#ibsilly
Magnus Norrmans framtid i Thorengruppen är osäker – kan han ersättas av Thomas Holmgren eller Mattias Wallgren?
Foton: Per Wiklund (inklippt) och Tomas Brandt Wangel
Superligan

Succélagets utmaning: Hitta tränare till nästa säsong

ANNONS

Team Thorengruppen klarade närmast mirakulöst ett nytt kontrakt i SSL. Nu kan man behöva hitta en ny tränare till kommande säsong.

När Magnus Norrman tog över Team Thorengruppens herrar låg man i ett prekärt läge nere i botten, men den gamle guldtränaren (i IKSU) fick ordentlig fart på spelet och tog laget till säker mark, och lyckades säkra kontraktet med tre omgångar kvar.

Norrmans framtid i klubben är dock osäker. 

- Det är oklart hur det blir nästa säsong, jag brukar vara en sådan tränare som kliver in när det behövs och skapar en bra gruppdynamik och vinnarkultur. Men sådana här matcher gör ju så att man vill fortsätta med detta tills man dör, sa han till Innebandymagazinet när kontraktet säkrades.

När Innebandymagazinet pratar med sportchefen Jocke Sjöström några dagar senare så ger han en uppdatering kring tränarsituationen:

- Vi har en dialog kring nästa säsong. Vi tycker han har gjort ett jättebra jobb, och det vet han om. Vi vill ha kvar honom, säger Sjöström.

- Sen ska det funka på alla plan, han har väl inte haft några tankar eller ambitioner för någon tränarsyssla framöver. Han har en resa i livet som tar tid och uppmärksamhet. Jag ser jättegärna att han är kvar och att vi får ett år till på oss att bygga vidare på det som började vid jul.

Har ni någon plan B där andra tränarnamn diskuteras?

- Vi har inte lagt superenergi på det, vi har haft en vecka med fullt fokus på den här säsongen. Sen har man koll tränarmarknaden rent allmänt, med namn som man följer. 

Hur ser tränarmarknaden ut idag?

- Det är lite knepigt, vi ligger där vi ligger geografiskt. Man ska få ihop det med en familj som ska flytta och en helhet som ska funka. Jag tycker personligen det är en jätteutmaning med tränarfrågan. 

- Sporten är relativt ung, det känns bredare i de andra sporterna – innebandyn är för smal, resurserna är för små på många håll. VI försöker skapa schyssta förutsättningar och att man inte ska behöva ha ett heltidsjobb – helst inget jobb alls, skulle jag önska. Där är vi inte riktigt än. Många tränare blir utbrända och sliter med ett civilt jobb med. Det finns intressanta namn som vi följer men det kryllar alltid av dem.

Att få en överblick över ledigare tränare i innebandyn kräver en hel del research. Är det svårt att scanna över tränarmarknaden?

- Jag tror föreningarna behöver tänka lite annorlunda. Kan man erbjuda någon högre sysselsättningsgrad, från en halvtid till uppåt? Då kanske man ska utlysa tjänsterna. Jag har sett föreningar göra så och vi har övervägt det själva, att se vad som händer om man går ut med att man söker en halvtidsstränare, med lite kravspecifikation över det man söker. 

- Det finns nog många tränare med ambition som man inte riktigt har koll på heller. Då får man en första selektering, med såna som är låsta och har sitt liv med familj, där någon inte tänkt flytta kanske. 

- Då söker de inte den tjänsten, samtidigt som man kan få spännande ansökningar som man inte fångat annars. Det kan vara en bra väg, i takt med att fler och fler kan erbjuda halvtid/75-procent-tjänster. Den vägen har vi övervägt att gå i framtiden.

Innebandymagazinet rankade nyligen 15 heta tränarnamn som eventuellt kan vara intresse för andra föreningar. På den listan fanns två namn med Umeå-koppling: 

- Thomas Holmgren, tidigare spelare i Umeå City och Dalen, som varit verksam i Falun herrlag i SSL och division 1 i år.

- Mattias Wallgren, också han före detta Dalen-spelare. Ingår nu i ledarstaben i Dalens Herr1an-lag.


TV: Poddpanelen om att landslagslägret ställdes in - ”Stort frågetecken”

Rätt eller fel att SSL-klubbarna vägrade skicka spelare till landslagsläger?

Matchrapporter: Linköping starkast – efter två sena mål mot Thorengruppen Pixbo tog revansch – 8-6 mot Thorengruppen Växjö vann klart borta mot Thorengruppen IBF Falun besegrade Thorengruppen och toppar nu tabellen Thorengruppen avgjorde med fem mål i sista perioden

Den här artikeln handlar om: