Corona-kaoset
Hampus Ahrén och Mattias Samuelssons avtal kan ha gått ut om SM-finalen skjuts fram.
Foto: Per Wiklund
SM-slutspel

Potentiella kontraktsproblem i slutspelet: "Problematiskt"

ANNONS

Storvretas sportsligt ansvarige, Henrik Ededahl, kommenterar gårdagens turer kring den inställda semifinalen.

Både Falun och Kalmarsund har corona-smitta i sina trupper. Därför har den semifinalserien, som Falun leder med 3-1, lagts på is. Vad utgången blir är högts oklar då SM-finalen spelas nästa lördag.

Förbundet har tidigare kommunicerat ut att om båda lagen är smittade och inte kan slutföra matchserien så utses det laget som leder matchserien som segrare.

Gårdagens turer inleddes med att Falun inte kom till spel och då var det på tal om en Walk Over-seger för Kalmarsund, men en stund senare berättade även Kalmarsund att de också fått smitta i sin trupp.

Den andra semifinalen spelas mellan Storvreta och Mullsjö. Storvreta leder med 3-2 i matcher och kan bli klara för final om man vinner kvällens möte. Men vilka eventuella motståndare som står på andra sidan i finalen är alltså högt ovisst. 

Henrik Ededahl, sportsligt ansvarig i Storvreta, ger sina tankar om den kaotiska torsdagen.

- Jag tycker det är helt rätt att man (Falun) vänder när man har en okontrollerad smitta. Det var ett väldigt klokt val. Jag blev lite förvånad att det sedan visade sig att Kalmarsund också hade smitta i laget, även fast man inte har sagt det förrän Falun talade om var de var. Hur hade man gjort om Falun inte fått det, hade man mörkat och spelat då? Men det var ett helt rätt beslut av Falun att vända hem, säkerheten går först, säger Ededahl till Innebandymagazinet.

Hur känner du inför beslutet att pausa matchserien?

- Det finns ett antal frågeställningar i det här. Att pausa är en sak, men ska man titta från Folkhälsomyndighetens sida så satt spelare i Faluns buss och Kalmarsunds spelare har träffat varandra. De har sju dagars karens efter det att man har haft symptom. Har man inte haft symptom så är det sju dagar efter provsvar. Det gör att inga av de här spelarna kan vara spelbara före nästa fredag – dagen innan SM-finalen. Skulle man få ytterligare Corona-fall däremellan så kommer de inte hinna bli friska till finalen. Det är ett problem. 

- Ska man kunna spela de här matcherna så ska man avgöra det här på fredag för- och eftermiddag i någon form av matcher eller hur man nu gör det. Det är upp till förbundet att besluta. Beslutar man att spela den här matchserien i bäst av fem, och säger att Falun redan har vunnit? Då blir nästa frågeställning om den ena semifinalserien spelas i bäst av sju och den andra i bäst av fem, eller vad säger regelverket? Det är något som jag tycker förbundet ska fundera på. Vi vill gärna spela bästa av sju, det är det vi har gått in med i det här. Det blir en regeltolkning igen, helt enkelt. 

Möjligheten att flytta SM-finalen till ett annat datum har varit på tal, men inte heller en sån lösning är problemfri.

- Då hamnar man i en hypotetisk fråga: Om vi eller Mullsjö får ett Corona-utbrott den 27:e, skjuter man fram finalen ytterligare en vecka för oss då? Eller skjuter man den bara för Falun eller Kalmarsund? Det blir några frågeställningar för förbundet att fundera över och ta beslut om.

En annan hypotetisk situation som kan uppstå är att spelarnas avtal med klubbarna kan ha gått ut, om finalen spelas efter den 30 april. För Storvretas del så går spelarnas kontrakt ut just den dagen.

- Hur ser det ut om vi spelar en match den första maj, vilket det skulle bli om vi skjuter fram finalen en vecka? Då finns det, teoretiskt, en avtalsproblematik med spelarna.

I Storvreta finns det en stor andel nyckelspelare som ännu inte förlängt sitt avtal inför nästa säsong: Mattias Samuelsson, Jimmie Pettersson och Henrik Stenberg kommer att sluta.  Rasmus Sundstedt, Victor Andersson, och Hampus Ahrén har också utgående avtal.

Finns det någon dispens i så fall, att kontrakten förlängs någon vecka?

- Det är något som förbundet får gå in och säga att ”så här är det”. Sen tror inte jag någon av spelarna, i varken Storvreta eller Mullsjö, skulle säga ”nej tack, jag vill inte spela SM-finalen för det har gått en dag över mitt kontrakt”. Men det är ändå något man ska ha med i den juridiska aspekten för vi har inte kollat på vad det skulle innebära. Därför är det viktigt att man får ett beslut så snart som möjligt.

Är det något som hindrar er att skriva korttidskontrakt på en vecka bara?

- Det är det väl inte. Det som skulle kunna vara problematiskt är om en spelare i Mullsjö har skrivit på för, låt säga, Växjö. Och det avtalet börjar att gälla från och med den första maj. Då blir det ytterligare en förening som ska in i den här dimensionen. Men det är inget som inte går att lösa. Det viktiga är bara att vi får veta vad vi ska förhålla oss till. Eller att man spelar den sista matchen på fredagen istället, då finns inte problematiken. Men det där har nog förbundet kontroll på.

Kan det till och med bli så att era nyförvärv Andreas Stefansson och Otto Weidmann, vars avtal börjar gälla den 1 maj, spelar en eventuell SM-final?

- Nej, det skulle jag inte tro (skratt). Det känns inte troligt. Men rent avtalsmässigt skulle det kunna vara så.

Hur hade du löst situationen om du själv fått bestämma?

- Hur man än gör så kommer det bli någonting som inte blir bra åt endera håll. Det man kan tycka är att det är ganska gott om tid till lördag för att ha ett lag på planen oavsett vilka som går dit. Börjar man göra förändringar i corona-kompendiet och flyttar och trixar, då måste man tänka på vad det innebär för fortsättningen. Jag är inte ett dugg avundsjuk på dem (förbundet), jag förstår att det finns mycket problematik i det.


TV: Blev nobbad av landslaget: "Det tog väldigt hårt"

Billy Nilsson: "Jag fick inte vara med i landslaget när jag var bäst på innebandy i landet" - "Jag festade inte på ett helt år, åt rätt och gjorde allting rätt"

Matchrapporter: JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Fyra matchbollar för IBF Falun efter ny seger Kalmarsund tog ny seger mot Växjö Storvreta tog ny seger mot JIK Likaläge i matchserien efter Växjös seger mot Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: