SM-slutspelet
Mora har fått säga farväl till flera legendarer de senaste åren. Till höger: Sirius forward Sara Attermo
Foto: Per Wiklund
Superligan

Nytt Mora väntar Sirius: "De tog otroligt mycket plats"

ANNONS

Sirius Sara Attermo är redo för att möta Mora för sjätte gången i rad i ett slutspel.

När det stod klart att SSL-fyran Sirius skulle få möta KAIS Mora så innebar det lagets veteran Sara Attermo, 33 år, skulle få möta Mora för sjätte slutspelet i rad. 

Senaste gången Attermo mötte dalalaget i slutspel var i SM-finalen 2019, då i Täbys tröja. Den gången man vann, men hon har varit med att bli utslagen av Mora i två semifinaler och två kvartsfinaler med just Täby.

- Det känns kul! Jag har spelat många slutspelsserier mot Mora genom åren, både kvart, semi och final. Det är ett väldigt roligt lag att spela slutspel mot. Vi tar med oss en bra känsla in, det har känts bra mot dem i serien. Det var en bra motståndare vi fick, säger Attermo till innebandymagazinet.

Till skillnad från de tidigare mötena mot Mora så står det ingen Anna Wijk, Malin Andréason eller Therese Karlsson på andra sidan. Den rutinerade trion, som ibland kunde bära Mora på sina axlar, har lämnat laget och lämnat plats åt yngre förmågor som ska ta över manteln.

- Det Mora vi möter nu är mer av ett kollektiv med jämna formationer, som alla ligger på samma nivå ungefär. Tidigare har det kanske varit en förstaformation – får man stopp på den så har det gått bra, får man det inte går det inte bra. Den formationen har tagit otroligt mycket ”plats” i Mora, säger Attermo.

- Det är den formationen som både vunnit och förlorat matcherna åt dem. De andra ha fått strötid, de små smulor som blir över. Men nu är det ett kollektivt och mer jämnt Mora. Vilket Mora som är bäst får väl visa sig i det här slutspelet. 

Hur tror du erat sätt att spela passar mot Mora?

- Jag tror det har passat bra. Det visar resultaten i serien (suddenvinst på hemmaplan och tre poäng borta). Samtidigt har det varit väldigt jämna matcher, men det är kul att spela mot Mora. De sätter upp ett väldigt högt tempo i matcherna, och det har varit böljande matcher som gått lite fram och tillbaka. De är roliga att möta och jag tror de passar oss ganska så bra.

Slutar man topp fyra, som ni gjorde, så brukar man nämnas som guldfavoriter. Känner ni själva som det? 

- Vi går in i slutspelet som lite underdogs. Ni tippade oss tolva inför säsongen (skratt), så vi har överträffat förväntningarna bara genom att komma fyra. Ingen går in i ett slutspel och tänker ”strunt samma, det spelar ingen roll”, för när man väl är i ett slutspel så vill man vinna varje match, och gå hela vägen. Sen är det klart att det finns många andra lag som är mer favorittippade än oss.

Är det den gamla klyschan ”i ett slutspel kan allting hända”?

- Ja, så är det ju. Det vet ju jag från två år sedan - det var inte en människa i hela världen som trodde att Täby FC skulle vinna. Men det gick ju! Det är det som är så härligt med slutspelet. Det är så mycket mentalt som spelar in också, vilken känsla man får. Som du säger så kan verkligen allting hända – det är så, även om det är klyschigt. 

Det flödar inte direkt av slutspelsrutin i Sirius trupp, men Attermo har så det räcker och blir över. Med sina 41 matcher i slutspelet så kommer hon kunna bidra med värdefull rutin om hur det är att spela den typen av matcher. 

Vad är hade du svarat om en av era yngre spelare kommit fram till dig och frågat om värdefulla slutspelstips?

- Att njuta av stunden, ögonblicket och den här perioden. Att få gå in i den här slutspelsbubblan, och vad som händer kring den, är väldigt roligt. Att spela matcher där varje tackling, skott-täck, passning, mål och assist betyder så mycket. Det är så mycket känslor och det är hur kul som helst! Sen ska man hålla fokus hela tiden. 

- Man kan inte stanna så mycket vid matchen som precis har varit, man får summera snabbt vad som hände och vad man tar med sig, och sen fokusera på nästa match. Att man inte bränner för mycket krut genom att se tillbaka, utan att ha fokus på här och nu, och det som kommer.

Attermo har själv varit inlånad från Täby den här säsongen. Snart går kontraktet ut, och Attermo gör ingen hemlighet över var hon vill spela nästa säsong.

- Sirius. Som det ser ut nu så är det där jag kommer att spela, det är med dem jag för dialog med nu. Jag trivs jättebra i Sirius och de har visat att de tror på mig. Det är viktigt.

Du tycker fortfarande det är lika kul med att spela innebandy?

- Absolut, det gör jag. Jag kommer spela vidare – minst ett år, kanske två år till. Jag kommer inte sluta i alla fall. Vart jag spelar är inte klart än men det är väldigt nära.

Att spela i SSL som 33-åring är ovanligt för damspelare, som ofta lägger av tidigare. Hur gör du för att få ihop livspusslet?

- För min del har det alltid funkat bra. Jag har en förstående arbetsgivare som låter mig vara ledig när jag behöver för innebandyn. Nu under Coronan är det ännu lättare, jag jobbar hemifrån och slipper restider till och från jobbet exempelvis. Det går absolut att få ihop innebandy med heltidsjobb. 

- Sen får man kanske välja vilket typ av jobb som passar bra, och offra lite annat, som sociala kontakter – man får mycket av det i laget. Man har kanske inte lika mycket tid för det eftersom man måste planera in den lediga tiden för återhämtning och vila med. Det är inte bara de gemensamma passen man kör heller, man har också egenträning. 

- Man får även välja hobbys där man kan styra tiden själv. Jag har odling som hobby, det kan jag pyssla med utan att han någon inbokad tid för det. Jag tycker att det (livspusslet) har funkat, men man får ha respekt för att det kanske inte är alla som kan få till det med sina jobb. Vill man jobba heltid och spela innebandy i SSL så går det, men man får vara lite kreativ och pussla lite, och fundera på vad man vill prioritera.


TV: Spelet bakom innebandyns succéavtal med TV4

Henrik Berndtson om innebandyns revansch efter stora misstaget med SVT: ”Det var fullständigt hål i huvudet”

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund Storseger för Pixbo Wallenstam borta mot Kais Mora Målfest när Thorengruppen krossade Kais Mora i Thoren Arena Efterlängtad seger för Karlstad – steg åt rätt håll mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: