Årets forward 2020/21
Åsa Karlsson och Moa Gustafsson.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Förbundskaptenens hyllning: "Moa är mogen i sitt tänk"

ANNONS

Åsa "Kotten" Karlsson om Årets Forward, Moa Gustafsson.

Moa Gustafsson prisades idag som Årets Forward i SSL 2020/21. Hon debuterade redan för sex säsonger sedan och har sedan dess utvecklats till att bli en av Sveriges absolut bästa på sin position.

Motiveringen löd enligt följande: "Moa Gustafsson är en av SSL:s mest hårdjobbande forwards över hela banan oavsett offensiv eller defensiv. Hamnade i toppen av SSL:s poängliga och växt fram till en superstjärna i SSL. "

En som följt Moa på nära håll är förbundskaptenen Åsa "Kotten" Karlsson, som förklarar succén.

– Dels har hon fått en större roll men hon har också tagit en större roll i Mora den här säsongen. Hon har verkligen tagit ansvar och jobbar väldigt hårt över hela banan. En tvåvägsspelare som har sin topp i att sätta bollen i mål och leverera passningar till sina lagkamrater. Hon gör alltid jobbet i byte efter byte, med ett leende på läpparna. Väldigt bra i duellspelet, utmanar och ställer frågor i försvaret. Mycket kvalité, säger Karlsson till Innebandymagazinet.

Gustafsson fick ett ännu större ansvar till den här säsongen när stjärnorna Anna Wijk och Johanna Hultgren lämnade. Faktum är att hon blev lite av ett affischnamn för den nya generation som skulle ta över efter den tidigare gyllene generationen som funnits i Mora. Frågetecken väcktes inför säsongen om hon skulle vara redo för det ansvaret, men det svarade hon på ganska så snabbt. 

– Jag var ganska lugn, för Moa är mogen i sitt tänk och såg det som en utmaning. Vi såg på VM att hon är mogen och tar för sig, inte rädd för att utmana och ta en större roll, trots att hon bara är 22 år gammal. Så i Moas fall tror jag inte att det är några problem. Det är klart hon saknar sina etablerade kompisar, det är inte det, men hon såg det inte heller som ”oj, hur ska det här gå”. Man får ta det utifrån förutsättningarna som är.

Var det rentav bra för Moa att spela utan Wijk och Hultgren och få den här större rollen, ur ett landslagsperspektiv?

– Jag tycker att hon var bra redan när hon spelade med de etablerade men det kommer en dag då de som varit med längre inte spelar längre och jag kan tycka att oavsett om de hade varit kvar eller inte så hade Moa tagit en större roll, hon var redo för det.

Gustafsson finns med i den landslagstrupp som ska spendera ett läger i början av juni, och till nästa säsong väntar spel i Moras rival Falun.

Den här artikeln handlar om: