SM-final: Storvreta-Falun 3-5
Här är samtliga klubbar som fostrat Faluns guldhjältar.
Foto: Svensk Innebandy
Superligan

Klubbarna bakom Faluns SM-guld

ANNONS

Här är föreningarna som fostrade samtliga Faluns guldhjältar.

Som hela Sveriges Innebandymagazin så känns det självklart att lyfta fram klubbarna från runt om i landet som varit med och tagit fram de spelare i Falun som igår fick lyfta SM-pokalen. Klubbarna sträcker sig från Lindås i söder till Ersboda i norr, men det är framförallt i Svealand som Falun haft sin guldgruvor.

För enkelhetens skull så är det i nästan alla fall den första klubben som står på med spelarnas IBIS-profiler som anges som moderklubb i den här sammanställningen, för att undvika tolkningsfrågor.

Granlo BK

Johan Samuelsson

En anrik förening som tyvärr inte finns mer. Samuelsson tillhörde en gyllene generation som kom upp i Sundsvalls-laget ihop med spelare som Robin Nilsberth, Per Svedin och Martin Östholm för att nämna några. Lade ner sin verksamhet 2018, men vill du läsa hela resan som föreningen gjorde kan du göra det på följande länk

Huddinge IBS

Patrik Burman

Huddinge är känd som en riktig plantskola i ishockey, men det finns fina spelare även i innebandy som kommit fram via Stockholmsklubben – Patrik Burman är en av dem. Herrlaget spelar i division 3.

Råby BK

Rasmus Enström

Västerås-klubb som Enström började spela i redan som fyraåring. Sista registrerade seniorsäsongen för herrlaget var 2016/17, då låg man i division 3. 

Strängnäs IBK

Omar Aldeeb

Välkänd förening i innebandy-Sverige som idag huserar i Allsvenskan. Omar spelade i klubben fram till 2016/17 innan han bytte till Falun. Ligger mellan Eskilstuna och Södertälje rent geografiskt. 

Mosjö SK

Malte Lundmark

Emil Lundmark

Emil Ruud

Liten förening från Örebro som verkligen kan slå sig för bröstet. En skola i Örebro som samlade ihop ett gäng elever som gillade att spela innebandy men 2011 gick alla till nybildade IBF Örebro. Saknar idag innebandylag.

Skälby IBK

Alexander Galante Carlström

Simon Berg

Emil Lilja

Det är Närke och Västmanland som utgör stommen i Faluns guldlag. Skälby Sharks har lyckats få fram flera duktiga SSL-spelare där Galante Carlström är det största affischnamnet. Även Rasmus Enström har spelat här. Spelar i division 1 idag.

Nykvarns IF

Victor Wettergren

Första regisserade klubben på Wettergrens IBIS-profil är Telge SIBK, men Nykvarn anges alltid som Wettergrens moderklubb. En av Sveriges största talangfabriker som nu siktar på att nå SSL – detta genom att värva hem sina flyktade stjärnor.

IBF Falun

Jonas Adriansson

När vi gjorde samma sammanställning för Thorengruppens hjältar så fanns det inte en enda egen produkt i deras lag. I Falun är det bara Jonas Adriansson som kommit upp via juniorleden en gång i tiden, om man ser på de bärande spelare. Gjorde debut långt bak i tiden och är en av klubbens största spelare i historien.

Ersboda SK

Emil Johansson

Det var i Umeå-klubben Ersboda som världens bästa back Emil Johansson tog sina första innebnadysteg i 6-7-årsåldern. Lämnade klubben 2008 för spel i RIG Umeå och resten är historia. Herrlaget senaste säsong spelades 2017/18, då i division 1.

Åkersberga IBF

Max Sjöman

Upplandsklubben ”Ackers” främsta produkt är Mattias Samuelsson, men i SM-finalen var det Max Sjöman som fick åka hem med en guldmedalj runt halsen. Säsongen 2020/21 spelade man i division 2. 

Lindås Rasta IBK

Emil Kalentun

Ytterligare en välkänd förening i innebandy-Sverige. Har under en lång tid varit Göteborgs näst bästa lag efter Pixbo Wallenstam och var uppe i SSL så sent som 2018/19. Kalentun spelade dock aldrig någon seniorinnebandy i sin moderförening. 

Västerås IBF

Casper Backby

I ett annat universum hade Västerås kunnat vara en av Sveriges stora giganter inom herrinnebandyn. Här har Simon Berg, Alexander Galante Carlström, Rasmus Enström samt just Casper Backby spelat någon gång under sin karriär. Backby lämnade inför säsongen 2013/14 och fick spela final redan sin första säsong.

LI 20 IBF

August Bergkvist

En sammanslagning av IBF Leksand och Insjöns IK. Har dock främst spelat för Insjöns IF/BK under sin hittills korta karriär. 

KFUM Falun

Patrik Rokka

Rokka spelade i KFUM Falun – idag i division 4 – fram till 2009 då han bytte till IBF Falun. Representerade då Falun Ungdom i främst division 1.

Rättviks IBF

Kevin Landgren

Dalalag som spelade i division 5 säsongen 2020/21, en serien man låg sist i när den stängdes. Man låg även i femman när Landgren gjorde sin sista säsong i klubben, då blev det 13 poäng på 8 matcher (14/15).

Hofors IBK

Johan Rehn

Förening från Gästrikland som Rehn representerade fram till säsongen 2005/2006, då han bytte till Umeå City. Idag ett division 4-lag. 


TV: SSL-klubben har gjort klart med landslagsback

Här spelar Rasmus Andersson nästa säsong: "En av ligans bästa backar"

Matchrapporter: IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun Pixbo fick en drömstart – vann efter förlängningsdrama

Den här artikeln handlar om: