västerås rönnby
Hur långt kan Andreas Harnesk ta sitt Västerås Rönnby?
Foto: Per Wiklund
Superligan

Talangfulla Rönnby siktar på att ta ytterligare steg

ANNONS

Andreas Harnesk: "Jag är otroligt nöjd med de spelarna vi har fått in"

Västeråslaget Rönnby slutade på en sjunde plats i tabellen. Placeringen innebar slutspel och väl där väntade Pixbo, ett lag som blev på tok för tunga. Rönnby förlorade kvartsfinalen med 3–0 i matcher och fick ta sommarlov. 

Innebandymagazinet tog ett snack med Rönnbys tränare Andreas Harnesk om säsongen som varit, Rönnbys silly season och tankarna inför kommande säsonger.

Ni kom sjua i SSL och åkte ut i kvartsfinalen mot Pixbo. Hur tyckte du överlag er säsong var?

- Jag tycker den har varit väldigt utvecklande. Vi har haft en rörig säsong där vi gått igenom en kulturförändring och börjat om med väldigt mycket nya egna spelare från Allsvenskan. Dessutom fick vi ett par långtidscovid, någon korsbandsskada och en annan spelare som försvann på grund av familjeskäl. Vi har haft många borta så jag är jäkligt imponerad av laget och att vi gick till slutspel trots det omtaget vi gjorde. Vi har tränat väldigt hårt och skapat någon form av elitkultur. Sen vill vi att det ska bli bättre resultat över sikt. 

Ni har varit aktiva på marknaden och fått in spelar som Joanna Hjelm och Ellen Hansson från RIG Umeå och Elin Lindberg från Västerås. Men ett namn sticker ut lite extra då ni har värvat Wilma Johansson från Endre. Hur viktig kommer hon bli och vad kommer hon ge er?

- Otroligt mycket skulle jag säga. Jag älskar Wilmas spelstil och hon verkar vara en jättehärlig människa som brinner för att utvecklas och blir bättre. Jag hoppas att vi som lag och jag som tränare att hon ska få jäkligt mycket hjälp och ta nästa steg och bli riktigt jäkla bra, en av de absolut bästa i världen. Vi får in en tjej som snart kan vara världsspelare förhoppningsvis. Hon touchar på den yttersta eliten redan nu. 

Sen innan finns supertalangerna Linnea Hammar och Cornelia Palmér i truppen och nu även Johanna Hjelm, Ellen Hansson och Wilma Johansson. Fem otroligt spännande namn i Rönnby som alla är födda på 00-talet. Hur kommer det bli att jobba med så många unga och spännande spelare?

- Jag tycker det känns jättekul. Vi har haft en tydlig approach kring klubben att vill man bli väldigt bra, satsa och utvecklas mycket och vara i ett lag som är väldigt satsande och väldigt ambitiöst. Där det finns väldigt bra förutsättningar, men man förväntas också jobba för att bli sitt bästa jag. Det är väl den spelartypen vi har sökt och det har vi fått in. Jag är otroligt nöjd med de spelarna vi har fått in. Som du säger, mycket stora löften eller till och med superlöften. 

Hur ska ni jobba för att låta de här yngre spelarna utvecklas, men ändå vara slagkraftiga? Hur kommer den balansgången vara?

- Det är en jättebra fråga. Vi kommer jobba väldigt målmedvetet och en del är att utvecklas för att kunna vinna och tävla mot de bästa. Att skapa en förståelse för de unga spelare vad som krävs för att bli bäst. Jag tror mycket på delaktighet och bolla in dem och låta dem vara med i processen, att de ska hitta vägar att vinna tillsammans med mig. 

Om du tittar i spåkulan, vad tror du laget kan uppnå framöver?

- Jag tror att vi ska kunna uppnå en fysiskt status där vi är vältränade, bra på att springa, bra på närkampsspel och så vidare. Vi ska även kunna uppnå en teknisk status med klubba och boll. Allt det ska vi ha en väldigt hög klass på och gå framåt väldigt mycket på. Vi ska vara smart taktiskt och kunna spela offensiv innebandy där vi vet hur vi skapar lägen. Allt sådant ska vi kunna kontrollera. Vi ska skapa ett lag som har en vinnarkultur som är jäkligt stark där folk mår bra och utvecklas, avslutar Andreas Harnesk. 


TV: Djurgårdens nya tränare - "Det är en ära"

Orden från frun som fick nya DIF-tränaren Roger Östergren att tacka ja: "Det var bara att ta chansen"

Matchrapporter: Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama Rönnby IBK lyckades bärga segern mot IBF Falun Slagläge för Rönnby IBK efter ny seger Rönnby IBK vann mot IBF Falun i första matchen

Den här artikeln handlar om: