Corona-kaoset
Oviss utgånge för Kim Nilsson och hans Kalmarsund i slutspelet.
Foto: FBC Kalmarsund
SM-slutspel

Kalmarsund: "Kan mycket väl bli så att Falun får segern"

ANNONS

Det råder fortsatt stor ovisshet kring semifinalen mellan Kalmarsund och Falun.

Igår hade Kalmarsund möte ihop med Falun, Svensk Innebandy och FSSL. På agendan stod bland annat att lösa den situation som uppstått – båda lagen är drabbade av Corona, mitt i en brinnande semifinalserie som Falun leder med 3-1. 

- Det var ett bra möte med fyra parter som har en sund inställning i frågan. Allas inställning är att det ska avgöras på planen i första hand. Sen är det en komplicerad fråga eftersom båda lagen har rätt så många smittade i dagsläget. Vi vet inte omfattningen av det, säger Kalmarsunds klubbchef Per Viberg till Innebandymagazinet.

Inledningsvis verkade utfallet bli att Kalmarsund skulle vinna på WO, då Falun var först med att meddela sin smitta. Det motsatte sig Kalmarsund som efter tester fick reda på att även de hade smittade spelare. Mötet mynnade senare ut i att serien pausas tills vidare.

Finalen spelas om bara en vecka, nästa lördag, och med karantänregler så blir det svår att genomföra den med antingen Falun eller Kalmarsund på banan.

- Ser man realistiskt på det så säger jag så här: Vi respekterar vilket beslut man än tar i frågan. Från vår sida börjar vi komma till vägs ände, vad som är värt just nu. Vi har klarat oss rätt så bra och nu har vi rätt många spelare som har konstaterad Covid. Det vi gör nu är att vi testar hela truppen. Vi kommer inte kunna spela match nästa lördag (SM-final), det kommer troligtvis inte Falun heller komma göra. Vi kommer sitta i karantän till minst torsdag-fredag nästa vecka. Ska en semifinal fortsätta, med vår medverkan, kan den tidigast spelas vecka 17 (vecka 15 nu). 

- Det här är en problematisk fråga. Även om man tilldömer Falun segern i den här matchen så är det högts osäkert huruvida de kan spela SM-final, de kommer vara i karantän. Man brukar åka på torsdagen och då sitter de fortfarande i karantän. De hade fått åka direkt från karantän till Gävle. Så frågan är större än så, det kommer vara svårt att genomföra en SM-final även med Falun. 

Pratade ni om att skjuta på SM-finalen under mötet?

- Det pratade vi inte så mycket om. Det som vi tycker är glädjande är att det är fyra parter som har sunt förnuft och ser sunt på frågan. Utifrån det är det Svensk Innebandy som fattar ett beslut i frågan. Det mandatet – och vårt förtroende – har de att göra. Ser man på det tillfällig regelverk som finns så ska ju Falun tilldelas en seger.

Enligt regelverket ska det lag som leder en matchserie, där båda lagen är smittade av covid-19, tilldelas segern. Varför kom inget sånt beslut om Falun, som leder serien, igår?

- Bara för att den pausas så ska man inte tro att matchserien skjuts upp, det kan mycket väl bli så att Falun tilldöms segern. Sen tror jag inte att någon tycker det är optimalt för sporten. Ser man på bandyn så flyttade man herrarnas SM-final för att man vill att det ska avgöras på planen. 

Om Falun blir klara för finalen, under någon omständighet, men inte kan spela finalen på lördag – tilldelas motståndarna guldet då?

- Ser man på regelverket så är det likadant i finalen som i semifinalen. Då är det en följd av det beslutet.


TV: Billy Nilsson: "Tufft att växa upp utan sin mamma"

Innebandyprofilen Billy Nilsson berättar om den tunga delen av hans uppväxt.

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: