SSL-kval: Djurgården-Warberg
Foto: Innebandybilder.
SSL-kval

Långintervju med Djurgårdens tränare: "Det är helt vansinnigt tufft"

ANNONS

Mikael Öhman om SSL-kvalet, Stockholmsinnebandyn och bristen på halltider.

Djurgården slutade etta i Allsvenskan Norra och fick då välja motståndare i kvalsemifinalen till SSL. Valet föll på tabellfyran Visby, ett motstånd man lyckats städa av efter tre matcher i kvalet. Första matchen vann med med 5-4 efter sudden på hemmaplan, mötet på Gotland förlorade man med 6-2 och igår spelades det tredje och avgörande mötet mellan lagen.

När 60 minuter var spelade så var ställningen 6-6, men i sudden death kunde målmaskinen Patrik Kareliusson avgöra och skjuta Djurgården till en kvalfinal mot Karlstad.

- Det var fantastiskt, jätteskönt. Vi släpper in mål på sådana saker som vi har varit förberedda på. Det känns som en riktig fadäs i våra ögon. Därför var det extra skönt att vinna, säger Djurgårdens tränare Mikael Öhman om gårdagens match.

- Vi hade ganska bra koll på Visby, sen är de riktigt jävla bra – vi var oroliga för dem. Bara för att man väljer ett lag så behöver det inte betyda att de är dåliga. De har slutspelsrutin, de var i SSL förra året, har bra ledare och matchvinnare. På så sätt var det tufft. Sen är det mycket nerver som avgör i såna här slutspelsmatcher, det fäller avgörandet till slut.

- Sen har vi Patrik Schantz, Gafvelin och Kareliusson och de här killarna som inte blir nervösa när det är slutspel, de växer istället. Då är det häftigt! Det skönaste var att vi kan andas ut och börja på en ny finalserie, där vi inte har kniven på strupen i första matchen.

Är det er rutin som avgör matchserien?

- Det vet jag inte. Det är många som har hakat upp sig på vårat bäst före-datum, men vart jag än kollar så är det lag som har äldre spelare än oss. Men visst är det så, Patrik Schantz har gjort 500 poäng i Allsvenskan och Patrik Kareliusson har gjort flest assist i serien. Alla som är över 30 i vårat lag har varit med länge på elitnivå. Sen har vi unga och hungriga spelare med.

- Jag vet inte om det är rutinen, de har ju Wilmer Viinamäki och de här killarna som har rutin. Han (Viinamäki) har för vana av att avgöra matcher också. Chanserna var ju lika många om man ska vara ärlig. Det kunde varit Visby som stod som vinnare. Vi är helt överlägsna när vi vinner första matchen i sudden. Deras målvakt (Rasmus Ekström) räddar 46 skott totalt, det är så otroligt mycket avslut från oss. I match två gör de 3-2 med sex minuter kvar och då rinner det iväg. Den här matchen var betydligt jämnare än de andra två. Jag har tur att kunna sitta här idag och le som en segrande coach.

Ni kommer få möta Karlstad i kvalfinalen i bäst av fem, ett lag som slutade tvåa i Allsvenskan Södra. Vad är din reaktion på att det blev just dem som motståndare?

- Det ska bli jättekul. Det som är häftigt för oss är att alla snackar om att den södra serien är så mycket bättre hela tiden. Vi tog mest poäng av alla lagen i de båda serierna och släppte in minst mål. Det ska bli häftigt, Karlstad har en del killar som gillar att göra poäng och de har varit uppe i SSL till och från. 

Är Karlstad redan färdigscoutade eller inleds det arbetet nu?

- Jag kan säga att vi fortsätter med det arbetet. Färdigscoutad blir man aldrig, definitivt inte i en finalserie. Har du scoutat dem tillräckligt i en match och de gör en mindre bra match, så ändrar dem på det. Då måste man scouta om. Det är det som är så roligt med en finalserie, att coacherna verkligen får vara aktiva hela tiden. Så jag fortsätter scoutingen på Karlstad, det är det lag som jag scoutat mest i Södra.

Vad kommer bli avgörande i matchserien?

- Den coachen som har scoutat bäst. Vi är ganska så nöjda med vår bredd. Det laget som orkar köra på flest spelare längst, som vågar utföra uppdraget, tror jag kommer vinna. Vad det gäller spetsen så tror jag båda lagen har samma. Jag har sett en del matcher, de låg under rejält mot Lindås första matchen och vänder sedan och vinner två raka. Det är en jättestyrka i sig, det är lite obehagligt att de lyckas med det. Men vi har inte en enda storförlust i år, och har knappt några förluster, vi har aldrig legat under med så mycket bollar. 

- Det är två olika serier, det är svårt att jämföra dem mot varandra – det går aldrig att göra det riktigt. Det är en jätterolig utmaning, man får njuta av stunden av att få gå så här långt och att möta lag från andra serien. Nu börjar ett hårt arbete med att scouta dem ännu mer, jag har sett de sista matcherna med dem.

Efter matchen sa du "Nu är alla favoritlagen vidare, grattis innebandy-Sverige". Vad syftade du på där?

- Det var Kent Göransson, vår gamla förbundskapten, som hade tippat hur semifinalerna skulle sluta. Han är ändå från Varberg och är en gammal förbundskapten som tippat. Sen vet jag inte om han hade gjort det på egen hand men det var så som det såg ut. Jag trodde på oss och Hagunda från vår serie och Karlstad och Warberg i den andra. 

- Tittar man på första omgången i kvalet, i den som gick på lördagen, så var det bra skrällar. Lindås och AIK vann, det var inte så många som hade räknat med det. Sen gick ju vi och Warberg vann. De här lagen är nog de som de flesta hade förväntat sig går vidare. Men vi gick vidare med nöd och knäppe så det var inte direkt solklart. 

Vilka av kvallagen Hagunda, Warberg, Djurgården och Karlstad hade Superligan mått bäst av att få upp, rent intressemässigt?

- Jag tror att Djurgår’n och AIK hade lockat mest. Det är två stora klubbmärken ute i Sverige. Sen tror jag att Warberg är ett lag som alla vill ha tillbaka, som har mycket historik i SSL. Nu finns det ju inte plats för de tre lagen. Karlstad har varit uppe och nere, det är alltid trevligt med dem, solen skiner ju alltid i Karlstad. 

Hade det varit skönt att sätta ett tillfälligt stopp på debatten om att Stockholmsklubbarna på herrsidan underpresterar, sett till hur få SSL-lag det funnits de senaste åren?

- Ja, en dröm från Stockholmssidan hade varit om både AIK och Djurgår’n hade lyckats – nu vet man inte ens om vi lyckas. När man själv växte upp som spelare så hade Stockholm sex lag i högsta serien, nu har vi inget, vilket är rätt märkligt. Det är väl dags att något lag lyckas. Nu är det bara vi som har chansen kvar och vi ska göra allt för att ta den.

Det pratas ju ofta om halltider, sponsorer och ekonomi och liknande när man frågar om varför inga Stockholmslag går upp. Hur länge kan man "skylla" på det? Faktum är ju att det varit otroligt många lag som missat chansen de senaste åren, så visst måste det ligga sportsliga faktorer bakom med?

- Det är faktiskt inget att skylla på – det är ren fakta. Vi har en enda hall i Stockholm, i själva kärnan och innanför tullarna och det är Eriksdalshallen. Just ni så slåss vi där med Hammarby Handboll som gått upp i högsta serien samt Hammarby Futsal som vann SM-guld. Ska vi åka till Solna, Huddinge, Nacka eller Täby kommun…det går inte. Folk tror att vi bara snackar goja men det är en jävla utmaning. 

- Det finns inga halltider. Just nu byggs det bara padelhallar till höger och vänster, det inte är inte en jävel som bryr sig om innebandy. Men kommer man till Göteborg eller någon annanstans så byggs det nya och egna hallar. Det är fantastisk, vilka förmåner man har. Vi har det jävligt tufft i Stockholm, det är ingen skröna. Vi kämpar emot det och sponsorer. Det är några fler i huvudstaden som slåss om sponsorer här, vi har inte bara ett hockeylag – här har vi hur mycket som helst av allting. 

Samtidigt, om man vänder på frågan lite, så bör ni väl nästan gå upp om man ser på truppen på pappret?

- Ja, absolut, det kan man tycka och önska.

Hur påverkar svårigheterna med halltiderna er rent konkret?

- Vi kan väl säga så här: Nu har vi blivit av med en del träningstider i det här slutspelet på grund av att Hammarby Futsal spelat semifinal, då ryker våra träningstider då deras match är viktigare. I handbollen så spelades det en sista slutspelsmatch så råk våran tid, TV4 ska dit och filma och då är det bara för oss att flytta på oss. Då får vi ingen annan hall till godo, vi får leta själva istället och knuffa bort något juniorlag nånstans. 

- Det är en otrolig utmaning. Vi får väl lämna Stockholm och åka till Solna och bli som lilla AIK. Det är en egen kommun med egen hall, men det är inte så lätt att bara byta kommun hursomhelst helst. Fornudden gjorde det en gång i tiden men det vart ju inte bättre till slut ändå. 

Har ni någon dialog med Stockholm som stad i denna fråga?

- Den dialogen finns ju såklart, det har den gjort i alla år, men det händer inte så mycket. Hammarby Handboll har också en jättedialog. Sen har futsalen klivit in helt plötsligt och tagit över jättemycket. Det är helt vansinnigt tufft. Vi har krigat på i alla år och man är van med att det ser ut så här i Stockholm. Vi hade ett slutspel här för några år sedan mot Jönköping och blev vi av med träningstider då det var karate-SM eller någon, det är bara för oss att gilla läget och gå ut och löpa på grusgången. 

Att föreslå ihopslagningar av klubbar är alltid ett känsligt ämne, men hade det varit en väg att gå i Stockholm då det finns väldigt många lag i både Allsvenskan och Division 1?

- Problemet är att vi har så många lag neråt. Ta division 1 som exempel. På södra sidan har vi sex-sju lag som slåss om samma spelare, och där hade det varit bättre att göra någon hopslagning någonstans. AIK har ett samarbete med Väsby i norra delen av Stockholm och det slog ju väl ut, de går till slutspel. Vi har ett samarbete med Huddinge som fungerat fantastiskt bra. Huddinge har några av de bästa juniorerna i Stockholm vilket gör att man fylla på och få ut dem. Vi har fyra därifrån i årets trupp vilket är jättebra. Det är sådant som krävs. 

- Sen har Täby fått en egen hall som är fantastiskt. Men det handlar inte bra om en hall, de måste komma överens med spelare så de spelar. Vi har mycket utmaningar i Stockholm.

Samtidigt har daminnebandyn i Stockholm gått bättre i modern tid, i år finns det två lag i SSL varav ett har gått till slutspel. Varför har de lyckats bättre?

- De har inte haft lika många lag som åkt ur, som vi har haft. Förr i tiden fanns det några lag till, Täby, Djurgården och Huddinge. Jag vet faktiskt inte, det är jättesvårt att sia om. Men vi har många bra allsvenska lag, vi har sex stycken från Stockholmsområdet på herrsidan. Det bör finnas material att ta av till ett SSL-lag. Sen är det inte bara spelarna det handlar om, det är organisation med. 

- Problemet i Stockholm är att det är för stort, det är mycket idrott och man ska slåss om samma arrangemangsfolk. De som jobbar med arrangemang tycker det är kul, de slits mellan olika hallar och sporter. Man skulle vilja hålla till i en liten förort någonstans, med en liten hall rätt ute i skogen som i Jönköping ungefär. Där är det bara att vända på en sten så kommer det någon och hjälper till.


TV: Otroliga resan från juniorlaget till ordförande i Pixbo som 21-åring

Förebilden Henrik Berndtson tipsar: Så kan du göra en karriär inom och med hjälp av innebandyn

Matchrapporter: Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC Djurgården segrare hemma mot Sirius Tyresö Trollbäcken vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Djurgården IBK Dalens fina svit håller i sig efter 7-2 mot Djurgården

Den här artikeln handlar om: