#ibsilly
Micke Öhman och Roger Östergren.
Foto: Moa Öhman
Superligan

Innebandylegendaren tar över Djurgården

ANNONS

Forne Fornudden-stjärnan blir huvudtränare i SSL.

Djurgården har hittat sin ersättare till tränaren Micke Öhman som nyligen lämnat för schweiziska Ad Astra Sarnen. Det blir en innebandylegendar i form av förra Fornudden-stjärnan Roger Östergren, som firade stora framgångar under 90-talet där han bland annat tog två SM-guld. Innebandymagazinet rankade nyligen Sveriges bästa 60-talister genom tiderna på herrsidan, och då hamnade Östergren på plats 13.

Efter att ha avslutat sin spelarkarriär tog han år 2003 över Hammarbys damer. Därefter väntade uppdrag i både Tyresö Trollbäckens herrlag samt Töby IF:s damer, men som tränare har han gjort sig känd som Mr. Rotebro. Han har varit i Stockholmsklubben under tio säsonger.

När han tog över klubben låg man i division 3 men har sedan dess avancerat i seriesystemet. Säsongen 2016/17 spelade man till och med i Allsvenskan medan senaste säsongen spenderades i divison 1. 

Östergren har genom åren fått erbjudanden från andra klubbar men valt att vara Rotebro trogen – en förening som han lanserar vara otroligt välskött. Men när kontakten med Djurgården togs för tre veckor sedan, i form av samtal med just Micke Öhman, så ändrades tankegångerna. 

- När Öhman ringde tog jag en funderare och undrade om det kunde vara något. Då var det min fru som sade att jag måste hoppa på det här och så växte beslutet fram. Det var inget konstigt. Det är ett otroligt ärofyllt uppdrag - de är det första SSL-laget på fyra år som är från Stockholms-området och Djurgården är en storklubb. Det är skitballt, säger. Roger Östergren till Innebandymagazinet.

När Östergren själv spelade så prenumererade Stockholmslagen på medaljerna: Dels hans Fornudden, men också lag som Kista, Balrog och Haninge. De senaste årtiondet har det gått tyngre för huvudstadens elitlag. Senaste gången en Stockholmsförening nådde SM-final var 2009/10 när Caperiotäby tog silver.  

- Det finns många aspekter. Man kan gnälla på faciliteter och hallproblematiken som finns i Stockholm. Det är en del. Jag tror många lutar sig där, vi skyller ganska mycket på det: ”Titta på hur det ser ut ute i landet, där har de egna hallar”, menar Östergren. 

- Innebandyn kommer lite i skymundan när man kommer upp i junioråldern. När man håller på och spelar fotboll och sånt så kommer innebandyn som andrasport. Man satsar inte fullt ut på innebandyn, för att tala klarspråk. 

Nu kommer Östergren själv få chansen att återupprätta Stockholmsinnebandyns rykte då hans nya klubb Djurgården går in som nykomlingar i SSL till hösten.

- Det jag vill uppnå är att Djurgården blir ett etablerat SSL-lag. Stockholm är en alldeles för stor stad för att inte ha ett SSL-lag och vi har alldeles för mycket talanger här. Målbilden är att Stockholm växer fram som en innebandykommun igen och att Djurgården går i bräschen för det.

Hur ser du på det uppdraget, att försöka få Djurgården att etablera sig i SSL?

- Det är underbart, vilken härlig utmaning! Det är ett À la carte-uppdrag, det ska bli fruktansvärt roligt. 

Hur bra koll har du på dagens Djurgården?

- Inte mer än att jag har kollat litegrann. Jag har bra koll på vad jag kan och jag hoppas att det är nyckeln till att det här ska bli bra.

Hans företrädare Öhman var även sportchef vid sidan av, men de bitarna lämnar Östergren över till andra. 

- Jag kommer inte vara involverad. Jag har varit tydlig med att jag inte kommer ha något att göra med kontrakt och sånt. 

Att träna ett SSL-lag innebär extremt mycket mer jobb jämfört med att vara tränare i division 1. Hur känner du inför den förändringen?

- Det är en enorm skillnad. Men nu är det en hård satsning – det får ta de timmarna de tar. Jag ser det som en otrolig möjlighet och ett fantastiskt roligt uppdrag. Jag lägger gärna de timmarna som det tar. 

Östergren har redan haft sin första kontakt med spelartruppen som för några veckor sedan slog ut Karlstad i SSL-kvalet.

- De hade träning och satt på sargkanten, så jag var nere lite snabbt. Hade jag dragit det (karriären) så går ju träningstiden. Jag sa vem jag var och vad jag hade gjort, och att jag såg fram emot det. Vi ska ha en längre presentation nästa vecka. 

- Det var många år sedan jag var i rampljuset, så det är kanske en del spelare som inte har koll på vem jag är (skratt).


TV: ”Djurgården behöver värva in minst en bra SSL-femma”

Poddpanelen med Magnus Fredriksson, Ulf Andersson, Bruno Lundberg och Mikael ”Koppen” Lindqvist om att Djurgården är klara för SSL.

Matchrapporter: Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC Djurgården segrare hemma mot Sirius Tyresö Trollbäcken vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Djurgården IBK Dalens fina svit håller i sig efter 7-2 mot Djurgården

Den här artikeln handlar om: