warberg ic
Warberg kan som bäst sluta nia den här säsongen - då krävs det att man passerar Nacka som har lika antal poäng, men två måls bättre målskillnad.
Foto: Helmut Subiabre
Superligan

Blir Warberg nästa års "Sirius"?

ANNONS

Den starka toppsexan i SSL Dam har blivit bruten två år i rad. Blir Warberg nästa lag att slå sig in?

IKSU/Team Thorengruppen, Pixbo Wallenstam, Endre, Täby, KAIS Mora och Västerås Rönnby har varit svensk daminnebandys stora dominanter de senaste året och bildat en stark "toppsexa" i serien.

Förra säsongen kunde dock Malmö slå sig in där då man slutade femma, och i år har det varit Sirius tur att störa jättarna, då man i skrivande stund ligger fyra.

En stark kandidat att bli nästa lag som är uppe och stör är Warberg. Laget kommer göra sin sjätte raka säsong i SSL kommande år, och har goda förutsättningar att kanske slå sig in bland de historiskt större lagen.

- Det tror jag! Warberg är en förening som vill mycket, det är inte bara herrlaget som är fokus. Damerna ska också ha förutsättningar för att lyckas med att bedriva sin verksamhet. Det är också då som det finns möjlighet att nå framgång över tid, säger Warbergs tränare Kent Göransson till Innebandymagazinet och tilläggger:

- Det här laget är bara i början av sin resa, det kommer komma fina tider!

De fina tiderna kunde kommit redan i år. Först i senaste omgången kunde man avskrivas från ett slutspel – med en match kvar att spela har man fyra poäng upp till åttan Malmö.

- Det var väl få som trodde att vi skulle vara med och kriga från början, när vi klev in i säsongen. Får vi distans på det så är vi inte helt missnöjda med säsongen som sådan, hur vi har hanterat den. Nu var det ju nära men det räckte inte till i år, tyvärr. 

Det var nog få som krävde att ni skulle gå till slutspel, vad hade ni själva för interna målsättningar?

- Vi hade en målsättning i hösten och en annan för våren. Sen fick vi jobba med enskilda mål med, för spelarna. Så det har varit många delar i det. Vår förhoppning i slutet var att vi skulle nå slutspelet men det finns en omgivning att förhålla sig till med, som man inte kan ro på. 

- Vi har motståndare som gör bra saker och det är inte alltid lätt att sätta mål. Vi kan sätta dem, men det händer så mycket annat som är utanför vår kontroll. Då blir det inte alltid relevant.

Toppsexan är etablerade topplag sedan länge. Är det svårt att slå sig in där för lag som er, som kanske inte är ett lag på övre halvan traditionellt sätt?

- Vi har visat i år att vi faktiskt kan slå de flesta lagen i den här serien. Vi lyckades slå Thorén efter en grym insats här hemma och slår Täby som vann SM-guld för några år sedan, och matchade dem även på bortaplan. 

- Vi kan också förlora – det är där vi inte riktigt har uthålligheten i år riktigt. Vi förlorar mot Falun (bara mött dem en gång) och Lund, och ska man till slutspel så kanske man ska vinna sådana matcher.  

En nyhet som var lika stor som den var viktig var att Warberg förlängde kontraktet med stjärnan Sandra Hawerman. Den landslagsaktuella forwarden var har varit lagets poängbästa spelare med 40 (20+20) pinnar på 25 matcher, och hon har lika högt flygande ambitioner som sin tränare – om inte högre:

- Det finns goda förutsättningar, framförallt i föreningen. Damlaget får det stödet som krävs för att vinna SM-guld. Sen är vi inte där riktigt nu, men i framtiden kan Warberg vinna SM-guld, sa hon till Innebandymagazinet på frågan om hon kunde vinna något med klubben i framtiden.

Warbergs sista match för säsongen spelas på lördag när man tar emot Falun, med matchstart kl 15.00


TV: ”Det är största skillnaden på att träna damer och herrar"

Mickael Fredriksson har tränat både herrar och damer på hög nivå - ser en skillnad: "Det är lite synd"

Matchrapporter: Straffar avgjorde – Täby vann mot Warberg Warberg besegrade Lockerud/Mariestad efter Hilma Ahnlunds dubbel Warberg segrare hemma mot Åkersberga IBF – Ida Sundberg matchvinnare Målfest för Pixbo Wallenstam hemma mot Warberg IBF Falun vann efter avgörande i tredje perioden mot Warberg

Den här artikeln handlar om: