#ibsilly
Linköping har tappat fem spelare inför nästa säsong.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Därför har Linköping blivit "tystnadens klubb"

ANNONS

Linköping ett av få lag som ännu inte värvat in några spelare till nästa säsong.

I dagarna har Pixbo Wallenstam och Falun gjort klart med Filip Kalentun (Warberg) respektive Emil Nilsen (Jönköping). Det innebär att Linköping, tillsammans med nykomlingarna Djurgården och Hagunda, är de enda lagen som ännu inte presenterat någon värvning bland lagen i SSL herr.  

Johan Fredriksson, sportchef i Linköping, säger till Innebandymagazinet att man valt att ligga lite lågt, men hintar också om att några nyheter kan komma att presenteras i veckan. Huruvida det handlar om spets- eller breddvärvningar återstår att se. 

- Vi kommer inte sluta värva spets om det finns spets att värva. Däremot måste man anpassa sin verksamhet efter vad som finns på marknaden. Just nu behöver vi titta på spelare som vi tror på, som kan bli bra på både kort och lång sikt, säger Fredriksson till Innebandymagazinet.

Hur ser markanden ut just nu, är det lättare eller svårare att värva nu jämfört med tidigare säsonger?

- Tittar man utomlands, som vi alltid gör, så känns det inte som det finns något jättesug för utländska spelare att komma till Sverige, på grund av hur situationen är med pandemin. Man vet inte hur det blir under säsongen, man har fått lite skräckhistorier från de som varit här i år. De har inte kunnat åka hem eller haft någon familj som har kunnat hälsa på dem. Den utländska marknaden för i år är fan obefintlig.

Linköping har plockat in flera utländska namn genom åren men enligt Fredriksson kan det alltså bli en liten tillbakagång på den fronten i år. De importer som anslutit till SSL sedan säsongen tog slut är Jan Bürki (Schweizare, Kalmarsund), Filip Langer (Tjeck, Kalmarsund), Claudio Mutter och Luca Graf (Schweizare, båda till Sirius) samt Manuel Maurer (Schweizare, Växjö). 

Siktar ni på att fortsätta med det utländska spåret?

- Det spelar ingen roll om en spetsspelerare kommer från Schweiz eller Umeå. Huvudsaken är att det är en spelare som tillför något. Vårat mål är inte att ha en jäkla massa utländska spelare, målet är att ha en lokal profil med spelare från Östergötland, helst från Linköping. 

En annan klubb som haft för vana att värva utländskt är Helsingborg, som genom åren plockat in flera stora finska namn. För några år sedan valde man att överge den satsningen för att satsa på lokala spelare istället, men Fredriksson menar på att Linköping inte kommer göra någon drastisk förändring i sin transferstrategi. 

- Nej, det är inte så att vi säger att vi inte ska ha några tjecker eller schweizare. Det kommer vi inte göra. Värvar man två spelare från Sverige, och en funkar samtidigt som den andra inte gör det, så är det samma sak om man värvar två från Tjeckien eller Schweiz. Båda kan funka, en kan funka, eller så funkar ingen. Det vet man inte innan. 

- Däremot kommer vi fortsätta med att vilja ha närproducerat, det kommer vara huvudspåret. Sedan kommer det att spetsas till – man kan inte ha ett lag med bara spelare från Linköping, det funkar inte. 

Klart är att två importer kommer lämna Linköping inför kommande säsong: Forwarden Dany Känzig och backen Olli Laine. Även svenskarna Oskar Hagberg (AIK), Viktor Palm (Onyx) samt Felix Forslund har gjort sitt i Linköping. Den man har kvar att förlänga med är Jesper Alm.

- Det har varit ett bra tugg där, han har aviserat att han vill vara kvar och vi har sagt att vi vill ha kvar honom.

Spelarna som är kvar i Linköping från 2020/21  

Målvakter

Andreas Blom

Backar

Oskar Hovlund

Nicola Bischofberger

Filip Samuelsson

Josef Rypar

Jonathan Hallin

Forwards/centrar

Simon Palmén

Martin Karlsson

Oskar Seth

Matej Jendrisak

Olle Abrahamsson

Emil Lögdberg

Tom Carlsson


TV: ”En stor ära att få Årets rookie-priset”

Tim Andersson Carlsson om att få priset Årets rookie i SSL 2020/21.

Matchrapporter: Pixbo säkrade segern i matchserien mot Linköping Pixbo tog ny seger mot Linköping Linköping vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger i serien mot Linköping Bra start för Pixbo efter seger mot Linköping i första matchen

Den här artikeln handlar om: