Allsvenskan Södra
Allsvenskan södra

Hoppar av uppdraget: ”Jag stänger inga dörrar för innebandy"

ANNONS

Rutinerad idrottsprofil avslutar sitt uppdrag i Lindås efter en säsong.

Lindås IBK gjorde en prestigerekrytering i början av 2020 till sitt marknadsarbete. In kom den erkänt och duktiga idrottsledaren Mats Jansson som jobbat för såväl Örgryte IS som Sävehof IF. Dessförinnan hade han under massor av år varit VD för OLKA Sportresor. Men nu är det slut, han meddelade att han slutar i Lindås som har lag i allsvenskan på herr och damsidan

- Det är ett personligt beslut och jag ser ifrån emot att göra något annat. Gärna inom idrotten i någon roll och jag stänger inga dörrar för innebandy heller, säger Mats Jansson till Innebandymagazinet.

Det har varit ett utmanade år för alla som jobbar med marknadsfrågor, inte minst för Lindås IBK. Mats Jansson skrev på sitt avtal med Lindås i januari 2020 för att sedan börja den 1 april.

- Nar jag skrev avtalet var inte covid-19 uppfunnet. När jag sedan startade mitt arbete var det mesta pausat. Sedan såg det bättre ut och vi kunde börja jobba på riktigt. Vi planerade flera nätverksträffar men så stängdes allt ner igen och då fanns det inte så mycket att göra. 

Hur ser du på året som du arbetade med innebandyn på heltid?

- En stor utmaning. Jag visste att det är tufft att ta sig an marknadsfrågor inom innebandyn men med facit i hand var det ännu tuffare än jag föreställt mig trots alla mina år inom idrotten.

Vad upplever du som gör att det är svårjobbat?

- Avsaknaden av medial uppmärksamhet är slående. För att få ett bredare engagemang ligger det innebandyn i fatet att det enbart är kretsen som är aktiva som följer sporten, även om mängden spelare och ledare är otroligt stor.  Innebandyn behöver vinna in publiken som är allmänt intresserad av idrott, den som idag tittar på SVT och de andra större TV-sändningarna. 

Mats Jansson pratar mycket om att det handlar om att ha is i magen och jobba långsiktigt tillsammans med ett stort hjärta i det man håller på med. Men hur man vänder och vänder är det svårt att få genomslag i storstäderna. 

- Det är finns talande exempel. När klassiska handbollsklubben RIK missade slutspel blev det mycket skriverier. När Pixbo missade slutspel för andra gången någonsin skrevs inte en endaste rad. Inte heller uppmärksammades Lindås när vi nådde kval till SSL. När lämnade handbollen för innebandy skrev media om detta men när jag lämnar innebandyn väljer samma media att inte skriva om det trots nästan exakt samma pressmeddelande.

Nu har vi konstaterat fakta men vad anser du behövs göras?

- Det är ett lagarbete där många måste göra skillnad där det räknas. Det är många som behöver göra skillnad på Svenska Innebandyförbundet och lokalt på distriktsnivå. Jag personligen har positiva erfarenheter av dem men det som görs idag är inte tillräckligt. Det behövs jobbas mer och hårdare och även annorlunda mot idag.  

Hur tycker du att klubbarna ska tänka inför framtiden?

- Det är många idrotter som haft det tufft under det senaste året. Utan publik så finns det inget värde i att synas i arenan eller göra något där. Jag hörde att Frölunda Indians tappat 60 procent under detta året. Det är ett nytt läge. Kanske måste man som klubb bjuda på exponering och hoppas att de vill komma tillbaka eller vara med i framtiden.

Vad kan innebandyn bli ännu bättre på tycker du?

- Ta vara på kunskap som finns inom rörelsen och samarbeta. När jag jobbade med Sävehof hade vi 3-4 marknadsmöten per säsong där vi hjälpte varandra. Eftersom vi kommer från olika områden så konkurrerade vi inte på hemmamarknaden. Innebandyn behöver forum för att bli framgångsrikare på marknadssidan. Potentialen i innebandyn är enorm så det är bara att bli bättre så kommer intäkterna att öka.  


Matchrapporter: Lindås Rasta säkrade seriesegern efter 11-3 mot Floda Lindås Rasta upp i serieledning efter seger i toppmötet med Skoghall Klart nu: Mölndals IBF åker ur serien efter ny förlust Målfest när Lindås Rasta krossade GS 86 i Lindås Waves Arena Lindås Rasta besegrade Backadalen och toppar nu tabellen

Den här artikeln handlar om: