Sabrina Strandberg med #9 från SSL-säsongen med Örnsköldsvik.
Foto: Christofer Axelsson
Allsvenskan norra/östra

Sundsvallstjärnans tankar om den norra Allsvenskan

ANNONS

Sabrina Strandberg ser fram emot att kriga mot sin gamla klubb om en SSSL-kvalplats.

Säsongen 20/21 kommer för alltid finns kvar i historieböckerna och benämnas som pandemi-säsongen. Hela innebandy-Sverige stängdes ner efter cirka fem omgångar förutom SSL och Herrallsvenskan som fick spela på som vanligt. Ett beslut som upprörde många och startade en hätsk debatt och Svenska Innebandyförbundet blev till och med anmälda till Diskrimineringsombudsmannen för att man tillät de allsvenska herrarna fortsätta spel men stängde ner damallsvenskan.

Innebandymagazinet har pratat med flera allsvenska profiler på damsidan för att höra hur de upplevde pandemisäsongen och vad de har för förväntningar på den kommande säsongen. Eftersom säsongen stängdes ner flyttades inga lag vare sig upp eller ner utan de fyra serierna ser likadana ut som föregående säsong förutom att södra och norra serien fått ett lag mindre då Floda IBK och Kågegdalen AIF valt att inte anmäla något lag.

Jag förstår att en del serier var tvungna att avbrytas på grund av pandemin, att vi var tvungen att ta vårt ansvar. Det jag inte förstår är varför förbundet fattade olika beslut mellan damallsvenska och herrallsvenskan, varför det gjordes en skillnad mellan damer och herrar som spelar i samma division. Svensk innebandy har kommit långt när det gäller jämställdhet, men jag tycker detta är ett bevis på att det är en bit kvar, säger Sundsvalls Sabrina Strandberg till Innebandymagazinet.

Strandberg lämnade Sundsvall för Örnsköldsvik när de gick upp till SSL för tre säsonger sedan och 24-åringen stod för en bra insats och gjorde 17 poäng. Men när Ö-vik åkte ner till Allsvenskan så återvände Strandberg till Sundsvall och den här säsongen startade hon oerhört starkt och öste in tio mål en assist på sex matcher. 

- Jag har inte gjort något speciellt för att hålla motivationen uppe. Jag har försökt att hålla igång själv, men jag har saknat att spela innebandy och gemenskapen med laget.

Det har pratats en hel del om att Innebandyn kommer att tappa många spelare som lägger av tack vare att pandemin fått dem att upptäcka andra saker att göra på kvällstid istället. 

 - Just nu har jag inga planer på att sluta men jag hoppas vi får börja träna inomhus snart så vi får känna på boll och klubba igen. 

Vad är dina förväntningar på den kommande säsongen?

- Min förhoppning är att vi får börja spela och att vi får spela en hel säsong. Sen tycker jag att det är tråkigt att det är färre lag i allsvenskan norra jämfört med de andra serierna. En sak jag inte begriper är varför damallsvenskan inte har två serier som herrallsvenskan. Jag tror att två serier skulle öka statusen och kvalitén för damerna och medföra att svensk innebandy blir mer jämställd.  

Vilka lag kommer kriga uppe i toppen respektive nere i botten?

- Jag tycker det är svårt att förutspå vilka som kommer slåss om kvalplatser då det är få lag som presenterat nyförvärv, förluster eller kontraktsförlängningar. Men om inte IBK Dalen är ett av lagen som tar en kvalplats så blir jag förvånad. Jag tror inget lag kommer åka ur allsvenskan norra då det är så pass få lag med. Norra behöver snarare fyllas på med lag än att lag åker ut.

Förra säsongen så gjorde Strandbergs båda lag Sundsvall och Örnsköldsvik upp om den andra kvalplatsen till SSL bakom Thorengruppen. En kamp som Örnsköldsvik till slut vann men kvalet till SSL blev inställt. Till kommande säsong hoppas dock Strandberg att ordningen blir tvärtom. 

- Det som kan förväntas av oss som lag är att vi kommer försöka vinna varje match och jag vill vara en bidragande faktor till att vi gör det. 

Allsvenskan Norra 2021/22

Lag 1-2 går till SSL-kval

Hur det blir med övriga lag är inte helt fastställd ännu men det troligaste upplägget är att ingen lag kommer att åka ur den norra Allsvenskan utan det blir bara ett lag som går upp. 

Till skillnad från de tre övriga serier där det är dubbelmöten så är det trippelmöten som gäller i norra serien. 

IBF Dalen
IBK Dalen
-------------
IBK Luleå
RIG Umeå IBF
Sundsvalls IBF
Umeå Västra IF
Örnsköldsvik IBK  



JUST NU PÅ PLUS: Årskull för årskull från alla distriktslag - så bra är spelarna idag

TV: "Galna kommentatorn" om de galnaste fraserna

Karlstads kommentator Jimmy Heimer: "Jag är egentligen bra på engelska, men..."

Matchrapporter: Sundsvalls IBF vann mot IBK Luleå Emilia Andersson tvåmålsskytt för IBF Dalen i segern mot Sundsvalls IBF Sundsvalls IBF segrade i toppmötet mot IBK Dalen RIG Umeå klart för kval efter seger mot Sundsvalls IBF Sundsvalls IBF:s fina svit håller i sig efter 3-2 mot Örnsköldsvik IBF

Du kanske även vill läsa:
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Den här artikeln handlar om: