IBF Falun
Glädjen visste inga gränser när Falun tog sitt sjätte SM-guld i början av månaden.
Foto: Per Wiklund
SSL

Falun skräms inte av de andra lagens upprustningar

ANNONS

Faluns sportchef Richard Hedlund om truppbygget.

För drygt två veckor sedan blev Falun svenska mästare. Klubben från Dalarna besegrade Storvreta i SM-finalen med 5–3 efter en händelserik match. I grundserien var dock inte Falun det starkaste laget utan hade både Storvreta och Kalmarsund före sig i tabellen. I slutändan spelade det ändå inte någon roll då Falun tog sitt sjätte SM-guld. 

- Över det hela var det ju jättebra i och med att vi tog SM-guld, men det var lite guppigt på vägen dit, säger Faluns sportchef Rickard Hedlund till Innebandymagazinet. 

Trots att laget är regerande mästare och har ett otroligt starkt lag har klubben värvat in två otroligt starka namn. Centern Linus Holmgren från Dalen och backen Emil Nilsen från Jönköping kommer nästa säsong dra på sig den rosa tröjan och stärka upp mästarlaget ännu mer. 

- Emil och Linus fyller många och ganska stora funktioner hos oss. Emil kommer ”edga” upp vår backuppsättning med ytterligare en väldigt spelande back, en världsback. Vi har Emil Johansson som är en dominant blågul spelare och Emil är en som absolut, högst troligt, kommer hamna på samma nivå som Emil Johansson i slutändan. Han är några år ner och är en del av vårt generationsskifte. 

- Linus är i samma åldersspann som Emil. Vi tycker om tvåvägscentrar och vi har en av Sveriges bästa i Johan Samuelsson och han är en tilltänkt arvtagare till Johan. Han är väldigt nära nu och kommer bli en arvtagare till Johan i snar framtid, både i landslaget och i Falun. 

Men den största förändringen blir dock i tränarstaben. Thomas Brottman kommer inte längre vara kvar i Falun som tränare utan har valt att ta över Sveriges herrlandslag tillsammans med Niklas Nordén. Ny tränare i Falun blir istället Niclas Hedstål som närmaste kommer från Schweiz och klubben Zug. 

- Jag tycker att Brottman gjort superbra saker och han har haft sin ledarstil. Han är lite mer introvert och då tänkte jag att vi behöver något annorlunda. Niclas är lite mer extrovert och det är två lite olika ledare. Jag säger inte att det ena är bättre än det andra, men jag tror att med tanken på att vi har haft Brottman så lång tid ville vi ha en liten förändring så att det inte blir samma hela tiden. Jag tror det utmanar gruppen och organisationen i Falun. Att vi hela tiden rör oss framåt och inte står still. Just nu kändes det här som en spännande och bra väg för Falun. 

Falun och Storvreta har länge varit de två stora giganterna i svensk innebandy, men den eran kan komma att brytas de närmsta åren. Fler lag närmar sig, men Richard Hedlund tycker fortfarande att det finns ett tydligt gap. 

- Förra året gick vi helt rent och i år vann Storvreta serien komfortabelt. Båda lagen har spelat SM-final och har gjort det de senaste åren. Det finns ett glapp där, men jag tror det inte kommer vara det för evigt. Det är ganska tydligt att det är två lag just nu som är lite längre fram. 

Lag som Kalmarsund rustar, Helsingborg bygger ett spännande lag och Växjö spänner sig med sina ekonomiska muskler. Det är dock inget som Falun fokuserar på. Istället fokuserar Falun på sig själva och vad de kan göra bättre. 

- Jag tror inte vi blickar ner utan mer inåt på vad vi kan göra bättre. Vi gjorde en superbra silly season i år för att stärka upp laget. Vi kollar över hur vi kan förbättra fysen och träningarna. Vi skruvar på småsaker uppåt hela tiden utan och blicka mot de andra lagen, de får göra sitt. Vi i Falun kör vårt eget race och vi har väldigt hög kravbild på vår verksamhet utan att blicka på andra.

 Så ni känner inte att dessa lag flåsar er i nacken utan ni fokuserar på er själva?

- Ja, kommer vi upp i maximal nivå på de sakerna vi håller på med känner vi inget flås i nacken, avslutar Richard Hedlund. 


TV: Här får Emil Johansson Årets back-priset

Falustjärnan efter SM-finalen om att bli utsedd till bästa back i SSL för femte gången på sex år.

Matchrapporter: Fyra matchbollar för IBF Falun efter ny seger IBF Falun tog ny seger i serien mot Mullsjö IBF Falun sköna start – vann mot Mullsjö Seger med 8-5 för Växjö mot IBF Falun IBF Falun vinnare mot Karlstad – avgjorde i förlängningen

Den här artikeln handlar om: