Falun-Kalmarsund
Det blir inget mer fortsatt spel i SM-slutspelet för Kalmarsund.
Foto: Albin Skur
SM-slutspel

Nästan hela Kalmarsund är smittat: "Inget roligt beslut"

ANNONS

Kalmarsunds sportchef Adam Kallenberg om beskedet att man drar sig ur SM-slutspelet.

Under torsdagen kom beskedet: Kalmarsund drar sig ur SM-slutspelet och semifinalserien mot Falun efter att nästan hela laget drabbats av covid-19.

Falun, som också drabbats av smittan, ledde serien med 3-1 och de kvarvarande semifinalerna sköts fram till den 27, 28 och 30 april – samtidigt som finalen fick ett nytt datum, 2 maj.

Kalmarsund ansåg inte att man kunde spela så tidigt som den 27:e. Hela motiveringen till beslutet kan du läsa här.

- Det är inget roligt beslut. Men det är rationellt och det bästa beslut vi kunde ta utifrån förutsättningarna som finns i nuläget, säger Kalmarsunds sportchef Adam Kallenberg till Innebandymagazinet.

När och hur togs beslutet?

- Vi har diskuterat inom föreningen fram och tillbaka efter möte med förbundet och Falun. Jag har pratat med många av spelarna och ett sånt här beslut vill man inte att bara en, två, eller tre personer tar. Det är ett välgrundat beslut som togs under gårdagen.

Hur reagerade spelarna på beslutet?

- Sakligt och rationellt. Det blir väldigt tråkigt när man har gjort något under hela säsongen och sen får det ett slut som man själv inte kan påverka. Alla spelare är förstående till beslutet och känner själva att de inte kan göra sig själva till rättvisa. Detta drabbar alla människor olika, sjukdomen ter sig väldigt, väldigt olika. Det går inte säga att alla har samma utgångspunkt i sin bedömning. 

Hur är smittoläget i truppen just nu?

- Vi har så många smittade att vi inte har möjlighet att ställa ett lag på benen. Det var inte aktuellt. Vi har klarat oss förhållandevis bra under säsongen, vi har suttit i karantän i en vecka tidigare efter bussresan till Umeå. Jag tror vi har 3-4 spelare som haft det sedan innan, resten är mer eller mindre smittade nu – tillsammans med ledarna. I sista svepet är det knappt någon som har klarat sig. 

Ni var ju med när beslutet togs att skjuta fram allt en vecka, hur kommer det sig att ni tar detta beslutet efter mötet så att säga? Ville ni inte skjuta fram det ytterligare under mötet med tanke på hur många som är dåliga?

- Längden på beslutet är inget som föreningarna har kunnat göra någonting åt. Det vi har fått ta ställning till är det datum som vi har fått presenterat för oss. Utifrån datumet på finalen så kan vi inte ställa upp.

Fanns det ingen möjlighet att skjuta fram det ytterligare en vecka?

- Nej, vi har inte fått något annat datum presenterat för oss. Det datumet som varit på bordet är det datum som SM-finalen ligger på just nu. 

Det som kommunicerats ut efteråt var mer eller mindre att alla parter var nöjda och överens. Men det känns som ni hade velat ha ett annat datum?

- Nöjda…finalen flyttades fram en vecka. Då får man vända och vrida på det, man förstår tämligen snabbt att det inte är genomförbart. Det ska spelas en SM-final nästa söndag och det är det vi har att förhålla oss till, och utifrån det datumet kan vi inte spela på tisdag.

Hade ni kunnat spela nästnästa tisdag?

- Det blir väldigt hypotetiskt. Riskerna blir inte större. Desto längre fram man kan vänta med att spela, desto större är möjligheterna till en match. Så är det ju, det förstår alla som har med det här att göra, även de som åkt på Corona-viruset. 

En spelare som tidigt i slutspelet drabbades av covid-19 var Kim Nilsson. Han har funnits med i några matcher sedan dess men matchat sparsamt.

- Han börjar bli bättre. Kim satt i karantän i åtta dagar och sedan började han spela. Men har inte varit i närheten av att matchas eller som du säger, kunna spela. Det gör också det här beslutet enklare. Men han är mer och mer tillbaka.

Är det något du känner dig besviken över i den här frågan, om någon part kunde skött sig bättre?

- Vi har haft bra möten. Det finns olika scenarios och man kan vända och vrida på detta flera varv. Vi har haft två bra möten med både förbundet och Falun, så jag vet inte vad man ska säga. Nu kan vi inte spela och det är inget val som man har gjort, på det sättet. I den bästa av världar hade vi velat spela, men även i den bästa av världar hade inte pandemin styrt så mycket som den gör. Nu är det som det är, vi kan inte göra så mycket åt det. Vi fick ett speldatum att förhålla oss till och det har vi gjort. Vi har inte möjlighet att spela.

Beslutet innebär alltså att Falun går vidare till SM-finalen den 2 maj – ett givet beslut enligt Kallenberg som även vill se till sportens perspektiv.

- Utifrån innebandyns bästa så får Falun fem dagars extra vila utan att tvingas prestera, att göra någon slags idrottslig prestation. Även om inte alla deras spelare kommer kunna spela så ökar det deras möjlighet till att kunna göra en idrottslig prestation som kan matcha ett friskt lag, eller ett som inte blivit drabbat i samma utsträckning. Utifrån innebandyperspektiv så hoppas man på att få en SM-final, det har vi också tänkt på i detta. Falun får förhoppningsvis bättre möjligheter till att få ett slagkraftigt lag på banan.

- Vad ska man göra? Jag har levt med innebandyn i så många år och har varit med från dag ett i Kalmarsund. Det är jättestort att vi spelar semifinal, men man måste vara storsint och se i det långa perspektivet. Vissa i innebandyn har fått jätteproblematik och vi har ett arbetsgivaransvar i det här från föreningens sida. Jag hoppas på att vi får en SM-final och det är kul för innebandyns bästa. För oss är det inget snack – vi givetvis hoppas att Falun kan stå upp och göra någonting bra, så vi får några trevliga timmar innebandy framför teven. 


Videoblogg: "Konstaterat att det är i stort sett omöjligt"

TV: Magnus Fredriksson kommenterar beskedet att Kalmarsund drar sig ur semifinalspelet.

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: