KAIS Mora lämnar walk over
Mora behöver inte riskera någon uteslutning från SSL.
Foto: Per Wiklund
Superligan

KLART: Moras konsekvenser efter att ha lämnat walk over

ANNONS

Tvingades lämna walk over till SSL-match – nu ger förbundet svar om vad konsekvenserna blir.

Efter att en KAIS Mora-spelare smittats av covid-19, samt att en till hade symptom, så valde klubben att lämna walk over till lördagens match mot Täby. Detta eftersom man inte får flytta matcher i de två senaste omgångarna i serien. 

- Vi har ett definitivt konstaterat fall som vi fick svar på igår. Vi vill inte riskera något, att sätta oss på en buss när vi befarar att vi har det inom laget, sa assisterande tränaren Lars-Olov Olsson till Innebandymagazinet och tillade:

- Just den här spelaren i det här fallet studerar på distans och träffar inte speciellt så många människor, mer än de i laget. Då befarar vi att vi har en smittspridning inom laget. 

- Sen har ytterligare en hört av sig idag och sagt att hon känner av symptom. Därför slutar beslutar vi att ställa in matchen, helt enkelt. Vi sätter oss inte på bussen och riskerar åka flera timmar och få ännu värre smittspridning. Alla spelare ska testas.

Därför har Tävlingsutskottet nu beslutat om en w.o.

- Det är självklart tråkigt. Samtidigt ska det sägas att säsongen som helhet har fungerat mycket bra. Föreningarna har tagit ett stort ansvar och har samarbetat med varandra och med oss på ett mycket bra sätt. Det är det som gjort det möjligt att genomföra seriespelet under dessa besvärliga omständigheter, säger Magnus Nilsson, tävlingschef på Svensk Innebandy, till Innebandymagazinet.

Vad innebär en WO, både sportsligt och ekonomiskt?
- Sportsligt innebär det att motståndarna tilldöms segern med 5-0. Ekonomiskt kan förening förutom tävlingsavgift även åläggas att ersätta motståndarlagets och funktionärers resekostnader, arrangerande förenings kostnader, den kostnad laget kunde ha haft för att genomföra matchen samt övriga styrkta kostnader. En förening som lämnar w.o. ska också uteslutas ur seriespelet om inte synnerliga skäl föreligger.

- Tävlingsutskottet ansåg att det fanns synnerliga skäl och Mora har därför inte uteslutits. De har ej heller bestraffats med tävlingsavgift eller kostnaderna de skulle haft för att genomföra matchen, utan endast de faktiska kostnader för domare som uppstod.

Varför har ni satt upp en regel att man inte får flytta matcher under de två sista omgångarna?

- Reglementet har tagits fram tillsammans med Föreningen Svenska Superligan och det har även presenterats för alla SSL-föreningar innan det trädde i kraft. Det fanns en samstämmighet i att dessa förutsättningar är de som krävs i det rådande läget för att kunna genomföra avslutningen av SSL på bästa sätt.

- Det finns inga marginaler att skjuta upp matcher så nära sista omgången och vi riskerade även påverkan på andra lag med ökade möjligheter att spela på andras resultat. Vi har från början haft principen att de negativa konsekvenserna av sjukdom i spelartruppen både sportsligt och ekonomiskt så långt det är möjligt ska drabba de som har sjukdomsfallen och inte övriga lag.

Fanns det planer på att skjuta fram slutspelet för att släpande matcher skulle kunna spelas?
- Nej, Föreningen Svenska Superligan har varit tydliga med att det är deras önskan att slutspelet ska genomföras i nuvarande form.

Vad händer om ett lag i slutspelet drabbas av Covid-19? Är det komprimerade matchserier och walk over som blir alternativ?

- Utgångspunkten är som tidigare att alla matcher ska genomföras. Tävlingsutskottet har möjligheten att förtäta spelschemat, men möjligheterna är mycket små i realiteten. Ett lag som tvingas lämna w.o. kan dock senare fortsätta matchserien om läget i spelartruppen förbättras. 

- Om båda lagen i en matchserie drabbas av covid-19 har Tävlingsutskottet även möjligheten att besluta om att korta ner matchserien. Vi vill självklart att slutspelet ska avgöras på plan så långt det är möjligt även i denna utmanande situation.

Blir det inte olika sportsliga förutsättningar för ett lag som kanske bara spelat enkelmöte som får möta ett lag som spelat 7 matcher?

- Det kan man nog se olika på, men det är de förutsättningar vi har för att kunna genomföra slutspelet.

Övervägde ni någon gång att spela ett komprimerat slutspel, som bäst av två på samma ort exempelvis?

- Nej, som jag sa tidigare har Föreningen Svenska Superligan varit tydliga med att det är deras önskan att slutspelet ska genomföras i nuvarande form.


TV: ”Det är största skillnaden på att träna damer och herrar"

Mickael Fredriksson har tränat både herrar och damer på hög nivå - ser en skillnad: "Det är lite synd"

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund Storseger för Pixbo Wallenstam borta mot Kais Mora Målfest när Thorengruppen krossade Kais Mora i Thoren Arena Efterlängtad seger för Karlstad – steg åt rätt håll mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: