SM-final
Åttonde SM-guldet på 15 år till Umeå
ANNONS

Innebandymagazinets Magnus Fredriksson efter SM-finalen.

Under alla de år som ”SM-finalfestivalen” varit en ishalls-ambulerande framgångsmaskin med stabila publiksiffror över 10 000 åskådare fick vi uppleva i år en annorlunda SM-final. Jag kan konstatera att:

1. Vi är världsbäst på innebandy.

2. Inget är bättre i världen än en SM-final i innebandy.

3. Domarna är bra, troligen bäst på plan!

4. Veera Kauppi är en superstjärna.

5. Sofia Joelsson bestämmer på plan.

Jag har sett SM-finaler i Kempehallen, Torvalla Sporthall, Malmö Arena, Lisebergshallen, Tele2 Arena och förstås Globen. Att det blev Gävle som blev värd för denna första av två finalfester var ett lyckat drag. Arenan är fräsch, ny och perfekt för syftet att arrangera en pandemi-final. Arenan är fantastisk. Här behövs det spelas elitmatcher oftare.

Tack vare restriktionerna var det ingen "finalbubbla” att tala om. Vi var tre journalister från Innebandymagazinet, tre från Expressen, två från Gävle Dagblad och några fotografer från SIBF på plats. (Bortsett SVT-personal/Radiosporten och TT) Detta tillsammans med lagens spelartrupper och lagens entourage.    

Någonstans när jag reflekterar efter damfinalen är jag stolt över Innebandymagazinet att år efter år och varje dag året runt bevakar innebandyn som vi gör. Att få vara med i händelsernas centrum är ett privilegium att från första parkett uppleva känslor, positiva som negativ är speciellt. Kanske extra speciellt efter de senaste 13 månaderna. Allt har varit lite speciellt med finalhelgen. Speciellt att åka tåg igen, speciellt att checka in på ett hotell igen och givetvis lika skönt att komma till dukade bord och hotellfrukost. Vi har tyvärr fått lära oss att inte ta något för givet, inte ens innebandy eller en SM-final.  

Bisarrt att du hör coacherna från läktarplats i en SM-final.

Domarna var strålande idag. De tillämpade mitt begrepp ”fängelseregler” där filmningar inte gick hem. Där tufft spel släpptes på hela matchen och spelarna accepterade nivån från start till slutsignal.  

Pixbo tappade bollen för många gånger på mittplan för att Thorengruppen inte skulle vända på matchen. Umeålaget spelade ett aggressivt försvarsspel vilket blev en nyckel till segern. Matchavgörande var såklart frislaget med sju sekunder kvar av andra perioden. Pixbo Wallenstam hade fram till dess stängt matchen för Thorengruppen. Lara Heini agerade en levande vägg men när frislaget gick i mål kunde Mölnlyckelaget inte stå emot serievinnarna.

I tredje perioden trampade Pixbo Wallenstam allt mer vatten samtidigt som 3-3 kom och sedan två raka mål av finska superstjärnan Veera Kauppi via 4-3 och 5-3. Pixbos reducering i slutet var bara av akademisk betydelse.

Umeå har nu vunnit åtta SM-guld på 15 år. Sju med IKSU och det första som Thorengruppen. Laget var inför säsongen favorit och lyckades fullt ut. Serieseger och det lag som också gjorde mest mål i SM-finalen. 

Någonstans har känslan varit att flera i innebandy-Sverige önskat en ny vinnare än ett Umeålag. Laget som i Sveriges Television går under namnet Team TG eller TT IBK heter enligt Svenska Innebandyförbundet Thorengruppen IBK och behöver såklart inte be om ursäkt för SM-guldet 2021. Laget har varit bäst under säsongen och vann tillslut även säsongens viktigaste match. 


TV: Här får Vilma de Gysser Årets rookie-priset

"Inte alla som får vara med om det här, jag är supernöjd"

Den här artikeln handlar om: