FBC Kalmarsund
Marcus Johansson.
Foto: FBC Kalmarsund
Superligan

En framgångsrik karriär är över: "Jag är supernöjd"

ANNONS

Marcus Johanssons karriär avslutades hastigt och olustigt, men han kan blicka tillbaka på många höjdpunkter och fina bedrifter.

Att få vinna sin sista match i karriären i ett slutspel innebär ju i de allra flesta fallen ett avslut som resulterar i ett SM-guld. Men inte för Marcus Johansson. Hans Kalmarsund drog sig ur slutspelet efter att ha vunnit den fjärde semin mot Falun och därmed reducerat till 3-1 i matcher, men ett covid 19-utbrott i laget resulterade i att man inte kunde spela vidare.

- Ja, på så sätt så har vi (Johansson och Simon Nilsson, som också slutar) ju slutat med flaggan i topp. Men det är klart att man hade velat spela om det. Hoppet är det sista som lämnar en och när vi vann borta mot dem senast, så kände hela truppen att ”fasiken, vi kan vända det här”. Vi hade satt Falun i gungning och känslan var väldigt god efteråt. Då hade man inte det här scenariot i huvudet – det var att vända hem till KIFAB Arena och knipa match fem. Då hade vi verkligen satt gungning i serien, säger Marcus Johansson till Innebandymagazinet.

Johansson bekräftar också att han själv fått covid-19, men att han klarat sig bra då han är förkyld med en konstant trötthet i kroppen.

- Så det hade varit tufft att ställa sig på en innebandyplan ändå. 

Hur känner du kring hela situationen som blivit?

- Först och främst är det väldigt tråkigt att vi inte kan få göra upp på planen. En tomhet. Tanken är ju att jag lägger klubban på hyllan så det känns lite tomt att avsluta på det här sättet. Samtidigt har det gått ett par dagar när man har kunnat tänka igenom och bearbeta det här. Det kändes ganska tidigt att det skulle bli svårt att genomföra en semifinal så här tätt inpå med alla symptom som båda lagen har haft.

Var ni spelare med och tog beslutet?

- Ja, det är ett gemensamt beslut från hela föreningen. Hälsan går givetvis före allt annat. Man vet ju inte hur det kan bli med lite olika biverkningar om man spelar. Så då är det bättre att köra på det säkra kortet och ställa in. Samtidigt får Falun en möjlighet att kunna återhämta sig till finalen. Men det är extra surt när det blev karriärens sista match – jag skulle göra väldigt mycket för att få spela klart den här serien och få möjlighet att gå till final. Men hälsan är absolut viktigast.

Hur känns det att en lång och framgångsrik säsong slutar på ett sånt här sätt?

- Det blir ett tråkigt slut. Jag är fantastiskt stolt över gubbarna i laget och hela föreningen över de kliv vi har tagit. Vi gör en fantastiskt bra grundserie. Att få tillhöra ett topplag den här säsongen och få vinna merparten av matcherna har varit jäkligt roligt. Att få se hela föreningen utvecklats som den har gjort hela det här året. Vi har slutit oss ihop som grupp och visat en fantastisk karaktär, så jag är väldigt stolt över alla i laget. Det är extra tråkigt att det blev som det blev i slutet, men det finns många goda saker att se tillbaka på under den här säsongen. 

Finalen mellan Falun och Storvreta – vem vinner den?

- Storvreta är starka, såklart. De vann serien och har en jäkla bredd i sitt lag. De är tunga på tre kedjor. De är Falun också, men de har haft lite mer berg-och-dal-bana under säsongen och har varit mer mänskliga. Det är en match, en final, och Storvreta kommer pigga och fräscha samtidigt som Falun haft covid-19. Det tar tid att återhämta sig, men jag sticker ut lite och säger att Falun vinner. Det är den känslan jag har hoppats lite på också. 

Många avtal löper ut den sista april och finalen spelas 2 maj – du är inte sugen att skriva ett endagars-kontrakt med något av finallagen?

- Det skulle jag inte säga (skratt), mitt hjärta tillhör Kalmarsund. Det skulle aldrig kunna ske – det finns inte på kartan även om hade kunnat spela en final.

Johansson, född 1989, är fostrad i Kalmarsund och lämnade det dåvarande division 1-laget 2010/11, då för spel i Linköping. Efter fyra säsonger hos östgötarna och en i Växjö återvände han till sin moderklubb säsongen 2016/17. Han var tillsammans med främst med Kim Nilsson en bidragande faktor till att laget gick upp i SSL året därpå och att klubben sedan dess etablerat sig som ett topplag i SSL.

- Det känns jättebra. Det har varit mitt mål sedan jag kom tillbaka inför säsongen 2016, att ta upp Kalmarsund till SSL. Det lyckades vi med. Sen var ett annat mål att etablera oss, och vi lyckades hålla oss kvar under första säsongen, som vi gjorde jättebra. Sen kommer vi fyra och såg fram emot ett slutspel men fick chansen att göra det först i år när vi slutar tvåa i tabellen. Det har varit en fantastisk resa, som du hör. Vi har tagit stora kliv i varje SSL-säsong, och att ha fått vara med och bidra så mycket som man gjort, med både poäng och erfarenhet…en bättre slut på det kan jag inte önska mig – mer än att avsluta på ett annat sätt än så här. Jag är supernöjd. 

Vad är din höjdpunkt från karriären?

- På seniornivå är det när vi tog steget upp med Kalmarsund. Det är högst upp. Men även den här säsongen och hela resan med FBC. Det är en jäkla resa att gå från nykomling till att komma tvåa och vara ett topplag. Det blir ett jäkla snack om Kalmarsund i hela Sverige och vi har ritat den kartan där vi ligger där vi gör!

Är det ”finito” nu eller blir du sugen på en säsong till när det tog slut så här?

- Det är nog finito, i alla fall på den här nivån. Sen ska man aldrig säga aldrig, man vet inte om man får tillbaka saknaden av innebandyn över sommaren. Det ska man låta vara osagt. Men just nu känns det ganska finito, och jag vet inte om jag trappar ner eller inte. Nu ska jag försöka njuta av en jäkligt skön sommar och försöka återhämta mig så mycket jag bara kan.


Videoblogg: "Konstaterat att det är i stort sett omöjligt"

TV: Magnus Fredriksson kommenterar beskedet att Kalmarsund drar sig ur semifinalspelet.

Matchrapporter: Växjö vann avgörande matchen mot Kalmarsund Kalmarsund vann och kvitterade mot Växjö Växjö tog ny seger i serien mot Kalmarsund Växjö vann och kvitterade mot Kalmarsund Kalmarsund tog ny seger mot Växjö

Den här artikeln handlar om: