Stora snackisen
Foto: Per Wiklund
Landslaget

Schweiz svenska förbundskapten om petningen av Ahrén

ANNONS

David Jansson ger sin syn på helgens stora snackis i innebandy-världen.

Helgens största snackis har utan tvekan varit förbundskaptenernas Thomas Brottman och Niklas Nordéns beslut att stryka Hampus Ahrén från kommande landslagsläger och, förmodligen, även VM som spelas i vinter.

Bakgrunden till detta är att den 20-åriga stjärnan valt att lämna storklubben Storvreta för allsvenska Nykvarn – landslagsledningen letar helst inte spelare i Allsvenskan, enligt Nordén. 

- Jag har pratat med Hampus och vi har en bra dialog om det som hänt. Vi kom överens om att detta var det bästa sättet att göra det på. Han kommer inte vara med i Västerås, säger Nordén till Innebandymagazinet.

- Jag tror inte vi kommer ha någon allsvensk spelare i VM-truppen. Det ska mycket till. Hampus är en av de spelarna som vi tänkte att vi skulle bygga mycket av framtiden på, det har varit vår plan. 

Hela intervjun, där Nordén förklarar beslutet mer ingående, går att läsa här.

Innebandymagazinet har varit i kontakt med Schweiz svenska förbundskapten David Jansson, som själv varit med om en liknande händelse nere i Schweiz inför VM 2018, för att höra vad han tycker om situationen med Ahrén.

- Min första reaktion är att Hampus Ahrén tycks vara oerhört övertygad om att han gör rätt sett till vad som passar hans idrottsliga vardag. Det kan inte vara ett beslut som han tagit i en handvändning, och han var garanterat medveten om att reaktioner skulle komma. Övertygelse är något jag gillar, säger Jansson till Innebandymagazinet. 

Hade du tagit samma beslut om du vore i "Brolldéns" kläder?

-  Det är för hypotetiskt för mig att svara på, jag hade behövt sitta på fakta och ha haft konversationer jag inte haft. Jag är övertygad om att Nordén och Brottman inte har singlat slant om det här. För mig som förbundskapten är det viktigt att inte måla in mig själv i hörn genom att säga ”alltid” eller ”aldrig” kring ligatillhörighet. Svaren på frågor som är relevanta för mitt lagbygge är det viktiga. Vad har spelaren gjort tidigare i karriären? Vad vet jag om karaktären? Hur är träningsmöjligheterna? Hur påverkar det här hur jag ser spelaren i mitt landslag? Generellt och långsiktigt är det så klart ett måste att ha spelare som vill mäta sig med och mot de bästa.

Jansson hade själv ett liknande fall inför VM 2018 då rutinerade landslagsstjärnan Patrick Mendelin, som spelat tre VM innan 2018 och hade mängder av rutin från NLA, valde att spela i andraligan. Trots att han spelade i NLB så tog Jansson ut honom och Mendelin höll så när på att bli matchhjälte mot just Sverige i mästerskapet.

- Han kunde träna med en högre dos för att livspusslet stämde bättre, genom spel i en NLB-toppklubb i sin hemstad, som han också arbetade för. Vi bedömde att just träningsdosen och -medvetenheten var nyckelpunkter för honom. Vi var också övertygade om att han inte skulle tappa sin spelintelligens och känsla för att röra sig i farliga ytor. Det jag var tydlig med att meddela honom, är att han i mina ögon inte kan förbättra sin position hos oss genom sitt ligaspel, utan bara insatserna i landslagsspel, förutsatt att han blir uttagen. Han hängde senare två kassar på Sverige i VM-semifinalen.

Även om Jansson valde att ta med Mendelin till VM den gången så menar han på att varje fall är unikt och att man inte kan göra någon generell bedömning och det ser dessutom ut annorlunda från land till land. Alla länder vill så klart ha så bra spelare som möjligt med sig till VM men hur man definierar vilka som är de bästa spelarna är svårt att sia om.

- Jag tror att alla förbundskaptener vill ta ut det lag som ger dem den bästa chansen att vinna VM, då är det avgörande att också ha de bästa spelarna. Däremot är jag ganska säker på att definitionen av de ”bästa spelarna”, är där det finns spelrum för tolkningar. Hur mäter man Ahrén på ”bästa spelare”-skalan, om han inte spelar mot andra toppspelare? Det känns som en klurig faktor att komma runt, i synnerhet när Sverige har så många andra bra spelare som konkurrerar med Ahrén om landslagsplatser.

Det har varit heta diskussioner på sociala medier om petningen av Ahrén där flera inte köper förbundskaptenernas förklaring till varför Ahrén inte får vara med samtidigt som André Andersson får vara med. Andersson spelar just i Schweiz och folk menar på att den schweiziska ligan går att jämställa med Allsvenskan.

- Alla spelare som inte spelar i den bästa ligan i världen, kommer ju få leva med att de scoutas med ett visst filter. Det här går att applicera för samtliga sporter, och är så klart inte unikt för innebandy. Ligatillhörigheten är en av många faktorer för vart spelarna hamnar på ”bästa spelare”-skalan. Schweiziska ligan är en aktiv liga, det händer mycket och toppen är bra - kika efter vilka spelare som spelat i ligan de senaste fem åren, och du kan bli överraskad. Jag tycker att jag ofta lämnar en schweizisk match mellan två bra lag med en tydlig bild av de spelare jag åkt för att se på, för att det händer mycket. Däremot är det mycket svårare att lita på det man ser, om det ena laget håller en sämre kvalitet.

Du har ju själv varit inne på att dina spelare ser sig själva som innebandyspelare först i en allt högre grad, och det är något som Nordén och Brottman vill att även svenska spelare ska göra. Är det rentav så att ni i Schweiz ligger i framkant ur den aspekten?

- Nej, allt är relativt. Det stämmer att våra spelare gör det i en högre grad än tidigare, men ribban jag utgick ifrån kan en stel gamling saxa över. Jag tror i stort att Sverige är före Schweiz här, men att vår kurva just nu klättrar brantare uppåt, då våra spelare prioriterar sina liv på ett innebandyvänligare sätt än för några år sedan.


TV: Årets målvakt drömmer om landslaget

Matilda Östlund Visén om landslagsmålvakterna som slutat: "Börjar bli normen att spelare, framför allt på damsidan, slutar tidigare och tidigare"

Du kanske även vill läsa:
Radio- och TV-profilens sågning: "Fegt och ovärdigt beslut"
Radio- och TV-profilens sågning: "Fegt och ovärdigt beslut"
Kim Nilsson uttalar sig om Ahrén-situationen
Kim Nilsson uttalar sig om Ahrén-situationen
EXTRA: Hampus Ahrén stryks från landslagstruppen
EXTRA: Hampus Ahrén stryks från landslagstruppen
Han ersätter Hampus Ahrén i landslagstruppen
Han ersätter Hampus Ahrén i landslagstruppen
Den här artikeln handlar om: