Thorengruppen svenska mästare
SM-final

Finalhjälte – ännu en gång: "Assist som mål"

Team Thorengruppen tog sitt första SM-guld i historien – mycket tack vare Sofia Joelssons fantastiska insats.

Vill man vinna SM-guld är det en fördel att ha Sofia Joelsson i laget. Thorengruppens stjärna gjorde ett mål och två assist i sin första final, 2016/17. Finalen året därpå blev det två mål.

Idag, under hennes tredje SM-final, blev det fyra assist. Det ger ett facit på 9 poäng (3+6) på bara tre finaler.

Är det inte roligare att göra mål än att passa?

- Nja, det är rätt skönt att kunna bidra på vilket sätt som helst. Assist som mål. Idag satt väl kanske inte bollarna i mål, då är det bra att passa till någon som kan göra mål, säger hon till Innebandymagazinet med sin breda småländska dialekt och syftar på Cornelia Fjellstedt, Oona Kauppi och Veera Kauppi (2).

Att få hål på Lara Heini i Pixbo-målet skulle inledningsvis visa sig vara en tuff uppgift. Man var visserligen det bättre laget i första, men resultatet efter 20 minuter stannade på 1-1.

- Vi visste att Lara Heini är sjukt duktig – det var bara att fortsätta att mata. Vi hade matchen lite där vi ville, det var bara att målen skulle komma. Vi vet att de kommer om vi fortsätter mata på, och det gör de ju!

Ja, till slut lossnade det. Men inte förrän Pixbo gått upp i en 3-1-ledning efter halva matchen spelat. Då hade man också tagit kommando spelmässigt med sin lyckade återerövringspress – främst via Amanda Berggren – som resulterade i ett par mål. Men Thorengruppen fick in ett otroligt viktigt mål psykologiskt, när backen Ellinor Berling reducerade till 3-2 med tre sekunder kvar av andra.

- Det var bara att fortsätta att mata ner henne (Heini), så hon inte skulle orka. Då får vi in de här bollarna. Vi kände att vi hade bra tryck även om vi kanske inte fick upp bollen så mycket. Men det kändes inte som om de hade något heller.

Thorengruppen visade sig sen som sitt rätta jag i tredje. Oona Kauppi kvitterade tidigt i tredje. Systern Veera Kauppi hade gått poänglös 47 minuter och 52 sekunder – ett ganska så anmärkningsvärt facit för henne – innan hon kunde göra det matchavgörande 4-3-målet, och sju minuter senare även 5-3-kassen. Pixbo reducerade i spel 6-mot-5 via norskan Rikke Ingebrigtsli Hansen, men det räckte inte för Pixbo.

Istället blev det Thorengruppen som vann sitt första SM-guld i historien, och gick därmed hela vägen som "nykomling".  Citationstecken avser det faktum att man ersatte IKSU inför årets säsong av SSL där majoriteten av den orangea truppen fortsatte sin innebandykarriär i just Thorengruppen.

Ett vanligt år hade spelarna fått fira guldet på SM-banketten i Globen, men denna konstiga säsong innebar ett lite annorlunda firande för Thorengruppen.

- Vi ska ha en otroligt rolig bussresa hem. Vi ska ha väldigt kul, säger Joelsson om firandet.

TV: ”En stor ära att få Årets rookie-priset”

Tim Andersson Carlsson om att få priset Årets rookie i SSL 2020/21.

Matchrapporter: 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen Thorengruppen sköna start – vann mot Täby Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger