Foto: Per Wiklund
SM-final

Finaljokern som Falun tackade nej till: ”Gjorde allt för att hjälpa”

ANNONS

Tjeckisk stjärnmålvakt kunde ha blivit Faluns stora joker i SM-finalen - ville åka privatjet till Gävle: ”Det var gratis för Falun”

24-årige Emil Lilja kommer ta plats mellan stolparna för Falun i dagens SM-final, detta då förstamålvakten Johan Rehn inte är återställd efter covid-19. Reservkeeper blir 20-årige Malte Danielsson.

Men Falun hade också ett annat alternativ. I januari skrev klubben kontrakt med tjecken David Rytych, den meriterade 34-åringen som bland annat blev utsedd till världens bästa målvakt 2012. Rytych, som bor i schweiziska Chur, skulle vara beredd att ansluta till laget om Rehn eller Lilja blev skadade eller sjuka. 

– Jag har tränat väldigt hårt varje dag tillsammans med min personliga tränare Jani Westerlund i Schweiz och var redo att komma i slutet av förra veckan när Johan Rehn blev sjuk. Min agent erbjöd Falun att jag skulle betala för allting och att det var gratis för Falun. Vi skulle fixa en privatjet gratis som skulle flyga mig direkt till Gävle och tillbaka samma dag för finalen. Vi gjorde allt för att hjälpa Falun men Falun sa nej till erbjudandet förra veckan, säger en besviken David Rytych till Innebandymagazinet. 

Rickard Hedlund, sportchef i Falun, förklarar bakgrunden till både övergången och till beslutet att inte ta med Rytych till SM-finalen.

– Där och då när vi skrev en internationell övergång så var det fortfarande oklart hur det skulle bli med division 1 och vår samarbetsförening (IBF Falun Ungdom). I och med att division 1 inte startades upp igen så har de spelarna haft möjlighet att träna med oss kontinuerligt, men hade de startat upp så hade vi inte kunnat använda dem. Nu finns det ingen anledning att ta hit någon som inte har tränat med oss överhuvudtaget och som ska resa över landsgränser för att sitta på sidan i en match och utsätta Faluns och Storvretas spelare för risker. Det var mer ett worst case-alternativ, säger Rickard Hedlund och fortsätter:

– Allt har med Corona att göra. Vi har jobbat med hängslen och livrem i den juridiska djungeln som uppenbarats framför oss. Övergångsdatum för dubbellicenser, samarbetsavtal och inställda serier påverkar, det har varit en juridisk gyttja att ta sig fram i där förbundet haft tuffa beslut att fatta också. Det har varit jättesvårt, men till syvende och sist så känns det bra att vi tar ansvar. Jag och David har haft en jättefin dialog kring det här men jag kanske inte har gett mig in i att försöka förklara det byråkratiska med samarbetsavtal och sådant på engelska, utan har hänvisat till Corona. Det är det som är grundbulten i det här. 


TV: Faluns stjärna missar SM-finalen

Ersättaren har inte spelat en enda match i slutspelet: ”Stort minus för Falun - men…”

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: