Pandemisäsongen
Allsvenskan västra

Pandemin en sportslig katastrof för Skoghall

ANNONS

"Pandemin slog hårt mot oss och det är egentligen bedrövligt när man tänker efter"

Säsongen 2020/21 är inne på slutspurten och för de allra flesta hann säsongen knappt börja innan den var över. Sveriges cirka 120 000 innebandyspelare har fått vara med om en unik säsong som nog ingen trodde vi skulle få uppleva. Förbundet har fått ta många obekväma beslut som väckt många känslor runt om i landet och debatterna har varit många, framför allt på sociala medier. Innebandymagazinet har pratat med flera föreningar om hur de har upplevt ”pandeminsäsongen”.

- Det har varit en jättejobbig säsong och det har tagit väldigt mycket energi. Så jag vill berömma våra medlemmar som hållit ut och kört på. Vi har inte tappat så mycket förrän på slutet på juniorsidan när matcherna stängdes ner. Men våra tränare har varit väldigt kreativa och jobbat hårt för att behålla alla våra spelare, säger Skoghalls ordförande Tommy Bang till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Jag tror att vi kommer gå stärkta ur detta till nästa säsong. Visst vi kanske tappar några A-lagsspelare tack vare arvodena men vi har en stor ungdomssida som är redo att fylla på. Så på något sätt tror jag att pandemin kommer göra så att Skoghall kommer ut starkare på andra sidan. Vi har jobbat väldigt mycket med ekonomin under säsongen och det har fått oss att vara bättre förberedda inför framtiden.

Just ekonomin har varit ett stort samtalsämne och en hetpotatis i debatten har varit vad som händer med serieavgiften som föreningarna betalat till Förbundet. Skoghall har till exempel betalat 100 000 till Svenska Innebandyförbundet för att få spela i Allsvenskan med damerna och i Division 1 med Herrarna.   

- Vi har en rätt bra dialog med förbundet och det är klart att vi vill ha tillbaka om det går och finns möjlighet. Samtidigt förstår jag att Förbundet haft utgifter inför serien och under säsongens gång när vi inte har vetat vad som kommer att ske. Sedan har väl en del av pengarna gått till deras fantastiska jobb med Corona-pandemin, framför allt här i Värmland har de gjort ett helt fantastiskt jobb och jag är väldigt imponerad över det. Så om vi inte får tillbaka stora delar av avgiften tycker jag ändå att vi fått valuta för pengarna. Det är kanske kontroversiellt att säga att vi kräver inte pengarna tillbaka men de har gjort ett väldigt bra jobb både före och under säsongen här i Värmland så jag har förståelse för om de inte betalar tillbaka allt. Men går det så vill vi såklart ha tillbaka dem.

 

Hur agerar ni själva mot er medlemmar i Skoghall som betalat medlemsavgift och träningsavgift för en säsong som knappt blev av?

- Vi har jobbat hårt med våra A-lagsspelare och deras arvoden. Har de spelat 20% av säsongen så får de betalt för 20% också. Så vi har gjort en omförhandling av alla avtal med våra spelare. Häver man ett kontrakt så har man fritt fram och gå någon annanstans men de flesta spelare har varit positiv till det här. De har ju inte spelat och då förstår de att de inte har någon rätt till fullt arvode heller. Så vi har jobbat väldigt aktivt med det här hela säsongen och haft flera olika spår som vi jobbat efter när det gäller ekonomin.

Både Skoghalls damer och herrar ledde sina respektive serie när säsongen stoppades så på ett sportsligt plan har pandemin drabbat fören ingen väldigt hårt enligt ordföranden.

- Sportsligt slog pandemin hårt mot oss och det är egentligen bedrövligt när man tänker efter. Vi ledde båda serierna när det stoppades och jag är 100% säker på att damerna hade gått upp till SSL och herrarna gått upp till Allsvenskan om vi fått spela vidare. Så det är en stor negativ aspekt. Men det positiva är att ungdomarna kämpat på och stärkt sammanhållningen väldigt mycket.

En oro i innebandy-Sverige är vad pandemin kommer få för effekter på spelarna som inte fått träna och spela. Kommer de komma tillbaka till innebandyn när pandemin är över eller är de förlorade till andra aktiviteter?

- Vi kommer tappa en del spelare då vi haft tre fyra spelare som testat på SSL under nedstängningen. Har man fått smak på SSL så kanske man inte vill ta steget ner igen. Det är en naturlig utveckling och det kommer vi inte att stoppa. Men vi har en väldigt bra tillväxt underifrån så visst vi kanske tappar någon stjärna men framtiden ser bra ut även på spelarfronten.       

Säsongens stora följetong har annars varit att Förbundet valde att pausa Damallsvenskan men låta Herrallsvenskan fortsätta spela. Ett beslut som bang har svårt att förstå.

- Jag förstår inte skillnaderna och jag vill påstå att detta inte är ett jämställt beslut. Jag tycker självklart att man skulle stänga ner båda serierna eller ingen. Hänger det på att det är mer pengar inom herrsidan tycker jag det är absurt och visar på att det är ojämnställt mellan damer och herrar. Det måste gälla samma för båda eftersom de reser land och rike runt precis lika mycket och resorna kostar lika mycket oavsett. Men prio nu borde inte vara att spela innebandy utan att stoppa smittspridningen och jag kan inte förstå varför inte ett herrallsvenskt lag ska hjälpa till att stoppa den. Argumentet om att herrarna har det som yrke håller heller inte då det är väldigt få som lever på att spela innebandy i Allsvenskan.

Skoghall har ju ett Herrlag i ettan och ett damlag i allsvenskan, hur ser jämställdheten ut mellan de lagen, får de samma förutsättningar att utöva sin idrott och är budgeterna lika stora?

- Vi har absolut jämställt mellan våra lag. Vi har det väldigt 50/50 när det kommer till träningsmöjligheter och budgetar, det är något som vi eftersträvar. De har samma träningsmöjligheter men jag kan inte spelarkontrakten utantill för det är vår sportkommitté som har hand om arvodena. Men våra damer ligger ju högre upp i seriesystemet så det ska absolut inte ha mindre än herrarna.


TV: ”Det är största skillnaden på att träna damer och herrar"

Mickael Fredriksson har tränat både herrar och damer på hög nivå - ser en skillnad: "Det är lite synd"

Matchrapporter: Seger för Skoghall i toppmötet med Lillån IBK Klart nu: Västerås IBS åker ur serien efter ny förlust Seger för Katrineholm borta mot Skoghall Ombytta roller när Huddinge IBS besegrade Skoghall GS 86 för tuffa för Skoghall – förlust med 3-5

Du kanske även vill läsa:
Förbundet lever inte som det lär under pandemin
Förbundet lever inte som det lär under pandemin
Vad som borde hända med anmälningsavgifterna på 6 miljoner
Plus Vad som borde hända med anmälningsavgifterna på 6 miljoner
"Ett totalt ojämnlikt beslut där försöken till förklaring skapar mer lyteskomik än minsta förståelse"
"Ett totalt ojämnlikt beslut där försöken till förklaring skapar mer lyteskomik än minsta förståelse"
Förbundets generalsekreterare reder ut alla frågetecken
Förbundets generalsekreterare reder ut alla frågetecken
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Del 3 med Förbundets generalsekreterare
Del 3 med Förbundets generalsekreterare
Den här artikeln handlar om: