Falun svenska mästare
IBF Falun – svenska mästare för sjätte gången.
Foto: Svensk Innebandy
Superligan

Ordföranden ser en ljus framtid för Falun

ANNONS

Falun är svenska mästare för sjätte gången – nu inleds en ny epok för föreningen.

När idrottare får frågan hur högt de rankar de guld de nyss tagit jämfört med tidigare så svarar de flesta att det inte går att jämföra – alla guld är speciella på olika sätt. Men ser man på Faluns två senaste guld så är det ingen tvivel vilket som slår högst. 

Förra ”fick” man efter att ha stått som seriesegrare när säsongen avbröts på grund av Coronapandemin, men i söndags tog man guld på planen efter att ha besegrat den stora antagonisten Storvreta med 5-3 i finalen. Ett guld som slog högre än det senaste för Faluns del.

- Ja, det är klart att det är så. Det tror jag alla håller med om. Vi ber inte om ursäkt på något sätt för guldet som kom till på det sättet som det gjorde ifjol. Då blev det seriesegrarna som fick det och vi var fullständig överlägsna med poängrekord och allt vad det var. Vi är de som har fog att säga att vi blev bestulna på ett guld på planen ifjol, säger Daniel Lindkvist, ordförande i Falun, till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Jag är helt övertygad att vi hade tagit det då (i ett slutspel). Vi var bäst även då. Men det är något helt annat att gå igenom ett slutspel med de kringelikrokar som det blev hela vägen fram, och sen få avsluta med att vinna på planen.

Ja, någon lätt väg till finalen var det inte. Falun slutade trea i grundserien – något som inte hör till vanligheterna för ett lag som nästan alltid placerats sig bland de två bästa lagen i serien. Väl i slutspel så åkte man på covid-19 kort in på finalen: Många nyckelspelare fick sin uppladdning spolierad samtidigt som Johan Rehn missade matchen helt och hållet. Därför kunde det ses, hur konstigt det än må låta, lite som en mindre överraskning att man vann finalen, döma av experters förhandstips.

- Det var en fantastiskt match. En otroligt imponerande laginsats. Fantastiskt defensiv och målvaktsspel, och så gör vi några fina mål framåt också. Vi har ett kontringsspel som visar sig vara riktigt vasst. Det, i kombination med en strålande defensiv insats, gör att vi vinner matchen.

Daniel Lindkvist.

Daniel Lindkvist


Vad hade du själv för känsla inför matchen?

- Med risk för att det låter som en efterhandskonstruktion: Internt har vi haft en jäkligt go känsla under veckan. Det har varit en ganska tacksam sits vi har blivit satta i där alla har trott på Storvreta. Jag tror spelartruppen har kunnat samlats i en ”vi mot världen-känsla”. Så jag hade en ganska bra känsla inför matchen.

Tror du att allt snack om vem som är favorit respektive underdogs kan ha påverkat finalens utgång?

- Kanske inte just favoritskapet i sig. Det är snarare att man får något att samlas kring som grupp, man knyter knäven och vill visa alla som inte tror på oss. Det tycker jag att killarna gjorde – det är svårt att säga något annat än att IBF Falun är Sveriges bästa lag!

Det har närmast varit krisrubriker över Faluns säsong då man hamnat i dippar man aldrig tidigare varit riktigt nära, men lyssnar man på Lindkvist så verkar det mediala snacket om laget snarare sporrat dem.

- Jag tycker Rickard Hedlund (sportchefen) uttryckte sig väl igår: ”De externa tvekade, de interna segrade”. Min upplevelse är att det har präglat den här gruppen längs resans gång. När andra pratar om kris och att det inte ser bra ut, så visar de vilka som är Sveriges bästa lag.

Vad betyder guldet för er?

- Det betyder jättemycket för oss som förening samt för spelarna och ledarna. Vi är otroligt stolta över vad både staben och spelartruppen presterat. Vi är en förening som ser oss som guldutmanare och det ska vi alltid vara. Det betyder fantastiskt mycket att vi klarade av att ta oss hela vägen. 

Är ni herre på täppan överlag nu i svensk herrinnebandy? 

- Svårt att säga. Ja, de tycker vi väl, men det tycker säkert Storvreta, Kalmarsund och Mullsjö också att de är. Det är inget jag har reflekterat över mycket. Vi fokuserar på det vi gör. Vi är bra på mycket och långt fram med mycket, men vi är inte heller nöjda. Vi vill utvecklas både på och utanför planen. 

- VI har jättemycket att göra med publikupplevelsen när de väl är välkomna tillbaka till arenan. Vi ligger inte på latsidan på något sätt när det kommer till att vässa truppen, vi har två sportchefer som arbetar jäkligt hårt med att ställa ett ännu bättre lag på banan till nästa säsong. Så jag lägger inte jättemycket fokus på att jämföra oss med andra. Vi har en ganska hög intern måttstock – vi vet vad vi vill ligga på i prestationsnivå och den ska vi höja ytterligare nästa år.

Det fanns annars många sagor som skrevs under söndagens final. Den som fick det vackraste slutet var den åtta år långa Falun-sagan med Thomas Brottman som författare. Det blev totalt fem guld under ”Brolles” ledning innan han nu byter jobb till att bli förbundskapten för Sveriges herrlandslag, ihop med Niklas Nordén

- Det är helt fantastiskt. Det är kanske den tillsammans med Emil Lilja, nu när allt blev som det blev, som jag är mest glad över. Att ”Brolle” får det här slutet på sin karriär i IBF Falun…han har gjort otroligt mycket för den här föreningen. Han är en ledare som varit vansinnigt framgångsrik och det otroligt passande att han får avrunda på det här sättet. 

- Det är bara att titta på hans meritlista och vad han presterat under de här åren för att konstatera att det är en fantastisk tränare. Han har skapat en vinnarkultur i IBF Falun och fört oss till den positionen vi är i. Vi är Sveriges bästa lag idag och har varit det i stora delar under Brolles tid.

Nu ställer sig många frågan om man också ska vara Sveriges bästa lag under nya tränaren Nicklas Hedståls tid i klubben. Att det blir en ny epok som inleds sätter sig inte Lindkvist emot. 

- Så kan man absolut säga. Epoken med Thomas Brottman, som har varit så lång och framgångsrik, tar slut. Det är början på något nytt och ett avstamp mot vad vi hoppas kommer vara en likaledes framgångsrik period framöver.

- Vi har Sveriges bästa sportchef i Rickard Hedlund. Han säger att han ska bygga det bästa IBF Falun genom tiderna – säger han att det är så, då tror jag på honom. Så jag ser otroligt positivt på de kommande åren, jag tror vi har något riktigt spännande på gång. Vi kryddar med bra nyförvärv i Emil Nilsen och Linus Holmgren till vad som bevisligen är Sveriges bästa trupp. 

Hur mycket har ni kvar att värva?

- Hedlund har väl hintat om att han ska sockra den där kakan ytterligare lite till. Vi får se vad som kan komma ut här i närtid – vi är inte helt färdiga än.

Avslutningsvis – hur mår IBF Falun efter detta speciella år?

- Förhållandevis bra. Det har varit tufft för oss, precis som för alla andra. Tre av våra största inkomstkällor är sommarskolor, cuper och publikintäkter har varit borta under säsongen. Sen har vi det fjärde benet som är sponsorintäkter - där har det varit en otroligt uppslutning bland partners som ställt upp för Falun under detta tuffa år. Det är vi djupt tacksamma över. Samma sak gäller med de supportrar som köpt stödbiljetter och förnyat sina säsongskort. 

- Vi är inte välmående, det tror jag få idrottsföreningar är idag, men vi är åtminstone i en position där vi ser positivt på framtiden!


TV: Galante intervjuar Emil Johansson

Här spelar Rasmus Andersson nästa säsong: "En av ligans bästa backar"

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: