#ibsilly
Weidman lär inte sakna alternativ i sommar om han väljer att lämna Jönköping.
Foto: Per Wiklund / Montage
Superligan

Otto Weidmans krav för att stanna: "Ganska tydligt"

ANNONS

Jönköping-centern jagas enligt egen utsago av majoriteten av slutspelslagen.

I 15-årsåldern lämnade Otto Weidman Katrineholm för att testa lyckan i Jönköpings IK. Det dröjde inte länge innan han blev uppflyttad till A-laget, redan under sin andra säsong hann han med 10 allsvenska matcher.

Två säsonger senare var han en av nyckelspelarna när Jönköping återvände till SSL. Han har fått göra landslagsdebut och är numera lagkapten för smålänningarna.

Hans Jönköping har precis avslutat sin fjärde raka SSL-säsong och precis som föregående år så slutade det med en plats i ingenmansland. En bit in på säsongen hade man häng på slutspelslagen men när 26 omgången var färdigspelad stod det klart att man hade 19 poäng upp till åttan Linköping.

- Det är ett misslyckande om man ser till vårat mål, att gå till slutspel. Vi missade det och det blev inga roliga matcher att spela på slutet, då de var betydelselösa för oss, samtidigt som vi mötte lag som slogs för slutspel eller för att hålla sig kvar i SSL, säger Otto Weidman till Innebandymagazinet. 

- Sammanfattningsvis blir det ett misslyckande. Samtidig har vi haft stor spelomsättning i stort sett under alla år sen vi kom upp till SSL. Precis som alla andra år så hade vi många nya och unga inför årets säsong, och trots det är vi inte nära någon bottenstrid. Så något gör vi bra. 

Är det svårt att slå sig in bland "toppnian", bestående av Storvreta, Falun, Kalmarsund, Mullsjö, Dalen, Växjö, Helsingborg, Linköping och Pixbo – lag som alla har slutspelsrutin (undantaget Kalmarsund som inte fick spela ifjol) från de senaste åren?

- Vi var extremt nära de två första åren efter återtåget, med ett orutinerat lag. Ett lag som Helsingborg – som ordnar ett slutspel ganska så säkert – har inte så mycket rutin enligt mig. De har några som spelat slutspel men det har vi med, som (Rickard) Hessmer och (Gustav) Jansson, och så vidare. 

- I år blev det ett stort glapp upp till topp nio, men det har inte påverkat så mycket det tidigare åren. Det har inte varit så svårt. I år vinner vi två matcher mot Linköping och så förlorar vi ganska många matcher vi ska slåss mot i tabellen. Då blir det jobbigt – vi måste vinna matcherna mot Växjö, Helsingborg och Pixbo. Det gjorde vi inte år. 

Nu går ditt kontrakt ut – krävs det en satsning från klubben för att du ska stanna kvar?

- Så är det. Det är rätt så tydligt, som du säger så vill jag se en satsning - en rejäl sådan. Jag vill spela slutspel, men inte ”bara för att”. Jag vill gå långt i ett slutspel och verkligen utvecklas som innebandyspelare, och spela i ett satsande lag som verkligen vill något. Det hade varit jättetrevligt om Jönköping ville göra det. 

Har du fått några indikationer kring vilket håll det lutar åt för klubbens sida, om det faktiskt blir en storsatsning?

- De har det nog rätt bra ekonomiskt, så de kan gå in med pengar för spelare. Sen ska man få hit spelarna också. De säger själva att de måste ersätta spelare, samtidigt får man vara lite smart: JIK ska kanske inte slåss om de bästa spelarna med toppklubbarna i SSL, man får värva smart istället och de har man gjort tidigare, som Filip Björk inför det här året. ”Jocke” Nordén, vår sportchef, ska försöka sätta ihop ett bra lag och det har han sagt till mig att han verkligen försöker göra. 

Vad känner du ligger närmast nu – stanna kvar eller flytta?

- Det kan jag inte säga så mycket om. Som jag sa, jag vill spela slutspel och om Jönköping ska vara ett alternativ – de är ett, vi för en dialog – så vill jag se att de gör en satsning. Samtidigt vill jag inte byta JIK till vad som helst. Jag har enorma känslor för klubben och föreningen. Jag kommer inte byta till vad som helst efter att spelat här i åtta år. Det ska vara något speciellt, ett steg uppåt från Jönköping. Jag har ett par alternativ och står i ett ingenmansland just nu!

Med dina starka känslor för Jönköping så kan vi väl räkna bort Mullsjö från lagen du kan tänka dig spela för?

- Ja. Jag kommer inte spela för Mullsjö.

Enligt uppgifter till Jnytt så jagas 22-årige Weidman av Dalen och Pixbo Wallenstam, men det är något han väljer att inte kommentera.

Men du har varit i kontakt med klubbar överlag i SSL?

- Absolut. Jag har redan tackat nej till ett par klubbar, det har varit en rad klubbar som hört av sig. 

Vilka är det som du tackat nej till?

- Det spelar väl ingen större roll. Det jag kan säga är att de flesta slutspelslagen har har hört av sig, förutom Mullsjö, men de ser jag inte som ett alternativ. 

Vad kommer bli avgörande om du byter klubb?

- Det handlar om min ena utveckling och en roll för mig. Jag vill inte byta till ett lag och bara åka med, jag vill vara bidragande och ha en stor roll. Samtliga klubbar som har hört av sig kan presentera det. Så kriteriet är att det ska finnas en bra innebandyroll i laget. 

- Sen, som alla andra säger, så ska man flytta till en annan stad och att det ska kännas bra, samt att man ska få med sig sin flickvän. Så det är ett projekt – men inget omöjligt projekt!


TV: ”Du, jag tror fan att jag får sparken nu”

Tränaren Mickael Fredriksson talar ut om hur det gick till när han fick sparken från SSL-laget: ”Blev chockad” - vill se en förändring: ”Där ser jag ett jätteproblem i innebandy-Sverige”

Matchrapporter: Storvreta vann och avgjorde matchserien 3-1 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot JIK JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK

Den här artikeln handlar om: