Pandemi-säsongen
Foto: Patrik Palm
Allsvenskan västra

Linköpings lagkapten om pandemi-säsong och framtiden

ANNONS

Alice Lindell: "Jag har snarare känt att pandemin fått mig att vilja fortsätta ännu mer"

Säsongen 20/21 kommer för alltid finns kvar i historieböckerna och benämnas som pandemi-säsongen. Hela innebandy-Sverige stängdes ner efter cirka fem omgångar förutom SSL och Herrallsvenskan som fick spela på som vanligt. Ett beslut som upprörde många och startade en hätsk debatt och Svenska Innebandyförbundet blev till och med anmälda till Diskrimineringsombudsmannen för att man tillät de allsvenska herrarna fortsätta spel men stängde ner damallsvenskan.

Innebandymagazinet har pratat med flera allsvenska profiler på damsidan för att höra hur de upplevde pandemisäsongen och vad de har för förväntningar på den kommande säsongen. Eftersom säsongen stängdes ner flyttades inga lag vare sig upp eller ner utan de fyra serierna ser likadana ut som föregående säsong förutom att södra och norra serien fått ett lag mindre då Floda IBK och Kågegdalen AIF valt att inte anmäla något lag.

- Det blev väldigt mycket diskussion gällande att vår serie pausades och inte herrallsvenskan. Jag tycker det var bra att serien pausades och förstår varför men det hade då varit bättre att pausa alla serier för att både minska smittspridning och göra det rättvist för alla, säger Linköping IBK:s lagkapten Alice Lindell till Innebadnymagazinet och fortsätter:

- Förbundets argument var att många i allsvenskan herr får ersättning för att spela vilket säkert stämmer men har svårt att tro att de lever på enbart den inkomsten vilket därmed känns som ett bristande argument. Det vore mer rätt om det dragits en gräns för lag som spelar på samma nivå, förstår inte varför det ska sättas en tydlig gräns mellan oss tjejer och killar när vi samtidigt strävar mot ett mer jämställt samhälle. Det är lite skillnad i SSL där flera spelare troligtvis har högre inkomster från innebandyn men med tanke på hur smittspridningen sett ut anser jag det allra bästa hade varit att stänga ner alla serier. Flera lag har fått skjuta upp matcher på grund av smitta i laget både under serien och slutspel.

Hur har ni hållit igång under tiden som serien varit nedstängd?

- Under de perioder vi tillåtits har vi träffats i mindre grupp (8 personer) och tränat utomhus eftersom vi inte fått träna inomhus. Vi har även haft träningar över ZOOM där vår fysioterapeut Vilmer hållit fyspass digitalt vilket varit superbra för att hålla igång gemenskapen i laget då man kunnat ha lite kontakt med varandra och träna tillsammans. Personligen har jag utöver de pass vi haft med laget fokuserat mycket på gym då jag känt att det varit något jag velat och behövt utveckla. 

Det har pratats en hel del om att Innebandyn kommer att tappa många spelare som lägger av tack vare att pandemin fått dem att upptäcka andra saker att göra på kvällstid istället.  

-  Utöver träningen har jag valt att lägga mycket fokus på skolan och umgås med vänner vilket jag haft mer tid till nu än under en normal säsong vilket jag känt varit välbehövligt för mig för att få motivation till kommande säsong.  Nu har jag varit utan innebandy väldigt länge och känner mig väldigt sugen på att få börja spela igen. I och med att säsongen tvingades pausas med endast fem spelade matcher kändes det extra tråkigt avsluta på det sättet och jag har snarare känt att pandemin fått mig att vilja fortsätta ännu mer.   

Lindell har hunnit att fylla 22 år och säsongen 17/18 flyttades hon upp till A-laget som då spelade  i SSL. Det blev lite av en succésäsong för Lindell som gjorde 10 poäng på 13 matcher. Sedan dess har hon varit en av lagets allra pålitligaste poängspelare och de senaste säsongerna har hon även varit lagkapten. 

- Vi kommer att möta samma lag i serien förra året vilket känns som en bra mix av lag. Matcherna brukar vara relativt jämna och många av lagen spelar bra innebandy. Förra säsongen hann vi bara spela fem matcher vilket kändes riktigt tråkigt då vi spelade riktigt bra och stod upp mot lagen som förväntades ligga i topp. Tror den här säsongen kommer bli jämn vilket känns riktigt roligt, varje match blir då extra viktig. 

Vilka lag tror du kommer kriga i toppen av serien?

- Rönnby och Lockerud är två bra lag som flera säsonger varit med i toppen och tycker de båda är riktigt bra lag. Sen måste jag ju självklart nämna oss själva. Spelar vi som vi gjorde förra säsongen tror jag definitivt vi kan vara med och slåss i toppen av tabellen där vi såklart strävar efter en kvalplats.

Och i botten?

- Väldigt svårt att säga när man inte hann att se hur alla lag stod sig mot varandra förra säsongen. Men skulle nog gissa på att serien blir jämn även kommande säsong men att de nya lagen Katrineholm och Kumla kan få det extra tufft då de inte har lika mycket rutin i allsvenskan som många av de andra lagen. Även IBF Linköping hade det tufft de matcher som hann att spelas förra säsongen och jag vet att de även tappat en nyckelspelare men som sagt svårt att säga nu. 

Vad förväntar du av dig själv och laget kommande säsong?

- Jag hoppas vi som lag kan fortsätta lika bra som vi avslutade förra säsongen. Vi visade på extremt bra lagsammanhållning där vi hela tiden gav energi till varandra och spelade även riktigt bra innebandy där främst försvarsspelet visade sig vara vår styrka med väldigt få insläppta mål. Dock gjorde vi inte många framåt vilket är något vi måste förbättra. Vi behöver bli mer effektiva och obekväma i vårt spel för att öka målproduktionen.

- Svårt att säga vad som ska förväntas av mig men hoppas kunna bidra med lite rutin, bra spel och förhoppningsvis lite poäng.

Allsvenskan Västra 2021/22

Lag 1-2 går till SSL-kval

Lag 3-6 spelar kvar

Lag 7 får kvala sig kvar i allsvenskan

Lag 8-12 åker ner till Dam1an

FBC Katrineholm
Fröjereds IF
-------------------
Hagfors IF Uddeholm
IBF Linköping
IBK Lockerud Mariestad
Kumla IBK
----------------
Linköping IBK
_________
Nykvarns IBF Ungdom
Rönnby Västerås IBK Ungdom
Skoghalls IBK
Västerås IBS
Västra Mälardalen IB 

JUST NU PÅ PLUS: Årskull för årskull från alla distriktslag - så bra är spelarna idag

TV: "Galna kommentatorn" om de galnaste fraserna

Karlstads kommentator Jimmy Heimer: "Jag är egentligen bra på engelska, men..."

Matchrapporter: Lockerud/Mariestad vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Linköping IBK Natalie Hansson tvåmålsskytt för Linköping IBK i segern mot Nykvarn Segerraden förlängd för Fröjered – besegrade Linköping IBK Linköping IBK får hoppas på en kvalplats trots seger mot IBF Linköping Katrineholm ny serieledare efter seger mot Linköping IBK

Du kanske även vill läsa:
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Den här artikeln handlar om: