Pandemi-säsongen
Foto: Fanny Nordh
Allsvenskan västra

Kumlas målmaskin om den inställda säsongen och den kommande

ANNONS

Hur var det egentligen att spela i damallsvenskan under pandemi-säsongen och hur bra är västra serien kommande säsong?

Säsongen 20/21 kommer för alltid finns kvar i historieböckerna och benämnas som pandemi-säsongen. Hela innebandy-Sverige stängdes ner efter cirka fem omgångar förutom SSL och Herrallsvenskan som fick spela på som vanligt. Ett beslut som upprörde många och startade en hätsk debatt och Svenska Innebandyförbundet blev till och med anmälda till Diskrimineringsombudsmannen för att man tillät de allsvenska herrarna fortsätta spel men stängde ner damallsvenskan.

Innebandymagazinet har pratat med flera allsvenska profiler på damsidan för att höra hur de upplevde pandemisäsongen och vad de har för förväntningar på den kommande säsongen. Eftersom säsongen stängdes ner flyttades inga lag vare sig upp eller ner utan de fyra serierna ser likadana ut som föregående säsong förutom att södra och norra serien fått ett lag mindre då Floda IBK och Kågegdalen AIF valt att inte anmäla något lag.

- Jag tycker personligen att det är en konstig prioritering. Innebandyn är ju en av de sporter som verkligen talar om att promota jämställdhet vilket här visar raka motsatsen. Dock har jag förståelse för att vi inte har fått spela på grund av pandemin, men samma regler borde gällt herrarna. Det är ju inte direkt så att herrar smittar mindre än några andra, säger Kumla IBK:s Frida Danielsson till Innebandymagazinet.

Danielsson är Kumlas målmaskin och hon vann lagets interna skytteliga och slutade fyra i hela serien skytteliga när Kumla gick upp till Allsvenskan för två säsonger sedan. Trots att nästan hela debutsäsongen i Allsvenskan blev spolierad så har skyttedrottningen inte haft några problem att hålla uppe motivationen.

- För att hålla motivationen upp har jag försökt att hålla igång träningen och inte ”tappa form”. Det finns inte mycket som är jobbigare än att börja från noll. Men jag har tränat mycket med en kompis, det har verkligen underlättat!

Det har pratats en hel del om att Innebandyn kommer att tappa många spelare som lägger av tack vare att pandemin fått dem att upptäcka andra saker att göra på kvällstid istället.   

- Jag har inte direkt hunnit tänka tanken att sluta, eftersom det var vårt första år i allsvenskan förra året så tror jag man blir sugen på att se hur det går för oss nu kommande säsong. Jag vet dock många andra som haft tankar om att sluta på grund av Corona, många som fått mersmak för ”fria kvällar” då det inte varit träningar varje dag.

Nykomlingarna spelade in sju poäng på de fem matcherna man fick spela i den västra serien vilket gav dem en sjunde plats i tabellen.  

- Jag ser fram emot kommande säsong! Det kommer absolut bli tufft och vi kommer troligtvis inte vara ett av de lagen som avancerar. Men det är inte målet heller. Målet är att hålla sig kvar och etablera sig.

Vilka lag tror du kommer kriga i toppen respektive botten av serien?

- I toppen tror jag i alla fall Skoghall och Rönnby kommer hållas. I botten tror jag (trots mängder av toppvärvningar) att Katrineholm och kanske IBF Linköping kommer att vara. Det är ju dock många lag som hamnar under strecket så det blir tuff kamp.

Vad kan vi förvänta oss av Kumla den här säsongen?

- Det ni kan förvänta er denna säsong är kämpaglöd och en kul innebandy. Spelar vi smart kommer vi absolut kunna bjuda även topplagen på tuffa matcher! Jag ska försöka dra mitt strå till stacken genom att försöka få fram det bästa av spelarna i vårt lag. Spelmässigt är jag ingen bolltrollare men har andra kvaliteter som spelförståelse och pannben att bidra med!

  

Allsvenskan Västra 2021/22

Lag 1-2 går till SSL-kval

Lag 3-6 spelar kvar

Lag 7 får kvala sig kvar i allsvenskan

Lag 8-12 åker ner till Dam1an

FBC Katrineholm
Fröjereds IF
-------------------
Hagfors IF Uddeholm
IBF Linköping
IBK Lockerud Mariestad
Kumla IBK
----------------
Linköping IBK
_________
Nykvarns IBF Ungdom
Rönnby Västerås IBK Ungdom
Skoghalls IBK
Västerås IBS
Västra Mälardalen IB 

JUST NU PÅ PLUS: Artikelserie: Framtidens SSL-stjärnor i distrikt för distrikt

TV: Stjärnans tips - så ska du göra om du inte får spela

Årets målvakt i SSL, Sirius Matilda Östlund Visén, om hur man ska hantera att inte få spela.

Matchrapporter: Rönnby U tvingas till kval trots seger mot Kumla IBK Kumla IBK vände underläge och vann Tre poäng till Skoghall efter avgörande i slutperioden mot Kumla IBK Västra Mälardalen och Kumla IBK delade på poängen efter 2-2 Västerås IBS föll efter dålig start mot Kumla IBK

Du kanske även vill läsa:
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Den här artikeln handlar om: