Krönika
Foto: Per Wiklund
SM-final
Krönika om semifinalserierna och den stundande drömfinalen
ANNONS

Innebandymagazinets damexpert ger sin syn på vad som hände i semifinalserierna och blickar framåt mot drömfinalen.

Förra veckan skrev jag om det ojämnaste slutspelet i modern tid efter att Pixbo Wallenstam och Thorengruppen ledde sina semifinalserien med 2-0 och såg ut att dansa hem varsin 3-0 seger. Men så blev det inte utan Endre vaknade till liv och tog två matcher och tvingade fram en avgörande och Mora tog en match och pressade Thoren i den sista.

Vad hände med Endre då som lyckades resa sig upp på åtta innan de blev knockade? I samma krönika som jag nämner ovan så kritiserade jag Endres förstafemma som nästan varit inne på alla målen bakåt och Endre vaknade till liv när coachen beslutade sig för att skrota den femman och sätta ihop en ny förstafemma med bland annat Ellen Bäckstedt och Wilma Johansson tillsammans. Helt plötsligt fick man en femma som producerade samtidigt som man blev av med en femma som läckte som ett såll.

Den avgörande matchen började väldigt nervöst från båda lagen men sedan i andra perioden ökade Pixbo tempot och Endres batterier tog slut. Jag har alltid gillat Endre så det var tungt att se dem få pyspunka i den avgörande matchen och jag tror faktiskt att detta var Endres bästa chans att vinna det så efterlängtade guldet. Gotlänningarnas trupp var den bästa någonsin och jag tror det kommer ta lång tid innan de ställer ett lika slagkraftigt lag på banan igen. Endre har spelat 16 raka slutspel sedan de gick upp till SSL och de här var deras fjärde semifinalförlust. Det brukar ju pratas om kvartsfinalspöken, som Rönnby drabbats av efter fyra raka förluster mot Pixbo, semifinalspöken, som Pixbo tidigare varit drabbade av med tre raka semiförluster efter guldåret. Endres problematik skulle jag säga är en kombination av bägge och de har helt enkelt fått ett slutspelsspöke på halsen. Av de 16 slutspel de har spelat så har man åtta gånger förlorat den femte och avgörande matchen.

Semifinalseriens bästa spelare: Moa Andersson och Frida Görtz

 

I den andra semifinalserien såg Thorengruppen ut att gå mot en ännu lättare 3-0 seger än Pixbo men det såg Morastjärnan Moa Gustafsson till att det inte blev. Hon sänkte på egen hand Thorengruppen med 4 mål och 2 assist i den tredje semifinalen och hennes bragdartade insats var en av de individuellt bästa slutspelsprestationer jag sett.

Men i den fjärde semin så tog både Moas och lagets energi slut efter halva matchen. På 38 sekunder gjorde Thorengruppen tre mål varav Sofia Joelsson stod för två grymt snygga volleymål. Ibland är sporten vi älskar så grym att drömmar kan krossas på just 38 sekunder, för där och då tog Moras säsong slut. En säsong som varit över förväntan och där laget presterat mer än vad de egentligen hade i sig med tanke på att de tappade fyra givan landslagsspelare inför säsongen. Moa Gustafsson visade dock upp för alla belackar, mig själv inkluderad, att hon kunde stå på egna ben utan både Anna Wijk och Johanna Hultgren. Det blir spännande att se vad som händer nu om det blir en spelarflykt eller inte, personligen tror jag att Gustafsson har spelat sin sista match i Moratröjan, vilket förklarar den plötsliga gråtattacken i intervjun efter sista förlusten som Expressen inte var sena med att slå upp stort. Precis som för Endre så tror jag att det kommer ta lång tid innan Mora kommer att kunna ställa ett stjärnspäckat lag på banan igen och det till och med kan vara så att dessa båda lag kan få slåss om ta sig till slutspel kommande säsong.

Semifinalseries bästa spelare: Sofia Joelsson och Moa Gustafsson 

 

Drömfinalen som jag förutspådde inför säsongen blir nu till verklighet men framför allt så kommer den att spelas på utsatt tid trots Corona-kaoset på herrsida. Ett beslut som jag som daminnebandyälskare tycker är helt fantastiskt. Nu blir det en hel dag där bara fokus hamnar på damfinalen och ingenting annat. Kan det bli mer drömfinal än så?

Ja faktiskt, Pixbo Wallenstam och Thorengruppen kan mötas öga mot öga för att spela om ett guld och jag tror att det kommer bli en fantastiskt spännande final. Det råder inget tvivel om att det är Thorengruppen som är favoriterna om man tittar på laguppställningen och tidigare möten mellan lagen. Alla som hävdar att Thorengruppen är nykomlingar och så vidare och därför är underdogs kan bara lägga ner. När Thorengruppen gick vidare efter sista semifinalvinsten så hade 15 av 16 startspelare en bakgrund i IKSU som är regerande svenska mästare. I rest my case.

Men trots att det är Thorengruppen som är favoriter så tror jag ändå att Pixbo kommer att sno guldet från Umeålaget. Pixbo har sett ruggigt starka ut i slutspelet och framför allt är det på grund av att de har tre väldigt bra och välkomponerade femmor. Thorengruppen har egentligen bättre namn på pappret för tre bättre femmor än Pixbo men man har bara lyckats få till en superfemma, som förvisso är sinnessjukt bra. Kan Pixbo ”offra” sin förstafemma med Krupnova och Ratajova i spetsen för att spela noll noll mot Kauppis och Joelsson. Så tror jag att Pixbo övriga två femmor med Elm-Stenberg-Berggren i spetsen kommer att gå plus på Thorengruppen två övriga.

Jag tycker att Joelsson och Emelie Wibrons sena ankomst in i laget har ”ställt” till med lika mycket som det har tillfört. Två spelare in betyder också två spelare ut och det ändrar på den inoljade tryggheten som man byggt upp under säsongen. Jag tycker inte att man hittat rätt än i de två övriga formationerna och att en sådan spelare som Maja Viström är poänglös i slutspelet när hon spelar med Emelie Wibron och Amanda Delgado Johansson säger en hel del.

Jag tror att det kommer bli en uddamålvinst för Pixbo och man kommer avgöra under ordinarie tid och det kommer bli en joker som blir matchhjälte i form av en nyligen comebackande Klara Loneberg som gått från att spela en period i tredjefemman i första matchen, till att spela hela andra matchen i tredjefemman till att starta den avgörande semifinalen i förstafemman.

  

TV: Blev nobbad av landslaget: "Det tog väldigt hårt"

Billy Nilsson: "Jag fick inte vara med i landslaget när jag var bäst på innebandy i landet" - "Jag festade inte på ett helt år, åt rätt och gjorde allting rätt"

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby

Den här artikeln handlar om: