ÅRETS ROOKIE 2020/21
19-åriga Vilma de Gysser är den 20:e spelaren att få priset.
Foton: Magnus C Lydahl & Per Wiklund (montage)
Superligan

Årets rookie i damernas SSL: Vilma de Gysser

ANNONS

Stockholmstalangen är Sveriges hetaste nya spelare i världens bästa damliga.

Innebandymagazinet har i samverkan med Föreningen Svenska Superligan utsett Årets rookie på damsidan SSL för 20:e året i rad. Årets pristagare är Vilma de Gysser, Täby FC IBK.

Motivering: Att som 19-åring gå in och tidigt ta en given startplats i ett topplag i SSL som rookie är unikt, att dessutom spela till sig en plats i förstafemman direkt gör det hela ännu bättre. Vilma har genom åren varit känd för sitt fruktade skott, men har verkligen breddat sitt register som ung seniorspelare och behärskar många delar av spelet. Särskilt sticker hon ut med sin förmåga att spela rakt och tufft. Hennes spelskicklighet i kombination med fysisk styrka är det som talar för att hon även kommer kunna lyckas internationellt och bli en A-landslagsspelare på sikt.

– Det är klart att det känns stort att vinna ett sådant här pris i stark konkurrens från alla andra duktiga spelare. Wow, jag känner mig chockad. Det är stora spelare som fått priset tidigare. Det har faktiskt varit ett pris jag strävat efter och att få vinna det är fantastiskt, säger Vilma de Gysser till Innebandymagazinet.

Anna Jakobsson, Josefina Eiremo, Anna Wijk, Emelie Wibron och Ellen Rasmussen är några av spelarna som vunnit priset tidigare. Nu är det supertalangen Vilma fostrad i Huddinge som får utmärkelsen Årets rookie 2020/21.

– Det är lite svårt att ta in det här. Jag började spela innebandy jättetidigt. Redan när jag var fem-sex år tjatade jag på pappa att starta ett innebandylag. Det blev så och det blev starten på Huddinge IBS F01-02:or. Jag fastnade fort för innebandy då min brorsa (född 1999) och min pappa spelade. Det har alltid varit en dröm att få spela på högre nivå.  

Vad har fungerat bra under debutsäsongen i Täby och SSL?

– Jag kom in i det bra direkt. För laget har det varit lite turbulent säsong och även annorlunda med allt med covid-19 med inställda matcher. Jag gillar att driva på spelet och känner att jag fått komma fram i laget. Det har varit en kul och lärorik säsong. Det har varit lite motvind för laget men jag är säker på att det kommer blir bra nästa säsong istället. Min målsättning är att bli ännu mer ledande spelare i laget. På längre sikt vill jag bli den bästa spelare jag kan bli.

Du gick på RIG under tre år och flyttade hem förra sommaren, var det självklart att flytta tillbaka till Stockholm efter dina tre år i Umeå?

– Nej, det var det inte men kanske var det något underliggande som gjorde att jag ändå drog hem.

Du fyller 20 år om två månader men har redan en egen lägenhet i Stockholm. Inte alla som hunnit med det så tidigt!

– Jag flyttade hemifrån när jag var 16 år när jag flyttade till Umeå. Jag känner mig trygg att bo själv och har vant mig vid det. Det känns bra att bo i samma stad som mamma och pappa men det kändes rätt att flytta till en egen lägenhet förra året.

Vilka har betytt mycket för din karriär?

- Pappa har varit inblandad jättemycket i min karriär. Han har varit med från start och alltid följt mig. Han har varit min tränare och vi har alltid kunnat prata innebandy. Han är ingen stjärntränare på något sätt men han har alltid kunnat ge mig tips i olika situationer, hur jag ska hitta ytorna på plan eller hur jag ska tänka i vissa situationer

Vilka mål har du med din innebandy framöver?

– Jag vill nå toppen, nå så långt som möjligt. Jag strävar efter att bli bättre hela tiden, ta mer ansvar och mer plats. Jag vill vinna titlar och vill vinna allt som går att vinna som SM-guld och VM-guld. Jag har många delmål som jag vill uppnå framöver. 

Och nästa år?

– Vi ska komma tillbaka starkare i Täby då det inte var någon toppsäsong som varit upp och ner. Vi behöver bli mer stabila. Jag vill bli ännu mer ledande i laget och bli ännu bättre spelare nästa säsong. Ta ett steg till i min karriär. 


Årets rookie år för år

2020/21: Vilma de Gysser, Täby FC IBK

2019/20 Maja Ekström, Malmö FBC

2018/19: Veera Kauppi, IKSU

2017/18: Cajsa Elm, Jönköpings IK

2016/17: Moa Svanström, Endre IF

2015/16: Ellen Rasmussen, Malmö FBC

2014/15: Jennifer Stålhult, Täby IBK

2013/14: Johanna Hultgren, KAIS Mora IF

2012/13: Cornelia Fjellstedt, IKSU

2011/12: Sanna Roisko, Endre IF

2010/11: Emelie Björklund, IBF Falun

2009/10: Emelie Wibron, IKSU

2008/09: Anna Wijk, IKSU

2007/08: Malin Eriksson, IKSU

2006/07: Isabelle Krantz, IBK Dalen

2005/06: Josefina Eiremo, IKSU

2004/05: Anna Jakobsson, Endre IF

2003/04: Frida Eriksson, Högdalen AIS

2002/03: Sara Stålberg, Rönnby IBK

2001/02: Tanja Esko, Halmstad IBK


Fotnot: Utmärkelsen Årets rookie delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.

FAKTA

Vilma de Gysser

  • Ålder: 19 år (2001)
  • Position: Center
  • Fattning: Left
  • Klubb: Täby FC IBK
  • Moderklubb: Huddinge IBS
  • Poäng i SSL 2020/21: 17 (9+8)
  • U19-landskamper: 2
  • U19-landslagspoäng: 1 (0+1)
  • Aktuell: Årets rookie 2020/21
Du kanske även vill läsa:
Historik: Årets rookie-vinnare år för år (dam)
Historik: Årets rookie-vinnare år för år (dam)
Den här artikeln handlar om: