Årets forward 2020/21
Foto: Per Wiklund
Superligan

Årets forward i damernas SSL: Moa Gustafsson

ANNONS

Dalatjejen får utmärkelsen för första gången: "Jättestolt över vad vi presterade den här säsongen"

För 20:e gången i ordningen delar Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan ut utmärkelsen Årets forward på damsidan. Årets pristagare är Moa Gustafsson, KAIS Mora (nästa säsong i IBF Falun)

Motivering: Moa Gustafsson är en av SSL:s mest hårdjobbande forwards över hela banan oavsett offensiv eller defensiv. Hamnade i toppen av SSL:s poängliga och växt fram till en superstjärna i SSL. 

Birgitte Lersbryggen, Johanna Ekeroth, Anna Jacobsson, Sara Kristoffersson och Emelie Lindström är stjärnforwards som tidigare röstas fram som SSL-bästa forward. Säsongen 2020/21 heter hon Moa Gustafsson.

- Nej, men du skojar? Jättekul och stort med tanke att tränarna röstat på mig. Jag ska ringa mamma och pappa direkt och berätta, utan deras hjälp under alla år hade det inte varit möjligt, säger Moa Gustafsson till Innebandymagazinet.

22-årigen har gått från klarhet till klart under säsongen. 35 mål i grundserien på 24 matcher och imponerande 20 poäng på åtta slutspelsmatcher (13+7). Totalt har hon producerat 197 poäng i SSL hittills.

- Den här säsongen har jag fått ta större ansvar både på och utanför planen i KAIS Mora. Jag är jättestolt över vad vi presterade den här säsongen med laget. Vi tog oss mycket långt och visade vad vi kunde göra i KAIS Mora. Vi tappade många äldre rutinerade spelare men vi gjorde det över förväntan enligt egentligen alla. Jag var assisterande lagkapten och fick ta mycket ansvar vilket jag tyckte var både kul och utvecklande.

Leksand och KAIS Mora är klubbarna hittills under karriären. Nästa säsong väntar flytt till Falun?

- Att byta lag blir spännande och inte minst att byta miljö. Jag är taggad för det och ser fram emot att växa som människa och inte minst spelare. Falun har inte varit i slutspel på många år men dit ska vi och personligen så siktar jag på guld oavsett vilket lag jag spelar för.

Hur ser du på du flyttar till ett lag där herrlaget redan är bäst i Sverige och har ett herrlag att bli inspirerad av?

Det är jättepositivt. Föreningen vet vad som krävs och vill att damerna ska vara på samma nivå. 

Hur känns det att blivit framröstad som årets forward i SSL?

Att få en individuell utmärkelse i en lagsport är ett kvitto på att jag gjort något bra och något som jag tror alla spelare på den här nivån strävar efter. Jag har jobbat hårt för det här och det är många spelare och ledare genom åren som betytt mycket för mig. Men framförallt är det min familj med mamma och pappa som alltid varit där för mig. Skjutsat mig överallt och gjort allt det där andra som jag behövt för att kunna spela innebandy. Mina systrar har också betytt mycket för mig att de alltid finns där. 

Tidigare vinnare:

2019/20: Ellen Rasmussen, Malmö FBC 

2018/19: Veera Kauppi, IKSU

2017/18: Amanda Delgado Johansson, IKSU

2016/17: Jennifer Stålhult, Täby FC IBK

2015/16: Emelie Wibron, IKSU

2014/15: Madelene Backlund, Rönnby IBK

2013/14: Anna Jakobsson, Endre IF

2012/13: Anna Jakobsson, Endre IF

2011/12: Therése Karlsson, KAIS Mora

2010/11: Therése Karlsson, KAIS Mora

2009/10: Emelie Lindström, Balrog B/S

2008/09: Emelie Lindström, Balrog B/S

2007/08: Sara Anteryd, Endre IF

2006/07: Sara Kristoffersson, IBF Falun

2005/06: Anna Jakobsson, Endre IF

2004/05: Johanna Ekeroth, IBK Lockerud

2003/04: Johanna Ekeroth, IBK Lockerud

2002/03: Minna Heponiemi, Södertälje IBK

2001/02: Birgitte Lersbryggen, Balrog IK

 

Matchrapporter: Rönnby IBK lyckades bärga segern mot IBF Falun Slagläge för Rönnby IBK efter ny seger Rönnby IBK vann mot IBF Falun i första matchen Revansch och tre poäng för Endre Isabel Balzano i målform när Åkersberga IBF vann mot IBF Falun

FAKTA

Moa Gustafsson

  • Född: 1999
  • Moderklubb: IBF Leksand
  • Klubb: IBF Falun
  • Meriter: 14 A-landskamper, 10 U19 landskamper
  • Aktuell: Årets forward SSL 2020/21
Den här artikeln handlar om: