INFÖR SM-FINALEN
Foton: Per Wiklund
SM-final

Oscar Lundin om Brottmans utspel

ANNONS

Enligt Faluns tränare är Storvreta storfavoriter på söndag och allt annat än en Storvretsseger är en praktskräll. Ett uttalande som Oscar Lundin tar med ro.

Uppladdningen inför årets SM-final har varit minst sagt annorlunda. Varken Falun eller Storvreta har kunnat träna fullt ut på grund av Corona-utbrott i trupperna. Falun gick vidare till final efter att Kalmarsund kastade in handduken vid underläge 1-3 i matcher för att de inte kunde ställa ett lag på banan. Falun i sin tur hade minst 7 spelare sjuka också men de kunde i alla fall ställa ett lag på banan.

I måndags gick Storvreta ut med att man hade en spelare som testats positiv för covid-19 så hela truppen sattes i karantän och finalens vara eller icke vara diskuterades flitigt. På torsdagen var Innebandymagazinet först med att avslöja att det skulle bli en final då ingen annan Storvretaspelare var smittad.

Storvretas tränare Oscar Lundin sammanfattade kortfattat uppladdningsveckan för Innebandymagazinet på fredagseftermiddagen efter att laget precis gjort sin första gemensamma träning.  

- Vi hade ju träning i måndags sedan blev alla satta i karantän. I tisdags körde vi ett teoripass via Teams och under onsdagen och torsdagen har spelarna fått köra själva.

Hur är läget i truppen har du alla spelare tillgängliga för spel på söndag?

- Jag kan inte riktigt slå fast vilka spelare jag har tillgängliga men det jag kan säga är att det ser bra ut och att vi kommer kunna ställa ett slagkraftigt lag på banan. Men exakt vilka spelare jag har tillgänglig för spel har jag inte full koll på just nu.

Är det många spelare som är tveksamma eller hur ser det ut?

- Nej det är inte många det gäller utan vi kommer kunna mönstra ett bra lag som vanligt. Men närmare än så vill jag inte kommentera i dagsläget.

Storvreta är Sveriges just nu mest finalmeriterade klubblag med sju finaler de senaste 11 säsongerna och man har totalt tagit sex guld. Men för tränare Oscar Lundin är det här en helt ny upplevelse.  

- Det ska bli jättekul så klart och man är inne i tränarbubblan just nu. Jag fokuserar bara på nästa träning hela tiden så jag har inte hunnit att reflektera så mycket över att det är min första final. Jag har inte tänkt så mycket på det men vi får väl se vad som händer när vi åker upp till Gävle om jag börjar tänka på det men jag ser mest fram emot att få vara med om första finalen och se mitt lag gå ut och prestera.

Om man jämför med Faluns tränare Thomas Brottman så gör han sin trettonde SM-final som spelare och tränare på söndag och han har tagit fyra guld som spelare och 6 guld som tränare, varav två guld med Storvreta. Så det är en betydligt mer erfaren tränare i Falunbåset men det är inget som skrämmer Lundin.

- Det är svårt att säga vad det har för betydelse men det blir ju en ny final för honom också med tanke på alla yttre förutsättningarna den här gången. Men det är klart att erfarenhet är något positivt och där ligger han såklart på plus. Men min spelartrupp har ju en oerhörd erfarenhet av sådana här typer av matcher och även de jag har runt mig i ledarstaben, så jag är övertygad om att vi kommer kunna matcha Falun bra när det gäller erfarenhet ändå.

Vad talar för att du vinner den interna coachkampen och att Storvreta drar ifrån i medaljtoppen och tar ett sjunde SM-guld medan Falun står kvar på fem?

- Det är att jag är tränare för ett väldigt bra lag, det är de enkla och förmodligen det rätta svaret. Vi har kämpat och slitit ihop ett år nu och gått igenom både toppar och många märkliga dalar som jag är säker på har gjort oss starkare. Så det har gjort att vi är väldigt redo för den här matchen på söndag.

De senaste elva säsongerna har Storvreta och Falun delat upp alla SM-gulden sinsemellan där Storvreta tagit ett mer än Falun. En trend som alltså kommer att hålla i sig. Men skulle Storvreta lyckas att ta ett guld till så skulle faktiskt Lundin skriva in sig i historieböckerna,  genom att klara av något som väldigt få gjort det senaste decenniet. Det är nämligen bara fyra tränare som tagit ett SM-guld mellan 2010 och 2020 på herrsidan och det är Thomas Brottman (6), Stefan Forsman (3), Andreas Lundmark och Andreas Harnesk. Men Lundin har inte siktet inställt på att skriva in sig i några historieböcker utan han vill bara fokusera på att bärga en till titel till laget.   

- Jag är tränare för att hjälpa min spelare och min klubb till att nå framgång och utveckling. Så att få se spelarnas glädje och känna den känslan som finns i ett omklädningsrum efter en finalvinst skulle vara jäkligt härligt. Det är det som jag har strävat emot hela säsongen och de sista dagarna. Men framförallt skulle de betyda väldigt mycket att få ge det till fansen som finns där men som inte kunnat stötta oss som vanligt den här säsongen. Så för deras skull skulle det betyda väldigt mycket för mig att vi får avsluta med en seger.

 

När vi pratade med Brottman igår så la han över favoritskapet på er inför finalen och han sa bland annat. ”sett till förutsättningar och allt så är de stora favoriter, de måste leverera. Annars är det en stor skandal, kanske inte ska kalla det skandal men det vore en praktskräll. Så vi kan gå in och spela lite mer avslappnat.”

- Haha, det spelar ingen större roll vad han säger. Jag har stor respekt för honom som tränare och för Falun som lag. Men jag lägger inte så stor vikt på vad de tycker och tänker i en sådan här fråga. Jag och mina spelare är vana med att ha tryck och press på oss och det är något som vi gillar också, så det gör ingen skillnad vem han tycker är favoriter på söndag.

Vem är favoriter enligt dig då?

- Jag tror alltid att vi kommer vinna nästa match och det tror jag på söndag också.


TV: Faluns stjärna missar SM-finalen

Ersättaren har inte spelat en enda match i slutspelet: ”Stort minus för Falun - men…”

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Växjö tog sista chansen mot Storvretas Pixbo tog ny seger mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: