Landet Runt
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Det beslutades på tävlingskongressen

ANNONS

Det blir ingen ny seriestruktur på herrsidan i förbundsserierna inom den närmsta framtiden.

I helgen som var hölls den extrainsatta tävlingskongressen där samtliga 21 distrikt var representerade samt 45 av förbundsserieföreningarna. Där tog det bland annat beslut om att höja åldern på JAS på damsidan från 17 år till 18 år samt att även USM för 16-åringar infördes på tjejsidan. 

Däremot kom man inte fram till något beslut i den frågan som låg bakom att man satte in en extra tävlingskongress. Nämligen hur seriestrukturen skulle se ut på herrsidan i förbundsserierna efter att Visby motionerat om att gå från två Allsvenskor till en. Fyra förslag togs fram på olika strukturer där man bland annat pratade om att införa en Elitserie och en Superetta. Läs mer om de fyra förslagen här.  

- Förbundsstyrelsen valde att dra tillbaka förslaget. Frågan återremitterades också av kongressen till Förbundsstyrelsen för fortsatt utredning för beslut vid nästkommande kongress, skriver Förbundet på sin hemsida.  

Läs Förbundets hela rapport från tävlingskongressen nedan:

Tävlingskongressen behandlade först motioner från distrikt/föreningar och beslutade utifrån desamma bland annat att:

- åldersindelningen för JSM/USM fr o m 2021/22, utifrån motionerna från Upplands och Värmlands Innebandyförbund, är följande:
- JAS spelas för 18 år (för såväl damjuniorer som herrjuniorer)
- USM spelas för 16 år (för såväl flickor som pojkar)

- införa Nationella spelformer för grön och blå nivå utifrån Förbundsstyrelsens förslag, justerat med Östergötlands Innebandyförbunds motion, dvs. spel med 4 mot 4 på hela den blå nivån, med stöd av 251 bifallna röster. Det sistnämnda, utifrån motionen från Östergötland om spel 4 med 4 på hela den blå nivån, som bifölls utifrån yrkanden från motionären, Norrbotten, Stockholm och Värmland, ska vara implementerat i sin helhet av alla distrikt (på hela blå nivå) till säsongen 2022/23.

- dubbel licens ska i fortsättningen även kunna nyttjas nedåt (dock fortsatt max 5 dubbla licenser per lag oavsett uppåt/nedåt).

Därefter behandlades Förbundsstyrelsens förslag till serieutveckling utifrån uppdraget från Tävlingskongressen i november 2020:

- Förbundsstyrelsen valde att dra tillbaka förslaget. Frågan återremitterades också av kongressen till Förbundsstyrelsen för fortsatt utredning för beslut vid nästkommande kongress.

Slutligen fastställdes uppdaterade Tävlingsbestämmelser för säsongerna 2021/22 och 2022/23 utifrån Förbundsstyrelsens förslag med följande förändringar:

- som tidigare gäller att för deltagande i distriktslag att spelare ska vara licensierad för en förening som tillhör distriktet en (1) månad innan aktuell tävling (ingen förändring jämfört med tidigare).

- samtliga föreningar kan fortsatt teckna samarbetsavtal (inga undantag).

Tävlingskongressen avslutades kl. 17.15 och detaljerad information från densamma kommer framgå av protokollet från mötet som kommer att publiceras när det är justerat av berörda parter.

Nästa ordinarie Tävlingskongress genomförs i november-december 2022.

Mer information (samtliga möteshandlingar etc.) om den extra Tävlingskongressen 18 april 2021.

Den här artikeln handlar om: