#ibsilly
Engman och Liebgott kommer möta varandra i heta Smålandsderbyn kommande säsong.
Foto: Tomas Brandt Wangel och Anton Måård
Allsvenskan västra/södra

Talangerna väljer storsatsande rivalerna

ANNONS

Allsvenska topplagen från Småland ger två starka #ibsilly-besked till nästa säsong.

Kalmarsunds och Växjös herrlag är redan etablerade i SSL. Nu siktar man på att damerna ska gå samma väg. Växjö toppade Allsvenskan Södra när serien stängdes ner efter maximala 15 poäng på 5 matcher, medan distriktskollegan Kalmarsund låg tvåa.

Växjö har högt flygande ambitioner och siktar på att ta sig upp till SSL nästa säsong då man förhoppningsvis får chansen att spela klart serien på planen.

- Nu är det vi som är nummer ett i Småland, även på damsidan. Jönköping är sist i SSL och hade åkt ur, men räddades av Corona-stängningen. I Allsvenskan var vi före Kalmarsund, Hovslätt och Craftstaden. Vi har redan rita om kartan, säger Växjös sportchef sportchef Tommy Porselius i ett pressmeddelande.

Nu kan man också presentera sitt första nyförvärv till kommande säsong: Kalix-fostrade backen Emmy Engman från RIG Umeå.

– Emmy kommer att få stort ansvar direkt, med att hjälpa laget uppåt. Hon gillar att driva spelet och hålla i bollen. Emmy kommer att bidra mycket utanför planen också, det är en riktig lagspelare. Jag tror mycket på henne, säger tränaren Matts Bergsten i ett pressmeddelande.

I en tidigare intervju med Innebandymagazinet avslöjade Engman att hennes ambition var att spela för ett allsvenskt lag 2021/22, och det valet föll alltså på Växjö.

– Det känns jättebra och spännande. Jag var och provtränade med ett gäng klubbar och fick direkt en bra känsla hos Växjö. Jag fick ett proffsigt intryck. Här finns alla förutsättningar för att lyckas, en fin hall, bra tränare och bra förutsättningar runtomkring. Det känns också spännande att klubben satsar mot toppen och har förutsättningarna för att lyckas, säger Engman i pressmeddelandet.

Konkurrerande klubbens nyckelbesked  

En av klubbens största rivaler, både sportsligt och lokalt, är FBC Kalmarsund som också de presenterade en spännande nyhet. Hilma Liebgott skriver på ett nytt tvåårsavtal.

18-åringen är inne på sitt tredje år hos småländskorna. Forwarden spenderade majoriteten av årets säsong hos SSL-laget Jönköping via dubbellicens, där blev det 3 poäng på 10 matcher.

- FBC Kalmarsund har en väldigt spännande satsning på gång och det är en resa som jag vill vara med på. Att förlänga kändes därmed som ett naturligt val då jag trivs otroligt bra både i laget och i föreningen, säger Liebgott i ett pressmeddelande från klubben.

- Föreningen erbjuder dessutom alla förutsättningar och möjligheter för att jag som innebandyspelare ska kunna utvecklas och bli så bra som möjligt. Jag vill fortsätta vinna matcher med FBC Kalmarsund och vara med och bidra till att vi går upp till SSL och till slut blir ett etablerat lag där

Patrik Klockare Bäck, sportdirektör i FBC Kalmarsund, om kontraktsförlängningen:

- Det är en superviktig förlängning för oss. En spelare med Hilmas potential får man inte fram varje år, det gör det extra viktigt att hon tror på den satsning som görs i FBC Kalmarsund. Hon är fortfarande bara 18 år gammal och jag tror verkligen att hon har framtiden för sig. 

- Hilma besitter en riktigt bra teknik och får hon bara jobba med att spetsa till sin fysiska status ytterligare så kommer hon på sikt bli en riktigt bra SSL-spelare


TV: ”Du, jag tror fan att jag får sparken nu”

Tränaren Mickael Fredriksson talar ut om hur det gick till när han fick sparken från SSL-laget: ”Blev chockad” - vill se en förändring: ”Där ser jag ett jätteproblem i innebandy-Sverige”

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger Smakstart för Thorengruppen – vann mot Kalmarsund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: