Falun-Kalmarsund 4-5 (3-1 i matcher)
Alexander Galante Carlström och Gustav Wadell.
Foto: Albin Skur, FBC Kalmarsund
Superligan

Tokhyllningen efter segern: "Förstått vad det är som biter"

ANNONS

Alexander Brinkmanns om taktiska dragen som hjälpte Kalmarsund till att besegra Falun.

Det var vinna eller försvinna för Kalmarsund i dagens bortamatch mot Falun. Förlust hade inneburit respass med 4-0 i matcher, och den utgången var givetvis ingen spelare i Kalmarsund sugen på. Det märktes också i spelet, där de stundtals bjöd på en helt annan insats än vad de visat upp i perioder av matchserien – idag vann man med 5-4.

- Det blir lätt att man jämför med tidigare matcher, och idag är vi lite stramare och lite mindre bjussiga. Fram till vårt spel med bollen de sista tre minuterna så tycker jag att vi gör någon form av arbetsinsats som förtjänar lite medstuds, och så vinner vi! Men det är en klart utvecklingsbar insats, säger tränaren Alexander Brinkmann till Innebandymagazinet efter matchen.

Effektiviten var på Kalmarsunds sida idag och man gick upp till en 2-0-ledning med 13 minuter spelat. Alexander Galante Carlström kunde reducera i powerplay strax innan pausvilan. Man gick in till tredje med en 3-2-ledning som snabb blev till 4-2 efter att Kevin Haglund överlistat Johan Rehn i ett friläge – därmed tog han revansch på Falun-målvakten efter straffmissen i match två. 

När Simon Nilsson sedan fullbordade sitt hattrick med 5-2-målet säkrades segern till Kalmarsund, även om Falun kunde trycka in två bollar med en slutforcering. 

Vinst idag – men vad kan ni utveckla i spelet framöver?

- Det uppenbara på en gång blir spelet med bollen de sista tre minuterna, samt spelet utan boll för all del också. Men framförallt så känns det som att från att ha varit ut med bröstet och starka på bollen i 57 minuter så kändes det som vi blev lite klena sista tre.

Att Falun ändrat om i sina formationer har varit uppmärksammat då det stundtals gett fin effekt. Idag var det Kalmarsunds tur att mixtra om i laget och även det gav bra utdelning. Redan i förra matchen gjordes några förändringar och idag hade följande skett:

- Marcus Johansson gjorde Kim Nilsson sällskap i tredjekedjan

- En nykomponerad förstakedja där Kevin Björkström lämnat backpositionen för att göra Kevin Haglund och Tim Nyander sällskap

- Tobias Lindström flyttades upp i förstafemman och bildade backpar med Simon Nilsson.

- Anton Nilsson ersatte Lindström i man-man-femmans backpar ihop med Gustav Wadell.

Ni ändrade lite i formationerna till dagens match, vart fick ni bäst träff där tycker du?

- Det känns inte som det påverkade så mycket faktiskt. Det var mest spelarnas arbetsinsats och inställning. Vi bröstar upp oss och är ett riktigt innebandylag. Vi hade nog kunnat ställa upp laget hur som helst när de jobbar så här hårt. 

Tobias Lindström som fick en friare mer offensiv roll idag istället för att spela i man-man där han brukar, hur tycker du han skötte det?

- Det kombineras av att våra två kanske bästa utespelare de tre tidigare matcherna har varit Gustav Wadell och Anton Nilsson. De har oftast alternerat med att spela med ”Tobbe” förut i man-man-femman och konkurrerat om den ”fjärde backplatsen”. Där kändes det som om dem två skulle spela mycket och då får man hitta formationer där man får ut det. 

- ”Tobbe” kändes bra, bolltrygg och var som han brukar kunna vara i försvarsspelet. Han är bra på att vinna boll också. Sen var han en av dem som bidrog till att vi vände spelet lite bättre framåt, och han hade ganska bra med idéer med bollen framåt också. Så han gjorde det bra!

Notabelt var också Gustav Wadells match i matchen mot Alexander Galante Carlström, och trots att storstjärnan petade in två bollar så stod Wadell för en utmärkt insats vilket Brinkmann inte var sen att notera.

- Galante var gjort sex mål på fyra matcher va? Tre är mot våran förstafemma, två i powerplay och ett 6-mot-5. Så han har inte gjort något mot vår man-man tror jag. Mycket av det är Gustav Wadells förtjänst. Det är rätt så sjukt det där, att hålla Galante på sex mål på fyra matcher och nästan landa i att det är rätt bra (skratt), men han är ju bra. 

Wadell, född 2000, fostrades i Salem och förädlades i RIG Umeå innan han skrev på för Kalmarsund förra säsongen, och har fått en nyckelroll i årets slutspel.

- Gustav Wadell gör det jättebra och han har liksom förstått vad det är som biter. Det är en sak och springa efter en kille som är duktig i 60 minuter, och så tror man utifrån att det är enkelt, att det bara handlar om lungor och lite inställning. Han har förstått och det tror jag båda dem två känner!

Fotbollsspelaren och förre landslagsmannen Pontus Wernbloom ska ha sagt att hans jobb är att få spelare som Ronaldo att tycka det är tråkigt att spela fotboll, har era man-man-spelare lite samma inställning mot Galante och gänget?

- Jag har inget till övers för Pontus Wernbloom men det sa han bra. Men vi vann en match idag och vi är inte i position att snacka så mycket, vi ska förbereda oss bra tills på torsdag. Men det är väl underförstått på något sätt, tycker en av världens bästa spelare att det är tråkigt att spela så är det bättre än att han tycker det är roligt att spela. 

Kim Nilsson gjorde hattrick senast men fick sparsamt med speltid idag, då han fortfarande återhämtar sig efter covid-19. Hur går tankarna med hans matchning?

- Vi bedömer att han inte klarar särskilt mycket belastning. Det blir väldigt lekmannamässigt från min sida att säga exakt vad man drar gränsen för det. Vi tänker att han behöver vara fräsch när han är på planen. Kan han inte vara det så kan vi inte spela honom. Filip Stjernberg och Kevin Haglund, som är på samma position, gör det jättebra. 

- Han (Kim) kommer in vissa byten och förra matchen gjorde han tre mål, idag bidrar han mycket till trygghet i spelet med boll i tredjefemman. Jag vet bara hur jag skulle tänka om man mötte Kim Nilsson i en tredje-kedja, att man hela tiden får förhålla sig till att han finns – oavsett hur mycket han spelar eller hur fit han är. 

En annan spelare som inte syntes lika mycket var Marcus Johansson. Forwarden, som slutar efter säsongen, hade i princip lekstuga i kvartsfinalerna mot Linköping men mot Falun har han gått poänglös i alla fyra matcher.

Vad beror det på, att Johansson gått tyngre på sistone?

- Att Falun är bättre. Ganska mycket bättre än Linköping. Samt att vi har, i relation till vårat motstånd, varit sämre. Matcherna har inte riktigt varit likadana. Det delar han väl med ganska många. Sen har vi tyckt att vi blivit lite för hårt straffade i den femman, det funkar inte att bli av med bollen och åka på en spelvändning, istället för att spela framåt och göra mål som vi brukar göra. Det är ganska stor skillnad. 

- Men vi vet var vi har han och Kim. Det kändes bra idag men vi får se vad som händer framåt. När vi spelar match nästa dem så är de väl inte sönderbelastade från de senaste dagarna, med tanke på att vi fick extra vila inför dagens match samt att de knappt spelade idag.

 Match fem spelas i Kalmar på torsdag, matchstart 18.30.


TV: Därför lämnar Billy Nilsson SSL

Profilen vill ta Gävle till SSL-kval: "Jag kommer göra en jättesäsong"

Matchrapporter: IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun Pixbo fick en drömstart – vann efter förlängningsdrama

Den här artikeln handlar om: