Foto: Per Wiklund
SM-final

Poängkungarna i slutspelet - 20 bästa poängplockarna

ANNONS

Förutom att en guldmedalj ligger i potten i söndagens SM-final så tävlar även lagens båda poängkungar om vem som blir slutspelets poängkung.

Det återstår bara en endaste match av säsongen 20/21 och det är herrarnas final mellan Storvreta och Falun. De båda giganterna pallade trycket och tog sig till final som förväntat där Uppsalagänget vann serien och dalalaget fick kämpa sig till en tredje plats. 

Som bekant har Storvreta och Falun delat upp de 11 senaste SM-gulden mellan varandra där Storvreta vunnit sex och Falun vunnit fem. Men årets drömfinal är bara den fjärde totalt mellan lagen och det är Storvreta som vunnit flest finaler lagen emellan med sina två finalvinster 2018 och 2019, Falun besegrade Storvreta 2014. 

Tar man en titt på poängligan i slutspelet så även där är det en kamp mellan de två giganterna. På topp 20-listan har Storvreta med sju spelare och Falun har med fem. I toppen så krigar dessutom uppsalagängets Albin Sjögren och dalalagets Alexander Galante Carlström om poängkungatiteln. Där ser det dock ut som att slutspelskungen Galante får abdikera efter fem raka slutspelsvinster i poängligan. Att Galante ska ta in sex poäng känns inte rimligt då han aldrig gjort mer än en poäng mot Storvreta i en final match.

- Jag tycker jag har gjort mycket poäng med tanke på att jag har mött en så defensivt stark femma. Jag visste om att det skulle bli tufft att möta Kalmarsunds man-man-femma men då har jag tagit den rollen. Det kvittar om jag vinner poängligan i slutspelet eller inte så länge vi vinner matcherna. Jag vill bidra och hjälpa laget i varje match så klart men nu har vi fått en annorlunda uppgift att möta deras femma som inte vill gå framåt utan bara ligga tight på oss och plocka bort oss från matchen. Så länge de andra sköter sig i vårt lag så behöver inte jag kliva fram. Jag har vunnit fem raka poängligor i slutspelet så Albin får gärna vinna den här, jag är nöjd så länge vi vinner och stänger vi serien i kväll så är jag nöjd med det. Det är viktigare att vinna ett SM-guld, så sa Galante Carlström till Innebandymagazinet om kampen i poängligan för ett par veckor sedan inför den fjärde semifinalen mot Kalmarsund.  

Galante har spelat i samtliga sex av Faluns finaler och han har totalt gjort 6+4 i dem men bara två poäng totalt på tre finaler mot Storvreta. Albin Sjögren har spelat fyra av Storvretas sju finaler och han har gjort totalt 3+2. I de tre finalerna mot Falun har han gjort totalt tre poäng. 

- Jag läste någon artikel där de jämförde mig med Galante men vi har helt olika spelstilar. Jag försöker vara mig själv och inte bli jämförd med någon annan. Men det blir lätt så att man jämför oss eftersom vi ligger i toppen av poängligan jämnt och krigar med varandra. Vi har ju helt olika gubbar runt omkring oss också så jag tycker att det är svårt att jämföra oss. Men jag får väl se till att göra fler mål än honom på söndag helt enkelt. Nu ska vi inte ta ut något i förskott utan vad som helst kan hända. Men det ser bra ut och jag har goda chanser kan man säg, sa Sjögren till Innebandymagazinet tidigare i veckan om kampen i poängligans topp. 

Poängligan i slutspelet 2020/21

1 Albin Sjögren 16 + 9 25p

2 Alexander Galante Carlström 14 + 5 19p

3 Filip Eriksson 11 + 8 19p

4 Kim Ganevik 14 + 4 18p

5 Kevin Haglund 12 + 6 18p

6 Robin Nilsberth 8 + 10 18p

7 Jan Zaugg 12 + 5 17p

8 Tobias Gustafsson 9 + 6 15p

9 Marcus Johansson 8 + 7 15p

10 Hampus Ahren 7 + 8 15p


11 Malte Lundmark 7 + 7 14p

12 Linus Nordgren 7 + 7 14p

13 Henrik Stenberg 8 + 5 13p

14 Kim Nilsson 8 + 5 13p

15 Emil Johansson 6 + 7 13p

16 Johan Samuelsson 6 + 7 13p

17 Liam Åström 5 + 8 13p

18 Omar Aldeeb 2 + 11 13p

19 Pelle Tarenius 7 + 5 12p

20 Anton Hedin 5 + 7 12p

I faktarutan nedan kan du även se topptio i slutspelet genom tiderna där legendaren Mika Kohonen leder på 217 poäng. Fyra spelare från årets final finns med på topp tio genom tiderna och det är Galante Carlström på andra plats och han har bara 23 slutspelspoäng kvar till att bli nummer ett genom tiderna. Sedan hittar vi även Rasmus Enström, Henrik Stenberg och Emil Johansson på topp tio genom alla tider. Intressant att det endast är tio spelare som gjort över 100 slutspelpoäng och straxt bakom ligger Dalens veteran Ketil Kronberg på 95 slutspelspoäng. Albin Sjögren ligger på en 16:e plats med sina 90 poäng. 

- Det hade varit kul att ligga högst upp på den listan. Jag läste att någon skrivit på sociala medier att jag bara gjorde poäng mot blåbärslagen men det här är ju bevis och fakta på att det inte är så. Det är alltid skönt att visa folk som försöker ge mig gliringar att det inte stämmer. Men 25 poäng till ska jag nog klara av med så många år som jag har kvar på den här nivån. Men det är vinna titlar som är mitt största mål sådana här rekord är bara kul att titta tillbaka på när man har avslutat karriären, så sa Galante Carlström till Innebandymagazinet när vi pratade med honom för någon vecka sedan om att han var på väg mot 200 slutspelspoäng.

   


TV: ”En stor ära att få Årets rookie-priset”

Tim Andersson Carlsson om att få priset Årets rookie i SSL 2020/21.

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Växjö tog sista chansen mot Storvretas Pixbo tog ny seger mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: