Semifinal: Thorengruppen-KAIS Mora
Ett mycket svårslaget gäng spelare.
Foton: Per WIklund och Tomas Brandt Wangel
Superligan

Fantastiska siffrorna: Förlorar blott var 14:e match

ANNONS

IKSU och Thorengruppens kärnspelare utgör ett av tidernas främsta innebandylag.

IKSU har varit Sveriges stora dominant de senaste åren. Man har vunnit 3 av de 4 senaste gulden och när en stor majoritet av truppen flyttades över till Thorengruppen i år, så har samma kärna chans att vinna ytterligare en medalj av den ädlast valören.

Thorengruppens spelare har varit noga med att inte beblandas för mycket med IKSU, men faktum är att 15 spelare i dagens trupp har varit bärande spelare även i IKSU de senaste åren: Amanda Delgado Johansson, Ellinor Berling, Sandra Svärd, Maja Viström, Louisa Turton, Jonna Stenvall, Cornelia Fjällstedt, Myra Aggestål, Emelie Wibron, Oona Kauppi, Veera Kauppi, Sofia Joelsson, Clara Forssén, Lovisa Hedin och Emelie Fällman. Den kärngruppen har också fått sällskap av lite yngre spelare som pendlat mellan att spela för både Thoren och IKSU.

Nämnda spelare har, förutom gulden, också varit väldigt svårslagna. På sina 100 senaste matcher, slutspel inräknat, har man förlorat blott 7 (!) matcher. Ett facit som är lika enastående som svårslaget. 

- Det är imponerande, skulle jag ändå säga. Historiskt har vi varit extremt bra under seriespelet, medan andra topplag har varit mer ojämna. Vi har haft en stabil grund hela tiden, säger Amanda Delgado Johansson, som kom till IKSU 2015/16, till Innebandymagazinet.

Utgör den här kärnan ett av Sveriges bästa lag genom tiderna?

- Ja, med tanke på de poängrekord som vi slagit med åren, och de spelarnas om vi har, så skulle jag absolut säga att vi är det. Sen är de alltid svårt när man är mitt i det, det är lättare att se tillbaka på det när man blir äldre. 

En stjärnspäckad trupp är inte alltid lika med bra resultat. Vad är det som ni och IKSU lyckats med så bra, förutom den kvalitén som funnits i truppen?

- Mycket sitter i väggarna från IKSU-tiden. Vi är extremt professionella och har alltid haft en bra träningskultur med många spelare som vill mycket. Både på planen men också med att få ihop gruppen, vilket är extremt viktigt för att gå hela vägen. Mycket professionalitet för att få det att bli bra.

Finns det någon speciell person, en spelare eller ledare, som var viktig för att sätta den här kulturen?

- Vem som satte kulturen från början är svårt för mig att säga. Men Susanne Ekblom, Josefina Eiremo, Therese Andersson…det är många av dem spelarna. Sen är det spelare nu i modern tid också. Nu har jag som aktiv fått ta över ihop med spelare Cornelia Fjällstedt och Emelie Wibron, det är många som för det vidare. Vi är duktiga på att hela tiden trycka på det nu. 

Thorengruppen som förening har aldrig vunnit något SM-guld, men chanserna får ses som goda i år då man övertygat rejält i grundserien – även när spelare som Veera Kauppi, Sofia Joelsson och Emelie Wibron missat delar av eller hela säsongen fram till slutspelet. Först ska man ta sig förbi semifinalen och där väntar en gammal slutspelskombattant: KAIS Mora.

- Jag tror alla hade en bra känsla över att det blev dem. Det stod mellan Sirius och Mora och det kändes som det kvittade mellan de lagen nånstans. Men det känns bra att det blev Mora.

Vad tycker du om årets Mora?

- De har imponerat med tanke på de spelartappen de hade inför säsongen, de har gått över förväntan. Det är ett stabilt lag med några spetsspelare som kan gå in och avgöra matcher. Vi är framme i en semifinal så det är aldrig enkelt, så klart.

Vilka spetsspelare är det ni behöver se upp med? De första tankarna går ju till storstjärnan Moa Gustafsson.

- Ja, framförallt blir det Moa. Hon är den bästa poängspelaren hos dem. Bakifrån är det My Kippilä, så klart, som också är en poängspelare fast från backplats. Hela deras förstafemma är riktigt bra, så vi får sätta stopp dem.

Vad blir nycklarna till att gå vidare till finalen?

- Dels är det att vi stänger ner deras förstafemma, men också att vi själva kommer upp i nivå. Att poängspelarna vi har kommer in i matcherna och levererar. Vi har varit stabila bakåt hela säsongen och bra framåt, så det är framförallt att fortsätta som vi gjort – men att vi växlar upp lite till.


TV: Faluns blomstrande #ibsilly: "Gjort klart med tre riktiga tungviktare"

Sportchefen Daniel Dalbjer berättar varför Falun kommer göra SSL:s bästa Silly season i år.

Matchrapporter: 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen Thorengruppen sköna start – vann mot Täby Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger

Den här artikeln handlar om: