salems if
Gustav Wadell, Albin Hedstål, Jesper Lindström, Tobias Lindström och Kevin Haglund har alla en bakgrund i Salem.
Foto: Albin Skur
Allsvenskan norra

Tänker inte göra en Nykvarn – än: "De får vinna guld först"

ANNONS

Talangfabriken Salem har ett gäng spelare i SSL – så resonerar man kring en eventuell återförening.

Allsvenska Nykvarn storsatsar på att nå SSL och presenterade nyligen en hel femma från SSL: Hampus Ahrén, Karljohan Ahlroth, Simon Westgärds samt tvillingarna Rigogiannis, Kevin och Lucas. I samma serie, Allsvenskan Norra, spelar den närliggande klubben Salem som även de har ett gäng tidigare spelare som idag har framstående roller i både SSL och landslaget. 

I Kalmarsund återfinns Kevin Haglund, Albin Hedstål, Gustav Wadell samt bröderna Tobias och Jesper Lindström, alla med en bakgrund i Salem. Andra spelare som burit den lila dräkten är Tobias Bergfors (Thorengruppen), Patrik Gustavsson (Växjö) och Victor Wettergren (Falun). 

Richard Delsius, sportchef i Salem, berättar att man inte haft någon som helst plan på att försöka ”göra en Nykvarn”. Man för dialoger med samtliga spelare som lämnat klubben, men har inte haft några samtal om en återförening av sina tidigare spelare. 

- Nej. Våra gamla spelare är mer seriösa än de som gick till Nykvarn. De satsar lite mer på sin idrott, säger han kaxigt till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Vi ska låta Kalmarsunds-spelarna vinna VM- och SM-guld först, sen kommer de hem till Salem!

Även om spelarna skulle vilja vända hem så lär det dröja ett tag. Bröderna Lindström förlängde båda kontrakten till 2022/23, även Wadells avtal går ut då. En spelare vars kontrakt däremot går ut är Kevin Haglund, och det är en spelare som Delsius gärna hade sett i klubben nästa säsong.

- Absolut, vi lyssnar alltid oavsett vad det handlar om. Kan vi hjälpa en av våra gamla spelare att byta klubb, oavsett om det är till Salem eller inte, så hjälper vi jättegärna till.

Kevin Haglund ses av många som den största stjärnan av ovanstående spelare, men när Delsius får välja ett drömnamn av sina tidigare Salem-spelare så dyker en annan person upp först.

- Tobias Lindström. Han är helt outstanding. Alla som tycker om innebandy ska vara väldigt nöjda att få se honom spela, så länge han får vara skadefri. Han har haft många skador genom åren men är skadefri nu, och visar precis vem han är. Tog det två månader att komma med i landslaget när han lämnade Salem för Kalmarsund? 

Alla SSL-spelare med Salem-koppling har inte gått igenom hela klubbens ungdomsled, men få kan förneka att klubben varit duktiga på att få fram talanger till den högsta nivån i svensk innebandy. Ungefär en tredjedel av Stockholms SSL-spelare förra säsongen har en bakgrund i klubben på ett eller annat sätt. 

- Vi sysslar med att utveckla spelare. Vi vill att spelare ska komma till Salem, utvecklas och sedan ta nästa kliv. Vi har ingen prestige att vi själva ska spela i SSL. Våran fjäder i hatten ligger ifall vi kan slussa vidare spelare till SSL, och det har vi jobbat med över tid. Det har burit frukt helt enkelt, säger Delsius och tillägger:

- Vi är Stockholms absolut bästa förening på att utveckla spelare, och göra dem redo för SSL. Vi har aldrig haft ett resultatmål – det handlar om att utveckla spelare. Gör du det på ett tillräckligt bra sätt så kommer resultaten.

Salem slutade sexa förra säsongen, med fem poäng upp till SSL-kvalet. Inför årets säsong har man förstärkt truppen med Elvis Lyttegård (Huddinge/Balrog), Alexander Johansson (Växjös Herr1an-lag), Ludvig Johansson (Farsta/AIK), och i dagarna blev det officiellt att Jesper Lagemyr ansluter permanent till klubben – han var med på dubbellicens från Tyresö Trollbäcken senaste säsongen, och gjorde stor succé med 12 poäng på 13 matcher.


JUST NU PÅ PLUS: Årskull för årskull från alla distriktslag - så bra är spelarna idag

TV: Poddpanelen om Nykvarn - "De hade inget annat val"

Ska vinna SM-guld 2025: ”Satt sig i ett läge där alla kommer vilja slå dem”

Matchrapporter: Lucas Nordahl stor matchhjälte när Värmdö slog Nykvarn IF Tung förlust på hemmaplan för Salem mot Ekerö IK Martinsson och Martinsson nyckelspelare när Nykvarn IF vann mot gästande Salem Förlust mot Nacka för Salem Nykvarn IF föll i förlängningen mot Åkersberga IBF

Den här artikeln handlar om: