framåt är Cornelia Fjellstedt, som idag fyller 28 år. Thorengruppens och landslagets backstjärna har dock inte hunnit fira någonting idag (på förmiddagen i skrivande stund) då hon jobbar, och det var just hennes nya jobb som var orsaken till att hon inte fanns med i den senaste landslagstruppen, då tiden inte räckte till.

Räkna dock att hon finns med i den trupp som ska försvara VM-guldet för Sverige senare i år. Hon är en av Åsa Karlssons absolut viktigaste spelare, och tillhör idag den absoluta världseliten. Hon lämnade hemmaklubben Sandvikens AIK säsongen 2009/10 för tre år i RIG Umeå, och klubbadresserna efter det blev IKSU och senare Thorengruppen.

Innebandymagazinet passade på att ringa upp Fjellstedt för att gratulera samt prata utveckling, framtid och säsongen 2021/22.

I höst inleder du din tionde SSL-säsong. Hur bra skulle du själv säga att du är idag?

- Det är jättesvårt att säga. Man förändras som spelare under karriären, och jag har mognat i mitt spel och håller en högre nivå hela tiden. Det är roligt när man blir äldre, att man mognar i sig själv och i spelet. Så jag tycker att jag växt i de delarna, säger Fjellstedt till Innebandymagazinet.

När man är yngre kommer en stor del av utvecklingen nästan av sig själv. Hur utvecklas man när man börjar komma upp lite i åren?

- Man får försöka analysera sitt spel hela tiden, och vad man kan bli bättre på. Att ta varje tillfälle som ges – oavsett om det är fysträning eller innebandyträning så får man göra det bästa man kan. Det är som du säger, man får kämpa lite mer för att utvecklas lika snabbt som när man var yngre. 

Du är nu uppe i en ålder, 28, som många damspelare valt att avsluta sin innebandykarriär i. Hur länge ser du dig själv spela?

- Sedan något år tillbaka så har jag bestämt mig att ta ett år i taget. Nu är det hemma-VM och en säsong där vi får ha publik igen, så det lockar otroligt mycket. Jag kommer ta varje år för sig, se hur kroppen känns och hur motivationen är. Men nu är jag jätteladdad för säsongen som kommer! 

Känner du dig fortfarande lika motiverad till att åka land och rike jämfört med hur det var för kanske fem, sex år sedan?

- Jag är motiverad på samma sätt som att jag vill vinna SM-guld lika mycket som jag ville förr, innan mitt första. Sen är det klart, man har sett de där vägarna ett par gånger extra ju äldre man har blivit, men jag försöker alltid tänka att man försöker ta vara på tiden och umgås med sitt lag. Så jag ser det inte som något jobbigt – det är en del av spelet. Det tillhör hela paketet.

Vad är det som driver dig till att spela vidare?

- Att vinna de största grejerna, VM- och SM-guld. Så är det alltid för mig! Att få uppleva den känslan…det är det man ser när man är ute och springer en helg i november. Sen motiverar det extra att få hänga med sitt fantastiska lag. 

Hennes Thorengruppen tog SM-guld i våras vilket var Fjellstedts fjärde i karriären. Utöver det har hon också ett SM-silver och tre brons, då i IKSU:s tröja, och på meritlistan finns också tre VM-guld med Sverige.

När nästa säsong summeras kan 11 seniormedaljer ha utökats till 15: Hon kommer delta i SSL, Champions Cup och Svenska Cupen med klubblaget och så stundar ett hemma-VM i vinter. 

- Jag har vunnit tre stycken under ett år och att vinna fyra ska väl inte vara någon omöjlighet. Det vore grymt kul att få göra det. Även det är något som gör att man orkar hålla ut på försäsongen och kriga på, avslutar Fjellstedt.

Christoffer Suominen, Thorengruppens avgående guldtränare, om sin tidigare spelare:

Cornelia är en fantastiskt fin ambassadör för innebandy med sin genuina och varma personlighet. Hennes egenskaper som människa återspeglar sig verkligen på planen där hon alltid visar stort hjärta och passion för att laget ska vinna. Hennes absoluta styrkor är spelsinnet, alla delar i spelet med boll och förmågan att vara bäst när det gäller. Hon visade i slutspelet nu sist att hon höjer sig flera nivåer när det behövs som mest och i min värld är hon världens bästa back.



TV: Poddpanelen om Nykvarn - "De hade inget annat val"

Ska vinna SM-guld 2025: ”Satt sig i ett läge där alla kommer vilja slå dem”

Matchrapporter: Målfest när Thorengruppen krossade Lockerud/Mariestad i Thoren Arena Seger med 8-4 för Thorengruppen mot Endre Stort jubel när Thorengruppen säkrade seriesegern med vinst mot IBK Lund Målfest när Thorengruppen krossade Kais Mora i Thoren Arena Svårstoppade Thorengruppen fortsätter vinna – 9-1 mot Täby

Den här artikeln handlar om: