#ibsilly
Martin Östholm, Tim Wiklund och Thomas Andersson.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Avslöjar: Pixbo byter huvudtränare till nästa säsong

ANNONS

Mölnlycke-laget gör förändringar i tränarstaben efter fiaskot.

Pixbo Wallenstam får ses som den kanske största besvikelsen i årets Superliga, sett till förväntningar. Man slutade trea 2019/20 men årets säsong slutade med missad slutspelsplats då man hamnade nia. Det var första gången sedan 2009/10 man misslyckads med att ta sig till slutspelet.

Nu är arbetet igång med att studsa tillbaka – på måndag inleds försäsongen. 

- Det har varit otroligt mycket förberedelser och planer till det som vi ska sjösätta, så vi kan köra igång på ett bättre sätt en vad vi gjorde förra året. Där har vi lagt mycket tid. Sen vill få få så mycket klart som möjligt med både spelar- och ledartrupp, säger Rikard Jonsson, sportchef för Pixbos herrar, till Innebandymagazinet.

Samtidigt har det varit väldigt tyst på #ibsilly-fronten. Man är ett av få lag i SSL som ännu inte presenterat någon värvning. Samtidigt har man förlängt kontrakten med spelare som Jon Hedlund, Oskar Weissbach, Fabian Lindbäck, Linus Nestorsson, Anton Eriksson och Martin Östholm. På minuskontot finns stjärnorna Marek Benes (flyttar hem till Tjeckien) och Andreas Stefansson (Storvreta)

 - Utifrån förutsättningarna som råder så känns det väldigt bra. Det är klart som fan att Pixbo som varumärke på herrsidan har fått sig en liten törn med tanke på missat SM-slutspel. Det man värvar in utifrån är oftast någon av de andra lagens absolut bättre spelare. 

- För det handlar det mycket om det sportsliga, inte bara det ekonomiska. Man ska flytta på sig och vill uppnå nya saker. Där har vi fått oss en liten törn. Nu är fullt fokus på att behålla det vi vill behålla och verkligen studsa tillbaka så Pixbo hamnar på rätt sida igen – där vi ska vara.

Vad för typ av positioner och roller vill ni förstärka med ?

- Ett lag som Pixbo, som ska vara på rätt sida av strecket, och definitivt var topp-sex lag i ligan, så tittar vi ständigt på spetsspelare. I det här fallet så tittar vi på spelare på samtliga positioner. Rätt spelare, rätt karaktär – då kommer vi göra plats för den spelaren. Vi har inga stängda stängda dörrar någon gång under säsongen, nu är den mer öppen. Samtidigt så är vi inte desperata på något sätt och tar vad som helst. 

- Det är väl en av anledningarna till att det har varit lite tyst. Visst finns det intresse för spelare att flytta till Göteborg och spela med Pixbo, men det måste vara rätt typ av spelare och komplement till det vi redan har i befintlig trupp. Rätt målvakt, back, center och forward så är det helt klart intressant för våran verksamhet.

Vad för typ av spelare kollar ni på? Är det utländska stjärnor eller lokala spelare från Allsvenskan, exempelvis?

- Tråkigt svar kanske, men för oss spelar det egentligen ingen roll. Det är inte så att vi bara vill ha tjecker för att vi har ett bra samarbete med Tatran, och att Pixbo är ett stort varumärke i Tjeckien. Många duktiga tjeckiska spelare vill komma hit och hör av sig till oss. Det är inte så att vi måste ha tjecker, schweizare eller lokala förmågor. 

- För oss handlar det om att få in rätt karaktärer i laget. Om de kommer utifrån eller inifrån, från egna ledet eller akademien, det spelar mindre roll egentligen. Vi tittar brett, både på den lokala, nationella och internationella innebandy-marknaden. VI för dialog med massvis av spelare som sitter i kontrakt för framtiden, och så vidare. Är det en bra ”match-mix”, då händer det. 

Pixbo har samtidigt haft lite svårt med kontinuitet på tränarsidan. Thomas Andersson lämnade laget inför årets säsong och ersattes med tidigare assisterande tränaren Tim Wiklund. Thomas Andersson gjorde senare comeback mitt under säsongen och kompletterade då Wiklund samt Per Tjusberg i tränarstaben.

När ett lag som Pixbo missar slutspel så måste man dock ställa sig den givna frågan – har ledningen förtroende för ledarstaben?

- Om jag säger så här: Förtroende, ja. Det har jag utifrån kunskap och personligheter. Sen är det frågan om det är det ledarskapet som vi ska jobba vidare med om vi ska göra ett omtag och nytag. Men absolut, det finns ett jättestort förtroende för Tim, Thomas och Per. 

- Samtidigt, när vi gör ett sådant här misslyckande, så handlar det bara inte om spelarna såklart. Det handlar om helheten och då är det frågan om vilken typ av ledarskap som vi behöver, och som vi känner är rätt för att studsa tillbaka. 

Jonsson bekräftar att Thomas Andersson kommer bli kvar, samtidigt som Tim Wiklund inte kommer fortsätta som huvudtränare.

Kommer Wiklund vara var i föreningen eller ledarstaben?

- Jag svarar pass på den frågan. Det är inte hundra procent klart än. Vi vet inte riktigt än.



TV: Blev nobbad av landslaget: "Det tog väldigt hårt"

Billy Nilsson: "Jag fick inte vara med i landslaget när jag var bäst på innebandy i landet" - "Jag festade inte på ett helt år, åt rätt och gjorde allting rätt"

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: