Corona-kaoset
Daniel Lindkvist, ordförande i Falun, kommenterar covid-situationen.
Foto: Per Wiklund och Privat
Superligan

Flera spelare kan missa Faluns slutspelsmatcher

ANNONS

Daniel Lindkvist, ordförande i Falun, om den covid-drabbade semifinalen och en eventuell final.

Semifinalserien mellan Falun och Kalmarsund, som står 3-1 till Falun, har blivit framskjuten då båda lagen har drabbats av covid-19. De kvarvarande semifinalerna kommer spelas nästa vecka: 27 (tisdag), 28 (onsdag) och eventuellt 30 (fredag) april. De två första i Kalmar medan den sista i så fall spelas i Falun.

Beslutet togs efter dialog med de berörda lagen, Gavlehovshallen i Gävle, Föreningen Svenska Superligan samt sändande bolag SVT och Expressen.

- Från föreningens sida så jobbar vi med en scenarioplanering som tar sin utgångspunkt i att vi ska spela match på tisdag. Vi tittar på hur vi kan formera en trupp utifrån de sjukdomsfall som vi ändå har, där de (sjuka) helt enkelt inte är med, säger Daniel Lindkvist, ordförande i Falun till Innebandymagazinet.

- Vi för en dialog och har en scenarioplanering där vi ska sätta upp en matchtrupp där ingen av de som är konstaterat positiva är med. Det är tight med tid så vi behöver kunna sätta ett lag på banan och det ser ändå bra ut. Det är klart, tar man bort ett antal spelare som spelar regelbundet så får man ett försvagat lag. Men vi känner oss trygga med att vi kommer kunna ställa ett slagkraftigt lag på banan som inte har varit covid-drabbat – nu eller någonsin. Ingen av de som är med har haft det tidigare heller.

Hur är läget i truppen nu rent smittomässigt? Hur många är sjuka?

- Vi har redan från början sagt att vi inte går in på detaljer med antalet namn – det är inte relevant. Men som vi har kommunicerat så hade vi ett antal tillkommande fall utöver de som testats positivt när vi befann oss i Norrköping. Vi har ett antal spelare som inte är disponibla, skulle jag tro. Allmäntillstånden är förhållandevis bra så man kan spekulera i om de skulle kunna vara spelbara ändå, men vi tänker att det blir lite för tight. Blir det match på tisdag så kommer vi sakna ett antal spelare, det kan vi med enkelhet konstatera, men vi känner oss samtidig trygga. Vi kommer kunna skicka en trupp som är i spelbart skick – och som är bra nog för att ta en seger.

Om matchen hade spelats ikväll, hade ni kunnat ställa upp med två femmor eller fler då?

- Inte ikväll. Vi har karantärat samtliga spelare som var med på bortaresan senast, när vi insjuknade. Även de som är testade negativt, som vi testat om med PCR-test, är fortsatt negativa. De ska vara redo för spel men vi har valt att alla ska befinna sig i karantän i sju dagar. Ikväll hade vi inte kunnat spela utifrån det. Men ser man till spelarnas hälsotillstånd skulle vi kunnat ställa upp med tre femmor i princip, med spelare som inte har drabbats av covid.

Är det någon som mår allvarligt dåligt?

- Nej, det är det inte. Vi har haft ett par fall där de haft feber och varit risiga. Men i regel så har det snarare varit åt de andra hållet, vi har haft flera symtomatiska fall jämfört med de som känt av det.

Vet ni hur smittan kom in i laget?

- Nej, och det är inget vi lagt energi på att spekulera kring heller. Jag tror såhär: Alla är medvetna om att smittspridning har varit ett ganska stort problem, inte bara i Sverige utan i hela världen det senaste året. Att få covid har inte direkt varit svårt under den här tiden. I Sverige i stort är smittspridningen ganska hög. Våra spelare är inte heltidsproffs, de jobbar och studerar, så det finns en mängd olika varianter kring hur det här har kommit till. Det är inget vi lägger tid och energi på.

Hur känner du kring beslut som togs att skjuta på finalen en vecka?

- Jag har jättestor respekt för att det här är en stor och komplex fråga för alla inblandade parter. Jag är glad att jag själv kan sitta och tycka och tänka, från föreningens håll, i de här mötena. Sen har FSSL tillsammans med Svenska Innebandyförbundet en jätteutmaning med SVT, Gavlehov, hotell och allt som kommer kring arrangemanget. Jag är helt övertygad att de har gjort det bästa de har kunnat för att hitta en lösning på det här, det förhåller vi oss till. Jag vet inte om jag tycker så mycket. 

- Det är klart att man skulle önska att det här skulle avgöras på absolut bästa möjliga sportsliga sätt. Men nu hände det här. Alla gick in i en SSL-säsong med vetskap att det är väldigt osäkra förhållanden. Hur kommer det här spela ut sig? Att ett lag skulle drabbats av covid har alltid funnits med som en del i riskbedömningen. Det är samma sak där: Jag har inte lagt jättemycket energi på att värdera de beslut som tagits. Vi kommer följa de förutsättningar som råder. I det här fallet så ska det spelas en final den 2:a maj. Där är det vår ambition och vara med, och vi är trygga med att vi kommer kunna ställa ett lag på banan som inte har varit covid-drabbade. Så får vi ta det därifrån.

En spelare som inte var jättesugen att spela match på tisdag är Faluns storstjärna Alexander Galante Carlström, som gick hårt åt beslutsfattarna. 

- Viruset är allvarligt och förbundets beslut är ren idioti. De utsätter oss för en enorm risk. Jag har en kompis som spelar på lägre nivå och gick tillbaka för tidigt i träning efter han hade haft corona. Han fick ligga på akuten med hjärtproblem i nästan tre veckor. Att tro att vi ska spela en semifinal på tisdag när vi sitter i karantän fram till fredag–lördag. Det förstår ju alla att det är oacceptabelt. Det är ett konstigt beslut som baseras bara på det kommersiella och struntar i oss individer helt och hållet, säger han till Dalarnas Tidningar och tillägger:

- Vi spelare är bara brickor i det här, det känns som att förbundet struntar i vår hälsa.

Galante kritiserade förbundet för beslutet, men ni (FSSL) satt med på mötena och det sades att alla var överens. Delas inte Galantes åsikt av Falun som förening eller togs beslutet över era huvuden?

- Det får stå för honom. Jag har också läst intervjun och Galante pratar från sin sak, i egen person. Vi har en scenarioplanering som tar sin utgångspunkt i att vi ska kunna ställa ett lag på banan där ingen som överhuvudtaget varit covid-drabbad deltar. Vi kommer inte på något sätt äventyra spelarnas liv och hälsa, om man uttrycker sig lite drastiskt. Har man känningar eller på något sätt är drabbade av efterverkningar av covid, så ska man naturligtvis inte spela innebandy – på samma sätt som om man haft influensa, magsjuka eller vad du nu må vara. 

- Sen är det en ny sjukdom utan långtidsstudier, det är svårt att säga hur det är kan slå i efterhand. Men det finns en scenarioplanering som vi utgår ifrån – den innebär att vi har ett lag där ingen varit covid-drabbad. På det sättet har vi genomfört hela säsongen. Det är så här det sätt ut för alla klubbar och för fotbollen och hockeyn. 

Du tror inte att någon av de drabbade spelar nästa vecka eller i en eventuell final?

- Det är helt omöjligt för mig att spekulera kring. Det är en lurig sjukdom, vi har fall där man idag inte känner någonting eller har märkt av det överhuvudtaget. Sedan ska de testas med fysisk belastning lite, börja jogga igång och se hur det känns. Vi har människor kring laget som är duktiga med det här. Det är en individuell bedömning i varje enskilt fall. 

- De svaret vi har fått när vi stämt av med sjukvården, kring hur man ska förhålla sig, kommer ner till att det ska göras individuella bedömningar. Jag ska inte säga att det absolut inte kommer vara med någon i finalen den 2 maj som varit drabbad. Det är mycket möjligt att någon kommer vara med – men också mycket möjligt att ingen av dem kommer vara med. Vi får se lite hur det spelar ut sig fram tills dess. 

Går det att flytta fram finalen ytterligare några veckor? 

- Där och då, i mötet, så var beskedet att det är den 2 maj som gäller. Det förhåller vi oss till. Förändras spelplanen så får vi se om diskussionen aktualiseras. Utifrån IBF Faluns perspektiv så jobbar vi på med en planering som utgår från match på tisdag. Vårt fokus just nu ligger på att formera en matchtrupp som är tillräckligt bra för att ta oss vidare till final, och som bygger på att de spelare som varit covid-smittade inte kommer delta. 

Hur tycker du Kalmarsund har agerat i frågan? Både gällande sin smitta och i besluten som tagits.

- Hur de hanterat smittan vet jag inte i detalj förstås. Men vad jag kan utläsa av det som sagts så har de gått tillväga på samma sätt som vi har gjort. Vi har hanterat det här på bästa möjliga sätt utifrån de förutsättningarna som getts. Jag har ingen insyn i exakt hur Kalmar jobbar i detalj med sina spelare, så det ska jag hålla mig från spekulera i.

- Deras deltagande i mötena tycker jag har varit bra. Diskussionerna i mötena har präglats av lösningsfokus och pragmatism, och vi har hittat vägar framåt tillsammans. Min förhoppning är att vi kommer fortsätta göra det i den mån som krävs för fortsatta diskussioner.


TV: Billy Nilsson: "Delade ut mohikan-peruker till barnen"

Profilen om sin karaktäristiska mohikanfrisyr och att våga sticka ut.

Matchrapporter: IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun Pixbo fick en drömstart – vann efter förlängningsdrama

Den här artikeln handlar om: