Kvartsfinal: Endre-Täby
Linnea Wallgren.
Foto: Magnus C Lydahl
Superligan

Så ska Endre besegra Täby-spöket: "Då tror jag vi tar dem"

ANNONS

Endre har blivit utslagna av Täby tre år i rad, men det hindrade dem inte från att välja stockholmarna som motstånd i slutspelet.

Att Endre skulle välja sin mardrömsmotståndare Täby – som man blivit utslagna av i kvarten tre år i rad – framför Mora kanske förvånade många, men inte Innebandymagazinets damexpert Christian Svensson.

- Jag förstår valet fullt ut och hade gjort samma sak. Mora och Täby är i grunden ganska lika motståndsmässigt. Då är det lika bra att välja Täby som man har full koll på och som spelarna har en relation till. De kommer verkligen vara taggade till tusen för att vinna och få revansch. Den boosten hade de aldrig fått mot Mora. Dessutom om de ska ta guld måste de slå alla lagen och slår de Täby i kvarten kommer de få en sjuk självförtroendeboost som kommer ge dem mycket fördelar under semin, säger han.

Man vann höstens match mot Täby på bortaplan med 5-4 men förlorade hemma på Gotland med 5-3. Endres veteranforward Linnea Wallgren berättar om hur tankarna gick inför att möta stockholmarna: 

- Vi, ihop med tränarna, gick igenom alla lag som fanns att välja på. Innan visste vi ju inte vilka de andra skulle välja, men vi tänkte att det skulle stå mellan Mora och Täby. Vi satt och diskuterade om fördelar/nackdelar och känsla, och kom överens om att valet föll på Täby, och så är det tränarna som har sista ordet, säger hon till Innebandymagazinet.

- Det har varit många tighta och jämna matcher mot dem. Det syns en liten revanschlusta bakom, vi vill verkligen det här, och det hade varit extra skönt att vinna mot Täby. 

Ni känner mer revanschlusta än fruktan för Täby?

- Ja, för min del är det så! Sen tänker många olika. Täby kändes som det rätta valet i år.

Endre har ofta högt flygande ambitioner men det vill sig sällan i slutspel. Man har bara nått semifinalen en gång de senaste tio åren, och de tre senaste försöken har alltså slutat i kvartsfinaluttåg mot just Täby.

- Vi har haft en bra känsla och verkligen haft något bra på gång, men det har inte velat sig riktigt. Vi har verkligen en stark trupp i år och det är i år som vi ska ta oss längre än kvarten.

Varför går det bättre i år?

- Jag tycker att vi har ett bättre lag än vi haft innan. Det är bland de bästa jag spelat i. Gör vi det vi ska, utnyttjar deras svagheter, försöker minimera misstagen och verkligen vara på topp i slutspelet så tror jag verkligen att vi kan ta dem. Det kommer bli tufft och jobbigt så klart men jag tror verkligen på oss i år.

Som Wallgren säger så har Endre en riktigt ass uppställning att ställa på banan. Hon, Stephanie Boberg, Elin Roos och Stina Ander har byggt en stabil stomme de senaste åren som nu kryddats med världsstjärnorna Anna Jakobsson och Corin Rüttiman. Lägg därtill spännande namn som Wilma Jakobsson och Ellen Bäckstedt så är det lätt att förstå självförtroendet som finns i laget. Wallgren har själv bildat kedja ihop med Bäckstedt och Roos framför ett backpar bestående av Boberg och Ellen Berglund.

- Det är otroliga spelare vi fått in. Anna har varit med hela säsongen och Corin kommer in nu, de är fantastiska. Sen har vi en bra stome i laget. Jag känner mig trygg i min femma, vi har spelat ganska så mycket ihop, och vet var vi har varandra. Vi har spelat ihop femmorna inför slutspelet så jag har bara en bra känsla. 

Mitt under alla slutspelsförberedelser kom dock en nyhet som slog ner lite som en bomb i innebandy-Sverige: Huvudtränaren Philip Thiding hoppade av sitt uppdrag med en omgång kvar att spela, då han kände att han saknade ”energin som krävs för att leda laget och att jag inte lyckas få ut maximalt ur spelarna”. Han ersätts av assisterande tränaren Joakim Sjöstrand.

- Det var tråkigt, självklart, men jag respekterar hans beslut. Kan han inte gå in helhjärtat får vi respektera det och göra det bästa av situationen. Nu har vi ledare som är kvar, så vi kommer göra det här som en grupp. Det är tråkigt, men det viktigaste i allt är att han mår bra.

Året slutspel blir förövrigt Wallgrens sista i klubben. Man ska aldrig stänga några dörrar för comeback i framtiden, men så som det låter på Wallgren är hennes beslut att flytta hem till Karlstad permanent. 

- Jag och min sambo Rebecca (Heed Arvidsson, lagkamrat i Endre) kommer flytta till dit, jag har inte tänkt så mycket mer. Jag vill flytta och komma i ordning, och så tar jag mitt beslut därifrån.

Wallgren slog igenom i SSL med Karlstad IBF men lämnade för Endre inför säsongen 2016/17.

Kan en återkomst till SSL-laget Karlstad vara aktuellt?

- Det får vi se, jag har inte tänkt så mycket på det. Jag vill fokusera på det vi gör i slutspelet och verkligen lägga allt krut på det. Vi kommer flytta i maj redan så det kommer vara mycket panering inför allt, det är ju några mil man ska flytta. Nu är det mycket fokus på slutspel och hinna med allt annat runt jobb och så där. 

Du kommer inte sakna alla färjeresor till och från Gotland framöver?

- Jag är och har alltid varit en ganska hemmakär person. Beslutet att flytta hit (till Gotland) var jobbigt i sig. Sen har jag fått en andra familj här i Endre och har trivts väldigt bra. Sen har det varit det här året med Corona och allt, då man ändå inte fått träffa något folk, då känner jag att det är dags att flytta hem efter fem år. Innebandyn är inte det viktigaste längre i livet. Man har spelat några år och jag vill komma hem och var lite nära familj och släktingar som blir äldre, avslutar Wallgren. 


TV: ”Du, jag tror fan att jag får sparken nu”

Tränaren Mickael Fredriksson talar ut om hur det gick till när han fick sparken från SSL-laget: ”Blev chockad” - vill se en förändring: ”Där ser jag ett jätteproblem i innebandy-Sverige”

Matchrapporter: Täby avgjorde matchserien mot Endre Täby har Endre i sitt grepp efter ännu en seger Bra start för Täby efter seger mot Endre efter straffdrama Revansch och tre poäng för Endre Två mål för Matilda Abramsson när AIK vann mot Täby FC

Den här artikeln handlar om: