FC Helsingborg
Linus Malmström – en av alla framstående skåningar i Helsingborg.
Foto: Jimmy Palm
Superligan

Skåne ska bli blåsvart: "Tror det blir större intresse då"

ANNONS

Helsingborg kan vara på väg att värva ihop Skånes Dream Team – här berättar huvudmannen Niklas Pålsson om strategin man valt.

7:a den här säsongen och uttåg i kvartsfinalen mot Falun. Ett resultat som möjligtvis låg i linje med de förväntningarna som fanns på FC Helsingborg, men till nästa säsong finns det goda chanser till en förbättring. Skåningarna har nämligen gjort några av de häftigaste nyförvärven hittills i SSL Herr:

- Dalens Christoffer Andersson, som slutade femma i poängligan.

- Linus Bergström från Höllviken, som gjorde fina 40 poäng i nästjumbon

- Daniel Johnsson, superligans sjätte bästa målskytt genom tiderna som återvänder från Schweiz

- Lerum-backen Oscar Johansson, en av Sveriges mest talangfulla spelare på sin position.

- Jag är nöjd med att vi lyckas få hem närodlade och skånska spelare. De spelarna fokuserar vi på i den mån vi kan, i första hand. Den profilen satte vi för tre år sedan, säger Helsingborgs tränare och sportchef, Niklas Pålsson, till Innebandymagazinet.

- Det är svårt att göra det rakt av, det tar tid. Både Linus Bergström och Christoffer Andersson är supervärvningar trots att de är skåningar. Det är jättefint – precis så här vill man att det ska vara. Det är lätt att säga men en helt annan sak att få till det. Sen är ”Danne” Johnson en hemvändare och publikfavorit som har gjort elva säsonger hos oss. Det är skitkul att han vill komma tillbaka och spela för oss. Ska vi värva utifrån så är det antingen någon specifik position där vi verkligen behöver förstärka, eller unga och lovande – där passar Oscar Johansson in på båda. Vi behövde förstärka vår backsida och han är väldigt ung och lovande. Så jag är supernöjd med alla fyra.

Är detta er bästa trupp någonsin?

- I alla fall med svenska mått mätt. Det är också en linje vi valde för tre år sedan, att satsa mer på lokalt och lämna den utländska satsningen bakom oss. Vi skulle satsa på svenska och framförallt skånska namn. Så med de måtten mätt så är det den överlägset bästa truppen vi har haft i nutid, i alla fall. FCH är en klubb som har funnits med så länge, så man hade säkert bra lag innan den finska eran också. Men jag har svårt att se att vi inte skulle ha det bästa svenska laget. 

Foto: Per Wiklund

Ja, det har ju spelat finska stjärnor förr i Helsingborg. Mika Kohonen, Jani Kukkola, Juha Kivilehto, Nico Salo och Mika Moilanen för att nämna några. Men att man lyckas värva svenska stjärnor, förmodligen framför ögonen på bättre klubbar i serien, får ses som imponerande.

- Danne” är hemvändare och Linus och Christoffer är skåningar. Det känns ganska naturligt, så sätt. Det ligger alltid ett jobb bakom och jag tror att jag och Christoffer Andersson haft dialog i över tre år nu. Att han bestämmer sig för att spela för FCH händer inte över en natt. Det är en process som tar tid. Oscar var nere och tränade med oss för två somrar sen för första gången, vi har haft dialog hela tiden sedan dess. 

- ”Danne” har vi alltid velat att han ska komma tillbaka, han har varit borta i tre år nu. Den dialogen pågår både mellan oss ansvariga, men även spelarna i laget har ett ansvar att hjälpa till med att få till det bästa laget – de snackar också med potentiella nyförvärv. De vill ju spela med ett så bra lag som möjligt på banan. 

Får man tänka annorlunda kring vilka namn man går på, när man inte kan erbjuda samma saker som exempelvis Storvreta och Falun – varken ekonomiskt eller sportsligt?

- Absolut. Vi har inte sprängt någon budget, vi ligger på samma nivå som vi gjorde efter att vi halverade budgeten efter vi slutat satsa på finnarna. Jag kan bara tänka mig att vi är på en tredjedel av Falun och Storvreta rent lönemässigt. Så det är en jättestor skillnad – det säger sig självt att vi inte kan värva några landslagsspelare eller utländska proffs. Det är inte den linjen vi går på alls, vi krigar på och värvar utifrån vår kostym och förutsättningar. Utifrån det har vi lyckats de bästa vi kan värvat hittills. Jag hade inte kunnat värva bättre spelare än vad jag gjort sett till vår kostym. 

Ingen spelare spelar gratis och några av de namn som Helsingborg hämtat in tillhör förmodligen kategorin som hamnar lite högre upp bland lönelistan. Men hur får man det att gå ihop när publiken saknats – som därmed lämnar ett stort glapp bland inkomsterna i budgeten?

- Vi tappar en sjundedel av vår omsättning på det (publikens bortfall). Så det är klart att vi tappar en betydande del av våra publikintäkter. Sen har vi en väldigt stor verksamhet kring FC Helsingborg med våra partners, vi har ett nätverk som vi kommit mycket, mycket längre med än vad många andra idrottsföreningar har gjort – oavsett om det är innebandy eller andra sporter. Vi har flera ben att stå på i och med att den verksamheten fortfarande rullar på. 

- Sen ligger vi långt fram i våra digitala lösningar jämfört med andra klubbar som gör att vi fortfarande har intäktskällor som inte andra har, som föreningar som är mer beroende av publiken än vad vi är. Det är en jätteviktigt källa, såklart, men det har aldrig varit vårat stora ben att stå på rent ekonomiskt. Så rent budgetmässigt har vi haft samma förutsättningar som förra säsongen, vi visste vad vi gick in med och vad vi har haft i år. Vi hoppas på publik nästa år men vi får utgå från de förutsättningar som varit i år oavsett. Vi har inte ökat vår budget för detta laget.

Att göra storsatsningar under Corona-tider är varken exklusivt för Helsingborg eller andra innebandy-lag, det har vi sett exempel på i flera sporter. Förutsättningarna ser också givetvis annorlunda ut på andra ställen.

- Det är väldigt olika från klubb till klubb. Jag tror verkligen att Falun är mycket mer beroende av vår publik än vad vi är, till exempel, andra klubbar också. Det är klart att det är väldigt stor skillnad beroende hur man väljer att lägga upp det. Vi budgeterar aldrig för slutspel heller, medan vissa lag garanterat gör det. Då är det mycket pengar om man inte spelar slutspel – framförallt om man spelar slutspel utan publik. Det är också sådant man får ta hänsyn till.

- I år har jag inte koll på hur mycket pengar vi får av FSSL också. Normalt sett brukar det bli pengar från förbundet för slutspel och sånt. Jag vet inte hur det påverkar nu när det inte är samma förutsättningar. 

Som Pålsson var inne på tidigare i intervjun så fortsätter man med sin målsättning att värva skånska spelare. Men varför är det så viktigt för Helsingborg?

- Det hänger ihop med publiken. Vi tror att det blir ett större intresse om man har mer koll på vilka som spelar i laget – om man känner igen personerna, ser dem på stan eller känner deras familjer. Vi behöver ha en anknytning och relation för att kunna locka publik. Vi är inte där som idrott: Att det bara kommer folk utan att man redan är innebandyintresserad. Vi tycker det är viktigt att ha den prägeln för att väcka ett större innebandyintresse i Skåne, för då kommer vi locka mer av de skånska innebandyutövarna. Det är många utövare i distriktet och då tror vi mycket på att bli Skånes lag. Så det har varit en viktig del för oss.

- Det finns ingen anledning för lokala företag att vara partner med oss om spelarna är helt utifrån och byts ut vartannat år. Vi tror det hänger ihop med var de väljer att jobba, och vilka företag som kan få business to business av att vara med. Det hänger ihop med helheten, var relationerna finns. Jag tror det är en väldigt stor del i det hela. Är man inget lag som vinner SM-guld varje eller vartannat år, som Falun och Storvreta, så får man tänka mer som vi tänker just nu. Sen säger jag inte att vi vinner SM-guld på grund utav det, men vi känner att det är den bästa vägen för oss – både ekonomiskt och långsiktigt.

Min känsla är att ”lokala spelare som brinner för klubbmärket” är ett mer väletablerat och efterfrågat koncept i fotboll och ishockey jämfört med innebandy – åtminstone att klubbar försöker värva sådana spelare för "fansens skull". Behöver innebandyn tänka likadant, eller är man redan där?

- Det är både och. När det kommer till vem som har flest egna spelare brukar vi alltid vara topp-3 i i ligan. Nu var Fagerhult extrema med det i år, annars brukar vi och Kalmarsund vara i toppen. Vi har en hel del spelare, jämfört med andra lag, som är fostrade i FCH och som gått hela vägen sedan de började spela. Sen är det svårt, det kommer gå lite i cyklar beroende på vilka generationer man får fram och så där. Men jag tror att det är viktigt att ha personer som man känner igen – det blir en mycket större anknytning. Man får ett större intresse.

- Jag själv är inte så sugen att se en hockeymatch om jag inte känner till en en enda spelare som spelar. Det är skillnad om man kollar på en NHL-match, men jag kan inte kolla på Rögle eller Malmö om jag inte känner igen något utav namnen. Det är viktigt att ha de lokala, sen behöver det inte vara att det är moderföreningen. 

Om du får välja att värva en skånk spelare som håller bra SSL-klass, versus en svensk (icke-skånsk) spelare som håller hög SSL-klass – vem hade du valt då?

- Det är för många parametrar som spelar in. Vad kan spelaren tillföra? Vad kostar han? Vad är helhetsfaktor med allt runtomkring, vad jobbar personen med? Vad vill de med sitt liv? Det blir så jäkla många frågor att ta in i beaktning. Ingen i vårat lag är proffs, alla jobbar heltid, och vi tycker det är viktigt att våra spelare satsar på sin civila karriär med tanke på att man varken kommer vara proffs i nutid eller framtid inom innebandyn. 

- Då är det sjukt viktigt att man hela tiden tänker på vad man gör vid sidan om, som ger en förutsättningar i det långa loppet. Det är viktigt att spelarna som kommer till oss har en ambition över vad man vill göra vid sidan om, så man känner att man har betydelse mer än på bara planen. Det handlar mycket om tillhörighet också, när man slutar spela. Det är inte så lätt att bara sluta och ha en långsiktigt plan. Så det blir många aspekter som spelar in, man kan inte bara lägga A mot B – man måste se helheten.

- Sen är det en mänsklig faktor också. Vill vi ha den människan i vårat lag, den individen? Det är något vi funderar väldigt mycket på när vi värvar. Jag värvar inga strulpellar om jag inte vet att de kommer tillföra väldigt mycket på olika sätt. Vi håller oss till dem som vi tror är människor som är bra för vår grupp. 

Hur definierar du en "strulpelle"?

- Precis som på jobb när man tar referenser (skratt). Det är inte så svårt att få information i innebandyvärlden. Det är den enkla grejen, att jag kollar referenser. Sen får man tänka på vad man har i sin grupp och vad man vill tillföra och addera. Ibland kan det vara precis det man behöver – någon som skapar lite oreda och oro! Men det gäller att ha rätt balans på det där hela tiden, och tänka till kring vad man tar sig för. 

- Jag tror inte att det bara handlar om kvalitén på banan, det handlar om skallen och vanlig mänsklig uppfostran samt de grundläggande faktorerna som är väldigt viktiga för vad man har för värderingar, och hur man funkar i en grupp. Man träffas nästan dagligen i 9-10 månader om året, då gäller det att man funkar i en grupp, annars blir det jobbigt. Inte bara för tränaren utan även för alla som ska vara med dig hela tiden.

Till sist, om du fick välja ett drömnamn bland skånska spelare som inte spelar hos er nu – vem hade du tagit då?

- Det är Johannes Wilhelmsson i så fall, givetvis. Det är en drömvärvning för FCH och det har han varit i ett sekel nästintill. Det är klart att vi gärna hade sett ”JW” i en Helsingborgströja någongång i framtiden.

Tror du han kan hamna hos er nästa säsong?

- Nej, det känns inte så troligt. Han har spelat i Höllviken hela sitt liv förutom när han började i Näset, som är en grannklubb. Han håller på att bygga hus så jag tror inte han är så flyttbar. Det är inget vi har jobbat på så sätt.

Fakta: Skånska spelare i Helsingborgs trupp  

Linus Nordgren, Oliver Johansson, Kristoffer Fält, Eric Kihlman, Fredi Petersson, Patrik Nordgren, Jonathan Nilsson, Nicklas Lidholm, Pontus Sölve, Jonathan Edling, Joel von Reis, Oliver Windfeldt, Linus Malmström, Christoffer Andersson, Linus Bergström. 


TV: Blev nobbad av landslaget: "Det tog väldigt hårt"

Billy Nilsson: "Jag fick inte vara med i landslaget när jag var bäst på innebandy i landet" - "Jag festade inte på ett helt år, åt rätt och gjorde allting rätt"

Matchrapporter: Mullsjö vann trots uppryckning av FCH Svårstoppade FCH fortsätter vinna – 5-4 mot Hagunda Formstarka FCH tog ny seger mot Linköping Två snabba mål i sista perioden avgjorde för FCH mot AIK Förlustsviten bruten för FCH – efter 6-5 mot Nykvarns IF

Den här artikeln handlar om: