Superligan dam
Rönnbys fina form tar dem hela vägen till slutspelet.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Rönnby klara för slutspel: "Vi är snäppet vassare"

ANNONS

Tre poäng för Rönnby idag mot Malmö hade räckt för att säkra slutspel – och det var precis vad man fick med sig.

Efter en tung start på 2021 har Västerås Rönnby växlat upp rejält hade tre raka segrar inför ödesmatchen mot Malmö. Västerås Rönnby låg sjua innan matchen med en poängs marginal ner mot åttan Malmö, men när slutsignalen ljöd skiljde det fyra efter en 7-4-seger till Rönnby.

- Först och främst tycker jag Malmö är ett jävligt bra lag. De är lite som oss: De har spelat bra innebandy men inte fått utdelning i alla matcher. De ställer till med problem för oss och släpper in fyra mål, mer än vad vi har gjort på slutet – då har vi max släppt in tre mål, säger tränaren Andreas Harnesk till Innebandymagazinet efter matchen.

Västerås Rönnby tog ledningen efter 13 minuter, en ledning man sen aldrig släppte. Matchen var också stundtals tuff och grinig, inte minst under slutperioden.

- Det är två lag som vill spela anfallsinnebandy och kreativt. Sen blir det lite för mycket närkontakt för min smak, jag villa att spelare ska få båga och kliva in mer med kroppen. Vi är snäppet vassare som lag tillsammans, även om det är tight.

Segern var lagets fjärde raka och innebar alltså en säkrad slutspelsplats då man kommer sluta sjua i tabellen

- Det känns bra. Vi har valt att träna jäkligt hårt jäkligt länge och sedan släppa på det. Det har vi gjort nu och tagit fyra raka segrar, så det bådar bra. Sen har vi börjat spela lite mer effektiv innebandy och spelar smartare. Det är inte bara ”tuta och köra huvudlöst”. Så det känns bra och skönt.

Vad har ni gjort för att vässa formen inför slutspelet?

- Vi har lättat upp på träningen som sagt. Innan har vi tränat väldigt hårt så det känns som vi är piggare i både skallar och kroppar. Vi började med det lite inför Sirius-matchen, samtidigt som vi la mer fokus på defensiv och omställningar. Innan har vi försökt spela väldigt offensivt, medvetet. Detta för att bygga offensiven så länge som möjligt, det går snabbare att finslipa försvaret nåt snäpp i slutet. 

Hur kommer det sig att det ofta blir så, att man går tillbaka till grunderna? Varför lämnar man "grunderna" om de ofta ger resultat?

- Det är en jättebra fråga. Jag tänker att det är mer utvecklande att försöka spela så man blir straffad. Ju mer straffad du blir, ju mer läxor får du. Motgångarna blir som en väg framåt för oss. Vi har gjort det valet medvetet. Vi kan spela en offensiv och fartfylld innebandy där vi kan styra matcherna själva, det har vi jobbat med hela säsongen och vill fortsätta jobba med det. Nu lägger vi mindre fokus på att utveckla det och mer fokus på att vi ska vara tighta och effektiva i vårat spel. 

Vilka möter du helst i en kvartsfinal?

- Jag tycker faktiskt alla lag är skitbra! De spelar bra innebandy och är offensiva och kreativa. Jag skulle tycka det var bra med vilket lag som helst av de fyra i toppen. 

Du möter inte fyran Sirius då hellre än seriesuveränen Thorengruppen?

- Vi har varit väldigt bra mot Thorengruppen! Jag känner många där så jag hade gärna sluppit dem så jag inte bli ovän med någon…annars hade det varit helt okej. 

Ni går in i slutspelet som ett av de mer formstarka lagen – kan ni gå hela vägen?

- Vi kommer vara underdogs hela vägen. Det blir spännande att se hur vi räcker till mot de bästa lagen i slutspelet. Vi känns väldigt, väldigt vältränade och tunga att möta. 

Malmö får vänta ett tag till på att säkra slutspelsplatsen. Man kan bli klara imorgon om Warberg inte tar poäng borta mot Thorengruppen.

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama

Den här artikeln handlar om: