Herr1an 2021/22
Jonathan Skoglösa och Marcus Pontusson.
Foto: Per Wiklund
Herrettan

Nyförvärven som sätter färg på Herr1an

ANNONS

Här är 20 spelare som ansluter till Herr1an från spel i andra divisioner.

Herrallsvenskan ser ut att bli den hetaste upplagan någonsin då toppspelare i SSL valt att gå ner en division, i kombination med ett gäng supermeriterade tränare som anslutit. Men även Herr1an har fått sin beskärda del av häftiga nyförvärv.

Nedan listar Innebandymagazinet 20 nytillskott till Herr1an, utan inbördes ordning, där alla spelade i andra divisioner senaste säsongen – med två undantag!

Melker Grönholm, Sundsvall FBC (Hudik/Björkberg IBK)

Offensiv back med fruktat skott. Gjorde 30 mål på 18 matcher under sin senaste period i Herr1an, även då i Sundsvall. I Allsvenskan blev det 23 kassar på 43 matcher, även det en imponerande siffra.

Marcus Nalén, IBF Borlänge (IBF Falun)

Till skillnad från många andra namn på listan har Nalén ingen stor karriär bakom sig. 99:an har dock fått känna på spel i både SSL och i slutspelet med Falun, och vänder nu hem som ett spännande nyförvärv till Borlänge.

Isac Lindblad, IBF Västerås (FC Helsingborg)

Spelade ingen innebandy alls förra säsongen men har en säsong i SSL med Helsingborg samt tre år i RIG Umeå på sin meritlista. Har framtiden för sig och har goda möjligheter att åter ta sig till finrummet igen.

Anton Persson, Skälby IBK (IBF Örebro)

01:a som gjort två säsonger i rad i allsvenska Örebro. Återvänder nu ihop med Anton Dahlström till sitt tidigare lag Skälby som fått en rejäl skjuts efter årets #ibsilly.

Anton Dahlström, Skälby IBK (IBF Örebro)

Lämnade Skälby för Örebro inför förra säsongen och snittade närmare en poäng per match i Allsvenskan. 02:an vänder nu tillbaka till Skälby, men räkna med att få se Dahlström i större sammanhang i framtiden.

Joakim Alvinder, IBK Uppsala Teknologer (IK Sirius IBK)

Att det osar rutin om Alvinder är nästan en underdrift. Har spelat mängder med matcher i både SSL och slutspel med främst Storvreta och på senare tid även Sirius. Har även fått representera det svenska A-landslaget.

Eric Kjellerstedt, IBK Uppsala Teknologer (Hagunda IF)

När Hagunda gick upp en division väljer Eric Kjellerstedt att gå ner en istället. Offensiv back som inte följer med på Hagundas SSL-resa, istället återvänder han till klubben han lämnade förra säsongen.

Daniel Gonzalez Palm, Älvsjö AIK (Visby IBK)

Gör debut i Herr1an som 31-åring. Har haft som vana att spela i lag som antingen tillhör toppen i Allsvenskan eller botten i SSL. Nu kommer han till ett Älvsjö som lär slåss om kvalplatserna och topplaceringar. En riktigt klassvärvning som slåss om poängligatiteln.

Jesper Larsson, Fristads GoIF (Warberg IC)

Fick ett stort genombrott den här säsongen i allsvenska topplaget Warberg. 23 poäng på 21 matcher i grundserien, och 5 stycken på 6 kvalmatcher, imponerar. Född 1998, så här finns det talang!

Jesper Larsson, Hagfors IBS (Täby FC)

Till skillnad mot sin namne ovan så har den här Jesper Larsson en längre karriär bakom sig med spel i allsvenska klubbarna Järfälla, Täby, Tyresö Trollbäcken, Craftstaden och Karlstad. Har snittat lite över en poäng per match i Allsvenskan. 

Marcus Pontusson, Hagfors IBS (Karlstad IBF)

En riktig profil inom värmlandsinnebandyn som även representerat rivalerna Skoghall. Är egentligen alldeles för bra för division 1, så Hagfors har lyckats landa en riktig toppback.

Villiam Ronnergård, Skoghalls IBK (Karlstad IBF)

Lämnar likt Pontusson Karlstad för spel i Herr1an. Ronngergård återvänder därmed till ett Skoghall som han representerat hela karriären fram till förra säsongen. Är god för över två poäng per match på den här nivån.

Wille Knuthas, Hovslätts IK (Mullsjö AIS)

Herr1ans Hampus Ahrén-värvning. Knuthas är inte på samma nivå som nämnde Ahrén, men han fick ett stort genombrott i Mullsjö i år, inte minst i slutspelet, men väljer nu att återvända till moderklubben i tidig ålder (född 2001).

Adam Wastesson, Ledberg IBF (Åby IBK)

En minst sagt fruktad sniper som gjorde 40 mål under sin senaste Herr1an-sejour, då i Åby (2019/20). I Allsvenskan blev det fullt godkända 15 mål senaste säsongen, och här har Ledberg fått in ytterligare en toppvärvning. 

Rikard Eriksson, FBC Partille (Mullsjö AIS)

De andra namnen på listan får ursäkta – Rikard Eriksson är seriens största värvning utan konkurrens. Var länge med i det svenska landslaget och har varit en av SSL:s bästa på sin position (center) under en lång, lång tid.

Daniel Karlander, FBC Partille (klubblös)

Spelade ihop med Eriksson i Warberg och även han besitter mängder med SSL-rutin. Spelade senast med just Partille i Herr2an för två säsonger sedan – då blev det 53 pinnar på bara 17 matcher.

Jonathan Skoglösa, Munka-Ljungby IBK (FC Helsingborg)

På tal om rutinerade spelare: Skoglösa har gjort hela 270 SSL-matcher i Helsingborgs tröja. Det blev bara 11 senaste säsongen, men han är med och konkurrerar om titeln som Herr1ans bästa värvning. 

Robin Kulpakko, Floda IBK (Nor92, Norge)

Utsågs till bästa målvakten i Herr1an Västra säsongen 2017/18 och har sedan dess spelat i norska Nor92. Vänder nu hem för att underlätta familjesituationen vilket är minst sagt glada nyheter för hans nygamla klubb Floda.

Bubblare

Listan har hittills handlat om spelare som tillhörde lag från andra serier 2020/21, men i det här fallet kände vi oss manade för att göra två undantag för en duo som kommer göra stort avtryck i årets serie:

Edin Omanovic, Ledberg IBF (Craftstadens IBK / Växjö IBK)

Klassmålvakt som visat att han håller SSL-nivå. Gjorde det bra i Växjös mål senaste säsongen och byter nu Craftstaden mot Ledberg. Seriens bästa målvakt?

Jim Johansson, Holmsund CIty IBC (Gimonäs Umeå IF/Team Thorengruppen)

Fruktad poänggörare på alla nivåer han spelat i. Har främst pendlat mellan SSL och division 1 och 2. Gjorde stor succé i högstaligan med Thorengruppen i vintras och är en av mest givna favoriterna till den totala poängligasegern bland alla serier. 


JUST NU PÅ PLUS: Årskull för årskull från alla distriktslag - så bra är spelarna idag

TV: "Galna kommentatorn" om de galnaste fraserna

Karlstads kommentator Jimmy Heimer: "Jag är egentligen bra på engelska, men..."

Den här artikeln handlar om: