Foto: Christofer Axelsson och Per Wiklund
#ibsilly

Den jagade forwarden om valet av Täby

ANNONS

Sara Johnsson valde mellan flera SSL-klubbar men till slut föll valet på Täby.

Svenska mästarna 2019 Täby FC har haft en tung silly season inledningsvis där man tappat landslagsmålvakten Alexandra Durling, Agnes Wiklund, Jenna Taivaloja, Julia Zachrisson samt att lagets superstjärnan Moa Tschöp saknar kontrakt och letar efter nytt lag. Igår presenterade man äntligen sitt första nyförvärv Sara Johnsson från IBK Göteborg. Flera SSL-lag var ute efter den rightfattade powerforwardens signatur, bland annat Warberg och Nacka Wallenstam, men valet föll till slut på Täby. 

- Jag har haft dialog med ett par klubbar de senaste veckorna och har funderat mycket fram och tillbaka. Täby är ett lag och en förening som ger mig möjlighet till utveckling och att ta nästa kliv i min karriär. Efter att ha varit uppe i Stockholm och tränat med laget kändes det som ett självklart val och det känns otroligt roligt och förväntansfullt att tillhöra Täby kommande säsong, säger Johnsson till Innebandymagazinet.

25-åringen spelade med IBK Göteborg i SSL för tre säsonger sedan och då stod hon för nio poäng. Göteborg åkte ur SSL direkt och tanken var att de skulle ta sig tillbaka snabbt igen men pandemin satte stopp för det dubbelt upp. Första säsongen stå ställdes kvalet in och den andra säsongen så stoppades säsongen helt och inga lag flyttades upp. Göteborg var dock tillbaka i SSL en liten stund när IKSU drog sig ur men efter en överklagan från Thorengruppen så fick Umeålaget SSL-platsen istället för Göteborg. Ända sedan degradering har Johnsson längtat tillbaka till SSL och det råder ingen tvekan om vad hon saknat mest.  

- Allt haha! Efter min senaste säsong i SSL fick jag rejält blodad tand och har sedan dess bara velat ta mig tillbaka. Har man en gång spelat i innebandys finrum så vill man inget hellre än att få spela där igen, i alla fall var det så för min egen del. Jag blev kvar i Göteborg i hopp om att gå upp med laget igen men det satte tyvärr ett inställt kval och sedan en nästintill helt inställd säsong stopp för vilket såklart var tråkigt. Så att få vara tillbaka i världens bästa liga igen och det tillsammans med ett lag som Täby känns helt fantastiskt.

Hur har de två senaste säsongerna varit för er del med tanke på att ni aldrig fick chansen att gå upp igen?

- Klart det var en enorm besvikelse och en frustration. Att förbundet valde att stänga ner allsvenskan med argument att minska smittspridningen köper jag till hundra procent men då måste det också vara ett konsekvent beslut och jämställt både i dam- och herrallsvenskan. Jag förstår att det inte är några lätta beslut att ta men att motivera beslutet med ekonomiaspekten var ett snedsteg och ett ojämställt beslut. Man hade klart högre förväntningar på Förbundet än så.

I månadsskiftet juli/augusti lämnar Johnsson Göteborg för att flytta upp till Stockholm och leva drömmen som SSL-spelare igen.

- Jag ser fram emot att få spela en utvecklande och rolig innebandy, att få spela med de bästa och möta de bästa. Självklart vill man nå så långt som möjligt med laget och få vara med och slåss om medaljerna. Jag hoppas kunna utvecklas så mycket som möjligt och bidra med min energifulla spelstil och hårt jobb. Är enormt laddad inför säsongen som kommer och längtan efter hösten har nog aldrig varit så påtaglig som nu. 

När värvningen blev offentlig igår skrev Innebandymagazinets damexpert så här om övergången:

Den otroligt häftiga spelartypen som tränare Andersson nämner i pressmeddelandet kan undertecknad intyga och samtidigt kan jag passa på att bjuda på en liten anekdot från början av Johnssons karriär. Jag värvade nämligen in en 19-årig Johnsson från Kungälv till Partille för sex år sedan. Partille hade precis gått upp till näst högsta serien och vi letade efter offensiva förstärkningar och hade ögonen inställda på en sniper. Vi fastnade för Kungälvs poängdrottning som precis åkt ur serien som vi gick upp till. Men för att lyckas värva henne så visste vi att chanserna skulle öka om vi även värvade hennes bästa kompis som var just Johnsson. Men det var inte kompisen som gjorde succé utan det var Johnsson som pangade in 18 mål och vann den interna skytteligan och kom sjua i seriens totala skytteliga och en stjärna hade fötts. 

Tyvärr åkte vi ur serien på målskillnad som nykomlingar och jag kommer ihåg att jag sprang på Johnsson på en match precis efter att vi åkt ur och vi började prata om hennes framtidsplaner. Hon var helt inställd på att hon skulle spela i SSL och hon hade en plan för hur det skulle gå till. Hon hoppades att Pixbo eller IBK Göteborg hade uppmärksammat hennes succésäsong i Partille och att hon skulle bli värvad dit. Helst ville hon till Göteborg som var ett topplag i nästhögsta serien då för då skulle hon hinna träna som en idiot under sommaren och vara fullt redo för SSL om ett par säsonger. Jag minns att jag frågade henne om hon var beredd att flytta från Göteborg för att uppnå sin dröm om att spela i SSL och om det skulle funka med pojkvännen som även han idrottade på elitnivå. Han får följa med eller så lämnar jag kvar honom svarade hon på en sekund med ett stort skratt. Dagen efter vårt lilla samtal ringde jag Göteborgs tränare och berättade att han hade ett bra nyförvärv bara ett telefonsamtal bort. 

Täbypubliken kan räkna med att få se en irrationell forward som kan bjuda på de allra mest spektakulära dragningarna i tid och otid. Framförallt kommer Johnsson bjuda på ett frenetiskt jobb i båda riktningarna och får hon spela i powerplay djupt ner i vänsterfickan kommer hon ösa in mål också.


JUST NU PÅ PLUS: Årskull för årskull från alla distriktslag - så bra är spelarna idag

TV: "Galna kommentatorn" om de galnaste fraserna

Karlstads kommentator Jimmy Heimer: "Jag är egentligen bra på engelska, men..."

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen Thorengruppen sköna start – vann mot Täby Täby avgjorde matchserien mot Endre

Du kanske även vill läsa:
Täbys första nyförvärv
Täbys första nyförvärv
Den här artikeln handlar om: