SM-FINAL: Thorengruppen-Pixbo 15.15
Foto: Per Wiklund
SM-final

Innebandyprofilernas analyser inför finalen

ANNONS

Innebandymagazinet har pratat med flera spelare och tränare och bett dem tycka till hur SM-finalen kommer att sluta.

Pixbo vinner om de använder Ida Sundberg och Ida Eliasson på rätt sätt för att stänga ner Thorens farligaste anfallsvapen. Annars vinner Thoren och vem som avgör av Sofia Joelsson, Emelie Wibron eller Veera Kauppi är oklart i så fall. Dock kommer Amanda Delgado Johansson vara den som ligger bakom avgörandet på något sätt. 4-5 eller 5-4 blir mitt tips.
/Andreas Lundmark, fd förbundskapten

Thorengruppen har en oerhört stark förstafemma, men mot ett lag som Pixbo tror jag inte det räcker i en final. Pixbo har en otrolig bredd i sitt lag och jag tror de är revanschsugna efter att inte fått spela om guldmedaljen förra säsongen. Tror det blir en jämn batalj men att Pixbo ändå avgör innan fulltid är över. 6-5 till Pixbo.
/Andrea Envall, Warberg  

Jag tror att det kommer bli en väldigt jämn och rolig final att titta på. Det ska bli kul att se Pixbos defensiv möta Thorengruppens offensiv. Pixbo har en stor bredd med tre bra femmor och en grym Lara Heini i målet och det känns som att det är det som kan vara avgörande. Thorengruppen har en bra spets där de har många offensivt som både kan och vill avgöra. Jag tror att det kan sluta hur som helst och att det är små marginaler som kommer avgöra matchen men gissar ändå på att Thorens offensiv till slut får hål på Pixboförsvaret och vinner med 6-4 där sista målet är i öppen kasse.
/Ellen Bäckstedt, Endre

Jag tror årets final kan bli en riktig rysare. Thoren kan ha den bästa offensiven i SSL med Kauppis i spetsen men Pixbo har en riktigt stabil defensiv och har flera producerande formationer. 

Målvaktsmatchen: Lara Heini har kanske varit lite ojämn i serien i år men verkligen visat sin spets under slutspelet och har erfarenhet av stora betydelsefulla matcher. Får Pixbo stopp på Thorens klassiska diagonalspel kan Lara komma ut stort för sitt Pixbo och lär inte släppa många skott förbi sig. Intressant situation i Thoren då de rullat på båda sina målvakter under slutspelet där Fällman fick kliva av i tredje semifinalmatchen men var sedan tillbaka igen i sista matchen så där jag gissar ändå på att det är Fällman som vaktar målet. Storväxt målvakt så utmanar Pixbo inte i sidled lär det bli en tillknäppt tillställning. 

På den här nivån släpper oftast inte målvakterna många skott om försvaret är bra där de kan sitta 100% på skytt och de inte blir utmanade i sidled, vilket man har sett i båda semifinalserierna från alla målvakter. Jag kan tycka att det är fördel Thoren utifrån hur många svenska landslagsspelare de har i laget och Kauppis men jag håller tummarna för att Pixbos lagmaskineri tar hem guldet. Så 5-4 till Pixbo, eventuellt ett mål i tom kasse så 6-4.
/Matilda Östlund Visén, Sirius

Jag tror Pixbo vinner guld efter en tuff match. Pixbo har tre välkomponerade femmor som kan avgöra framåt samtidigt som de har en väldigt stark defensiv. Jag tror matchen slutar 5-4 till Pixbo.
/Jonna Sjöberg, Västerås Rönnby

Två lag med mycket kompetens där Pixbo känns starkare över tre femmor. Thoren besitter däremot en riktigt bra spetskompetens, framförallt i systrarna Kauppi och Joelsson som varit stekheta i slutspelet. Lyckas Pixbo stänga ner den kedjan har de mycket vunnet. Jag tror på en riktig rysare där Pixbo drar det längsta strået och vinner med 5-4. Cajsa Elm avgör! 
/Lisa Carlsson, Täby

Spets vs bredd, så ser jag på finalen. Thoren har ett gäng riktiga superstars där Kauppi/Joelsson kedjan känns snudd på ostoppbar. Men.... Mora visade att det går att störa detta stjärnspäckade gäng. Pixbo har en bredare trupp eller bredare topp kanske jag ska säga. Känns som om de har tre formationer som kan leverera. Jag tror det blir dagsformen som avgör finalen. Pixbos dagsform. För Thoren kommer vara bra, det är dem alltid. Pixbo där emot har skyhöga toppar men även dalar. Träffar de rätt och får igång sitt Flow så kan de ta Thoren men jag ser ändå Thoren som favoriter. Jag tippar 8-5 till Thoren. 
/Figge Olsson, Nacka Wallenstam

Jag tror finalen kommer bli en rysare! Två bra lag på banan med mängder av spelare som älskar att avgöra matcher. Men jag tror Pixbo kommer dra det längsta stråt genom en bredd som inte Thoren har, samt extremt bra backar! Så Pixbo vinner med 7-6.
/Klara Molin, Sirius 

Jag tror det kommer bli en jämn SM-final mellan två bra lag. Det kommer vara högt tempo med mycket målchanser och eftersom båda lagen har väldigt bra målvakter så tror jag det kommer ha stor betydelse vem av dem som har den bästa dagsformen. Pixbo har ett starkt lag med några tunga spetsspelare medan Thorengruppen har fler individuellt skickliga spelare som kan gå in och avgöra matcher i slutändan tror jag att Thorengruppen drar det längsta strået och vinner med 6-4 och tar hem guldet till Umeå!
/Cornelia Palmér, Västerås Rönnby

Jag tror att Pixbo vinner, känns som de har mer av en ”bäst när det gäller” mentalitet än vad Thorengruppen har, även om det såklart är två riktigt skickliga lag. Thoren har en riktigt vass formation och en till som är bra. Pixbo har sedan de fick tillbaka Klara Loneberg tre formationer som kan avgöra framåt. Men det som kommer avgöra är huruvida Pixbos skickliga backuppsättning kan neutralisera eller i vart fall minska Kauppis poängproduktion eller inte, jag tror Pixbos backar med Sundberg i spetsen kan lyckas med det och därför vinner Pixbo med 6-4.
/Sara Attermo, Sirius 

Jag tror Thoren vinner med 5-4 då det känns som de har en bredare trupp med en bra spets som kommer avgöra denna match. Kommer vara en jämn fight men att Thoren drar det längsta strået!
/Frida Swahn, Karlstad

Jag tror att Pixbo vinner SM-guldet på lördag. Jag tycker de har en starkare defensiv och att de har två vassa kedjor som gör mycket poäng till skillnad från Thorengruppen där det i regel är första kedjan som gör merparten av poängen. Så det bir 6-4 till Pixbo. 
/Moa Delshammar, Täby

Två bästa lagen sett ur en hel säsongs perspektiv är framme vid den stora finalen. Och jag måste säga att det är ytterst rättvist att dessa båda lagen står på varsin sida. Båda lagen har fantastiska trupper med massor med matchvinnare, alltifrån Thorengruppens Kauppis, Fjellstedt, Joelsson eller Delgado till Pixbos Karjalainen, Krupnova, Ratajova eller Berggren. Det är bara att välja. Jag väljer dock lyfta fram en spelare som jag tror kan bli den som gör skillnad, nämligen enligt mig en av säsongens absolut bästa spelare i ligan, Cajsa Elm. Hon har varit grym och jag tror hon avgör i öppen kasse fram till 5-3 till Pixbo.
/Kent Göransson, Warberg

Jag tror Pixbo vinner med 6-4! De har både en stark defensiv och offensiv, otroligt starka över hela banan. Thoren har såklart otroligt många skickliga spelare men Lara Heini kommer inte göra det enkelt för dem.
/Moa Gustafsson, Mora  

En final mellan de två bästa lagen i SSL. Det kommer bli en fartfylld final med ett otroligt högt tempo och laget som behärskar det höga tempot bäst vinner. Mitt tips hamnar på Thorengruppen efter förlängning/straffar. 5-5 slutar det efter ordinarie tid och jag tror att Sofia Joelsson kommer vara den mest lysande stjärnan. 
/Tobias Svensson, före detta tränare i Sirius

Det är två väldigt bra lag så jag tror att det kommer bli en jämn match. Thorengruppen har framförallt en stark offensiv medan Pixbo har kommit så långt på grund av deras starka försvar och att de har en bred och jämn trupp så det blir intressant att se hur matchbilden ser ut. Men jag tror nog att Thoren vinner med 6-5 tack vare att de har flera spetsspelare som har rutin från finaler och som kan avgöra en match.
/Emma Heander, Lund
  

Sammanfattningsvis: Pixbo Wallenstam är favoriter hos 9 av profilerna, medan 6 tror på Thorengruppen. Det mest förekommande resultatet som tippas är 5-4 till Pixbo.


TV: Här får Vilma de Gysser Årets rookie-priset

"Inte alla som får vara med om det här, jag är supernöjd"

Du kanske även vill läsa:
Bildsvep: Inblick i finalarenan - dagen före SM-finalen
Bildsvep: Inblick i finalarenan - dagen före SM-finalen
Cajsa Elm är redo för sin första SM-final
Cajsa Elm är redo för sin första SM-final
Wibron: "Inte jättelätt att bara hoppa in i det här skedet"
Wibron: "Inte jättelätt att bara hoppa in i det här skedet"
Uppfyllde sin ungdomsdröm samtidigt som hon krossade sin tvillingsysters
Uppfyllde sin ungdomsdröm samtidigt som hon krossade sin tvillingsysters
Duellen: Världens bästa back mot världens bästa anfallare
Duellen: Världens bästa back mot världens bästa anfallare
Vill återupprepa bedriften: "En av de bästa dagarna i livet"
Vill återupprepa bedriften: "En av de bästa dagarna i livet"
Möter favoritmotståndet i finalen: "Har bara goda minnen"
Möter favoritmotståndet i finalen: "Har bara goda minnen"
Den här artikeln handlar om: