Foto: Per Wiklund
Superligan

Faluns sportchef om deras drömsilly

ANNONS

"vi förhandlar fortfarande med ett par spelare till så det är mycket möjligt att vi kommer presentera ett par bomber till"

IBF Falun är en stormakt på herrsidan och tog nyligen SM-guld men på damsidan har man tappat fotfästet lite den senaste femårsperioden då man varit nere i allsvenskan och harvat. Men förra säsongen gick man upp till SSL igen och man klarade sig kvar utan problem den här säsongen.

Till kommande säsong har man gjort en oerhört bra silly season och redan nu presenterat tre stora bomber i Jönköpingsduon Ellen Svensson och Moa Jakobsson samt en av Sveriges allra bästa spelare i Moa Gustafsson som med hästlängder är den största värvningen så här långt. Tre värvningar som enligt tränare och sportchef Daniel Dalbjer visar att man menar allvar med sitt mål att ta SM-guld senast 2023.

- I grund och botten handlar våra värvningar om att sedan vi drog i gång projektet 2023 har det gått spik rakt uppåt. Vi har ett fint lag och föreningen är stor med fina framgångar på herrsidan. När jag kontaktat spelarna så har det varit nyfikna och intresserade av att vara med på vår resa mot att ta nästa steg. Jag tycker att det är väldigt tydligt att tjejerna jag pratar med tror att vi menar allvar med vår satsning och de vill vara med på den.

Du pratar om nästa steg för laget. Ni slutade elva senast med åtta poäng upp till slutspel. Vad är nästa steg för Faluns damer?

- Vi ska bli bäst helt enkelt och vi ska vinna SM-guld. Vi har alla tänkbara förutsättningar på alla plan för att göra det också. Men vi har inte satt några mål kommande säsong att vi ska till slutspel eller så. Jag har sagt till tjejerna att spelar man under mig och för IBF Falun så ska vi gå för att vinna alla matcher. Så vi ska stångas för att ta oss till slutspel och gå så långt som möjligt. Satsningen vi gör och spelarna vi värvar in bottnar i att vi ska ta SM-guld så nästa steg är att vi ska börja att vinna titlar.

När är det realistiskt att vi kan få se en SM-final där Falun har med både sitt damlag och sitt herrlag?

- Det finns många coacher där ute som har väldigt bra lag och kan ställa två femmor med landslagsspelare på planen. Men trots det och att de får tillbaka en landslagsspelare till som varit skadade så säger det att det kommer öppna dörrar för dem. Allvarligt de hade 10 landslagsspelare innan och nu har de elva, tolv istället och de säger att det öppnar dörrar. Jag vet inte vad de är så jäkla rädda för, sticka ut hakan eller tro på sig själv? I min och Faluns värld så tycker jag att det vore tjänstefel av mig att inte säga att vi går för SM-final kommande säsong. Men om jag ska vara realistisk och inte allt för kaxig så borde vi lyckas med att spela final tillsammans senast om två år.

Förutom de tre bomberna som Falun presenterat har man även förlängt kontraktet med Ida Waern som man lånade in av Thorengruppen under säsongen. Men sportchefen är inte nöjd här utan flera bomber är på väg.

- Vi har släppt de tre tyngsta bomberna som vi hade klara men vi förhandlar fortfarande med ett par spelare till så det är mycket möjligt att vi kommer presentera ett par bomber till.

Är det samma magnitud på de bomberna som de tidigare i så fall?

- Det är svårt att ranka tyngden på olika bomber men de spelare vi pratar med kan definitivt slå sig in på er lista över de 10 bästa värvningarna under silly season. Det är spelare som går rakt in på två formationer.

På tal om tunga #ibsilly-bomber. Hur tung är er värvning av Moa Gustafsson skulle du säga?

- Den är blytung. Det är en av de största värvningarna inom svensk innebandy på väldigt länge om man ser till helheten och vilken maktfaktor hon är. Blytung räcker nog inte till som beskrivning.

När vi ändå är inne på Moravärvningar så har vi flera källor som säger att ni även försöker värvar systrarna Svarfvar, stämmer det?

- Det har ni ju skrivit mycket om och det enda jag kan säga om det är att jag har haft en väldigt fin dialog med systrarna och inte bara inför nästa säsong utan i allmänt. Jag känner dem bra och vi har snackat en hel del och det är spelare som hade varit fantastiskt att få värva in. Så det stämmer att vi har kontakt men de har inte skrivit på några papper eller så.


TV: ”Djurgården behöver värva in minst en bra SSL-femma”

Poddpanelen med Magnus Fredriksson, Ulf Andersson, Bruno Lundberg och Mikael ”Koppen” Lindqvist om att Djurgården är klara för SSL.

Matchrapporter: Rönnby IBK lyckades bärga segern mot IBF Falun Slagläge för Rönnby IBK efter ny seger Rönnby IBK vann mot IBF Falun i första matchen Revansch och tre poäng för Endre Isabel Balzano i målform när Åkersberga IBF vann mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: